Project

Fietsenstalling Koningin Julianaplein

Gestart door Gemeente Den Haag

HIERVOOR

Weinig ruimte om fietsen te stallen

Nu

De op 1 na grootste fietsenstalling van Nederland

Wat

De op 1 na grootste fietsenstalling van Nederland.

Waar

Onder het Koningin Julianaplein (KJ-plein) voor station Den Haag Centraal.

Waarom

Er was meer ruimte nodig om fietsen parkeren bij treinstation Den Haag Centraal.

Wie

Gemeente Den Haag.

Ondergrondse fietsenstalling tijdelijk gesloten

In oktober 2023, tijdens de bouw van de torens aan het Koningin Julianaplein, gaat de fietsenstalling tijdelijk dicht. In de Rijnstraat en in de Anna van Buerenstraat zijn voldoende stallingsplaatsen. De OV-fietsen komen op een andere plek. Reizigers krijgen op het station informatie. En fietsers krijgen in de stalling meer informatie. Lees meer over de tijdelijke sluiting op: KJ-stalling: tijdelijke sluiting – Bereikbaarheid Den Haag.

8.000 fietsplekken

De stalling heeft  8.000 fietsplekken. De fietsenstalling is voor mensen die met het openbaar vervoer reizen. Fietsers kunnen via 1 van de 6 rolbanden naar binnen. Beneden kunt u inchecken met uw OV-chipkaart. Via de stippellijnen vindt u een plek om uw fiets te parkeren. De groene lijnen zijn voor fietsers, de gele voor voetgangers.

De 1e 24 uur is de stalling gratis. Daarna moet u betalen. Praktische informatie over het gebruik van de stalling, zoals de openingstijden en de kosten na 24 uur, vindt u op de website van de NS.

In de stalling staan ook 700 OV-fietsen en deelfietsen van HTM en Donkey. Er is ruimte voor buitenformaat fietsen (bakfietsen, fietsen met kratjes of kinderzitjes).

Wie zijn fiets hier stalt, kan met een QR-code onthouden waar de fiets geparkeerd staat.

Ondergrondse fietsenstalling station Den Haag Centraal. Foto: Martijn Beekman, gemeente Den Haag

Wees- en zwerffietsen

Fietsen mogen maximaal 28 dagen in de stalling blijven staan. Fietsen die langer in de stalling staan, worden naar het Fietsdepot Haaglanden gebracht. De gemeente kan fietsen weghalen die verkeerd gestald zijn, bijvoorbeeld buiten de rekken.

Cameratoezicht

In de stalling is cameratoezicht. Lees hoe de gemeente met uw gegevens omgaat in de Verklaring inzake Gegevensbescherming.

Aansprakelijkheid

De gemeente is eigenaar van de stalling. NS Fiets voert het beheer uit. Bij vermissing van de fiets is de gemeente aansprakelijk. De gemeente is ook aansprakelijk als er schade is aan de fietsen die in de stalling staan geparkeerd. Bij schade kunt u een klacht indienen.

Haags tintje

Opvallend is de glazen wand door de hele stalling. Hierop staan gevels afgebeeld van belangrijke gebouwen in Den Haag, zoals het Vredespaleis, de Ridderzaal en het Mauritshuis. De gebouwen gaan in elkaar over zoals in werken van de kunstenaar Escher. Bezoekers krijgen daardoor het gevoel in een museum te zijn. Via de beelden maken bezoekers al kennis met de stad, nog voordat ze de stalling uit zijn.

Er is ook een fietsroute van 15 kilometer met audiofragmenten langs alle gebouwen die in de stalling zijn afgebeeld. U vindt de route op denhaagfietst.nl. In de stalling is ook een kaartje van de route te vinden.

Fietsenstallingen bij station Den Haag Centraal

Meer informatie

Zie ook

Onderdeel van gebied

Onderdeel van wijk

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar csnoi@denhaag.nl.