Koningin Julianaplein: start bouw

Nieuws

Maandag 11 december 2023 startte de bouw op het Koningin Julianaplein (KJ-plein). Op het plein naast Den Haag Centraal komt een stadshal en een nieuw plein. Maar ook 123 koopwoningen, 222 vrije sector huurwoningen en 51 sociale huurwoningen. Naar verwachting is de bouw begin 2027 klaar.

Wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling) startte samen met ontwikkelaars Amvest en Synchroon en aannemer J.P. van Eesteren de bouw. Wethouder van Asten zegt: ‘Nadat we jaren tegen een grasveldje hebben aangekeken, start nu eindelijk de bouw van de nieuwe entree van onze stad. We zijn inmiddels verschillende plannen, een kredietcrisis en een bouwcrisis verder, maar nu kunnen we écht beginnen. Een stad als Den Haag verdient een entree om trots op te zijn. Dat gaan we haar de komende jaren geven. Omdat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid voor onze stad hebben gepakt. Daar ben ik trots op’.

Op de foto (v.l.n.r.): Wim Wensing van Amvest, wethouder Robert van Asten, Hans Bootsma van Synchroon en Marco Peppel van J.P. van Eesteren

Stadshal, woningen en verblijfsplein

In KJ Den Haag komen in totaal 396 woningen in 2 torens van ongeveer 90 meter hoog. Tussen de torens komt een groene vallei, met daktuinen en een dakterras. Ook komen er gezamenlijke voorzieningen in het gebouw. Bijvoorbeeld:

  • wasserette
  • kookstudio
  • een gezamenlijk dakterras
  • gastenkamers
  • fitnessruimte

Ook komt in het gebouw 1.200 vierkante meter commerciële ruimte voor Haagse horeca en winkels.

Door het ontwerp van de begane grond kunnen reizigers makkelijk door de bijzondere stadshal naar het station lopen. En bezoekers van de stad lopen zo het nieuwe KJ-plein op. Ook uitgangen van de ondergrondse fietsenstalling komen onder de stadshal uit.

Entree met Haagse elementen

Het ontwerp van de stadsentree verwijst op meer manieren naar de stad Den Haag. Zo komen op het houten plafond van de stadshal teksten uit het Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat verwijst naar Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht. Ook verwijst het golvende patroon van de stadshal naar de duinen. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het KJ-plein op de pagina Herontwikkeling Koningin Julianaplein – Projecten – Den Haag. Of bekijk de website van de ontwikkelaar: KJ Den Haag – Het beste van twee werelden.