Ontwikkelingen Den Haag Centraal

Een levendige plek om te wonen, werken en ontspannen.

Fietser op OV-fiets bij fietsenstalling Koningin Julianaplein.
Luchtfoto van de omgeving Den Haag Centraal.
Impressie van nieuwe omgeving Den Haag Centraal.
Wit gebouw met bruine ramen op de Bezuidenhoutseweg 50.
Impressie haven Prinsessegracht.
Impressie met flats van het Koningin Julianaplein.
Impressie van het Koningin Julianaplein.
Impressie van woontorens The Roofs.

De centrale ligging en de mix van wonen, werken, leren, reizen en ontspannen, maken van Den Haag Centraal een levendig gebied. Een unieke plek waar overheid, bedrijfsleven en opleidingsinstellingen elkaar ontmoeten en versterken. En waar bezoekers de stad binnenkomen. Met de nieuwe woningen, kantoren en een nieuw plein wordt het een fijne plek in de stad om te verblijven. Overdag en in de avond. Met goed openbaar vervoer, voorzieningen op de begane grond, terrassen en plekken om elkaar te ontmoeten die werknemers, studenten, bewoners en bezoekers van dit gebied willen. De mix aan functies, fijne wandel- en fietsroutes in en naar het gebied en meer groen in de buitenruimte zorgen voor een aantrekkelijk stationsgebied.

 
Het gebied is al goed bereikbaar dankzij station Den Haag Centraal en de vele verbindingen met de rest van de stad en het land. U kunt hier makkelijk komen met de trein, tram, bus, fiets of te voet. 

De mogelijkheden rondom Den Haag Centraal

 • Prettig wonen, dicht bij de oude binnenstad met culturele en maatschappelijke voorzieningen op loopafstand
 • Werken aan maatschappelijke vraagstukken bij overheidsorganisaties, vernieuwende bedrijven en onderwijsinstellingen   
 • Wachten op de bus of ontspannen op groene plekken rond het station
 • Ontmoeten en kennis uitwisselen bij horeca, bibliotheek, debatcentrum of buiten bij de fontein 

Plannen tot 2040

 • Ongeveer 2.500 nieuwe woningen  
 • Ongeveer 250.000 vierkante meter voor kantoren 
 • Ongeveer 30.000 vierkante meter voor voorzieningen 

 
Er zijn veel kansen voor dit gebied. De plannen zijn nog in ontwikkeling. Daarom nodigt de gemeente iedereen uit om mee te denken en mee te praten over de plannen. Houd de website in de gaten voor de projecten en de planning. 

Werken aan het Nederland van morgen 


Omgeving Den Haag Centraal is het gebied van de toekomst. Waar mensen verbonden zijn met elkaar. Hier is een unieke mix van onderwijs- en kennisinstellingen zoals de TUDelft en Universiteit Leiden, overheidsorganisaties zoals ministeries, en het bedrijfsleven. De plek waar innovatie kan groeien. Samen werken zij aan vernieuwende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken over bestuur, recht en veiligheid. Er komt meer ruimte voor het uitwisselen van kennis. Zoals flexibele werkruimtes en creatieve ontmoetingsplekken.

Een aantrekkelijke en leefbare omgeving


De gemeente werkt aan het verbeteren van de veiligheid door duidelijke wandelroutes te maken vanaf de Theresiastraat tot aan het Spui. Enkele gebouwen worden gesloopt. Zodat er een nieuw plein met horeca ontstaat bij het gebouw van de (tijdelijke) Tweede Kamer en de Koninklijke Bibliotheek. Voetgangers en fietsers krijgen meer ruimte door drukke kruispunten in de Schedeldoekshaven en Rijnstraat aan te pakken. Langs het versmalde Prins Bernhardviaduct komt meer groen. En het busplatform verandert in een prettige groene plek voor reizigers en bezoekers. 

Kaart omgeving Den Haag Centraal

Kaart gebied Centraal Station en omgeving

Projecten op de kaart

 1. Gebied voor toekomstplan Den Haag Centraal
 2. Utrechtsebaan. Onderzoek naar de mogelijkheden voor een stadspark op de overkapping over de Utrechtsebaan en versmalling Prins Clauslaan. 
 3. Overbouwing sporen. Onderzoek naar de mogelijkheden om het spooremplacement te overbouwen met daarop ruimte voor gebouwen en groen en te laten aansluiten op Bezuidenhout-West, Rivierenbuurt en het centrum. 
 4. Herinrichten omgeving Schedeldoekshaven. Onderzoek naar de mogelijkheden om het Prins Bernhardviaduct smaller te maken met meer ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. En het opnieuw ontwikkelen van onder andere het Terminalgebouw met woningen, ruimte voor kantoren en voorzieningen.  
 5. Koningscorridor. Doortrekken HOV-lijn CID/Binckhorst richting Scheveningen.
 6. Opnieuw inrichten kruising Rijnstraat – Bezuidenhoutseweg. 
 7. Bellevue-locatie. Herontwikkeling woningen, kantoren en voorzieningen.  
 8. Herontwikkeling Koningin Julianaplein. Nieuwe woningen en voorzieningen. En een nieuwe stadshal. Het plein krijgt een nieuwe inrichting met groen en plekken om te ontspannen  
 9. Nieuwbouw Koninklijke Bibliotheek
 10. The Roofs en inrichten openbare ruimte Maria Stuartplein 
 11. Overkapping A12 deel Utrechtsebaan bij Maria Stuartplein 
 12. Herontwikkeling Bezuidenhoutseweg 50-58
 13. De gemeente werkt aan een toekomstplan voor het Beatrixkwartier.  

Nieuwsbrief Central Innovation District

Er gebeurt veel in het CID. Op de hoogte blijven? De digitale nieuwsbrief verschijnt 6 keer per jaar met actuele informatie over de laatste ontwikkelingen.

Meld u aan

Onderdeel van gebied

Central Innovation District

Geplande evenementen

Wat komt eraan?

 1. 2e kwartaal 2024 – Inspraak en inloopbijeenkomst beeldkwaliteitsplan omgeving Den Haag Centraal

  Het afgelopen jaar werkte de gemeente aan het Beeldkwaliteitsplan Den Haag Centraal. In dit plan staat in hoofdlijnen hoe de openbare ruimte eruit moet komen te zien. Binnenkort gaat het beeldkwaliteitsplan naar het college. Daarna ligt het plan 6 weken ter inzage. U kunt dan het plan bekijken en hierop reageren (zienswijze).

  Zodra bekend is wanneer het plan ter inzage ligt, organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst kunt u het plan bekijken en vragen stellen. U bent hierbij van harte welkom. Houd deze pagina in de gaten voor de juiste datum van de inloopbijeenkomst.

  Lees meer over het project op: Plannen voor omgeving Den Haag Centraal – Projecten – Den Haag

 2. 2e kwartaal 2024 – Participatiebijeenkomst openbare ruimte Koningin Julianaplein

  De gemeente werkt aan een plan voor de inrichting van het Koningin Julianaplein. Naar verwachting organiseert de gemeente in het 2e en 3e kwartaal van 2024 bijeenkomsten voor omwonenden, ondernemers en belanghebbenden om  mee te denken over dit ontwerp. Zodra de planning bekend is kunt u op deze pagina de data van de participatiebijeenkomsten vinden.

  Lees meer op de pagina: Herontwikkeling Koningin Julianaplein – Projecten – Den Haag

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar cid@denhaag.nl.