Project

The Roofs en inrichten openbare ruimte Maria Stuartplein

Gestart door Gemeente Den Haag en ontwikkelaar

Nu

2 nieuwe woontorens met 665 woningen met een tijdelijke inrichting in de openbare ruimte

straks

Een levendig en aantrekkelijk plein

Wat

Op het Maria Stuartplein (bekend als de eerdere Grotiusplaats) zijn 2 nieuwe woontorens gebouwd. Van de 655 woningen zijn er 114 betaalbare huurwoningen. Op de begane grond is plek voor kantoren, winkels en horeca. Ook is er een ondergrondse parkeergarage. Het Maria Stuartplein wordt ontwikkeld tot een aantrekkelijke plek in de openbare ruimte. Met goede looproutes, speeltoestellen, groen en fijne plekken om te zitten zoals bankjes.

Waar

Maria Stuartplein.

Waarom

De openbare ruimte rond de woontorens is tijdelijk ingericht. Nu de woontorens klaar zijn kan de ruimte definitief ingericht worden in overleg met de bewoners.

Wie

The Roofs, de 2 nieuwe woontorens, zijn ontwikkeld door Provast. De gemeente voert de herinrichting van de openbare ruimte uit.

Impressie van het Maria Stuartplein.
Sfeerbeeld Maria Stuartplein. Beeld: MVRDV
The Roofs

Huurwoningen

In de 2 torens (‘The Roofs’) zijn huurwoningen in het middensegment en goedkopere segment. De torens dragen met een hoogte van 120 en 100 meter, zichtbaar bij aan de Haagse skyline. Ze hebben een natuurlijke uitstraling omdat de gevels van natuursteen zijn. De buitenruimte van de torens kan door de toekomstige bewoners groen worden ingericht. Vanaf de torens hebben de bewoners uitzicht over de stad en het Haagse Bos. Het openbaar vervoer en uitvalswegen zijn vanaf deze plek makkelijk te bereiken.

Ontwerp openbare ruimte Maria Stuartplein

Op dit moment is de openbare ruimte rond de woontorens tijdelijk ingericht. Het ontwerp voor de definitieve inrichting van de buitenruimte rond de 2 woontorens is in oktober 2022 vastgesteld door de gemeenteraad. Dit ontwerp laat zien hoe de bestrating eruit komt te zien en waar planten en bomen komen. Ook is er ruimte voor speel- of sporttoestellen. Samen met de bewoners kiest de gemeente welke voorzieningen hier komen. U kunt het ontwerp voor de openbare ruimte van het Maria Stuartplein bekijken via Voorstel van het college inzake Maria Stuartplein inrichting openbare ruimte (RIS312580l).

Planning

 1. Stap voltooidVooronderzoek 2018

  Het bestemmingsplan ‘Bezuidenhout, 2e herziening – Grotiusplaats’ is in oktober 2018 vastgesteld. De bouw van de woningen is gestart. In mei 2018 waren er digitale bijeenkomsten over hoe de openbare ruimte er uit gaat zien.

 2. Stap voltooidInspraak April 2020

  U kon het ontwerp voor de inrichting van de openbare ruimte 6 weken bekijken en op reageren. Bekijk het plan via RIS312580.

 3. Stap voltooidBesluiten Oktober 2022

  De gemeenteraad stelt het ontwerp voor de definitieve inrichting van de buitenruimte rond de 2 woontorens vast. De keuze voor speel- en sporttoestellen volgt later in overleg met bewoners.

 4. Stap voltooidOnderzoeken 30 november 2022

  Op 30 november 2022 was er een inloopbijeenkomst voor de bewoners van The Roofs. De gemeente vertelde over het ontwerp (RIS312580) en verzamelde wensen en idee├źn van bewoners voor de speel- en sporttoestellen in de openbare ruimte. De gemeente past de ontwerpen voor de toestellen aan.

 5. Stap voltooidInspraak Februari – maart 2023

  Bewoners konden digitaal stemmen op hun favoriete speel- en sporttoestel. U kunt de resultaten bekijken op Maria Stuartplein (denhaag.nl)

 6. Huidige stapUitvoeren Juni 2023 – april 2024

  In mei was er een informatiebijeenkomst voor de bewoners van The Roofs. De aannemer en gemeente waren aanwezig om de planning van de werkzaamheden toe te lichten. De definitieve inrichting van openbare ruimte voor de woontorens op het Maria Stuartplein start in juni 2023.

 7. Aankomende stapAfronden April 2024

  De werkzaamheden zijn naar verwachting in april 2024 klaar.

Werkzaamheden Maria Stuartplein, oktober 2023

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar csnoi@denhaag.nl.