Wat
De gemeente wil de Schedeldoekshaven en directe omgeving veranderen in een aantrekkelijk gebied. Een gebied waar het prettig wonen, werken, fietsen en wandelen is. Ze onderzoekt ook de mogelijkheden om het gebied groener te maken. En om meer functies toe te voegen in het gebied, zoals voorzieningen (horeca, dienstverlening), woningen, kantoren en onderwijsvoorzieningen.
Waar
Het gebied rond de Schedeldoekshaven, het Prins Bernhardviaduct, de Terminalgebouwen en de Ammunitiehaven.
Waarom
Het Prins Bernhardviaduct is een belangrijke verbinding tussen Bezuidenhout, de Rivierenbuurt, station Den Haag Centraal en het Spuikwartier. Het verbindt deze gebieden met de binnenstad. Een goede verbinding tussen de gebieden er omheen is nu niet mogelijk. Dat komt door de vele op- en afritten en het lange Terminalgebouw bij het viaduct. De omgeving bestaat uit veel steen en asfalt. Het is krap en mensen ervaren het als onprettig.
Wie
Gemeente Den Haag en het Rijksvastgoedbedrijf.
Planning
-
Stap voltooidVooronderzoek 2019
- De gemeente maakte in 2019 gebiedsagenda’s waarin de plannen voor de omgeving Schedeldoekshaven worden beschreven. Lees meer op Gebiedsagenda Campusboulevard (RIS304124) en Gebiedsagenda Policy Campus Centraal (RIS301329).
-
Stap voltooidOnderzoeken 2022-2023
- De gemeente organiseerde bijeenkomsten over verschillende thema’s uit de ontwikkelvisie en het beeldkwaliteitsplan. Bekijk de verslagen onder het kopje Downloads op de pagina: Toekomstplan voor Den Haag Centraal – Projecten – Den Haag.
-
Stap voltooidPlan maken 2022-2023
- De gemeente werkte de plannen uit in een ontwikkelvisie en beeldkwaliteitsplan voor het gebied Den Haag Centraal. Bekijk de planning op de pagina: Toekomstplan voor Den Haag Centraal – Projecten – Den Haag.
-
Stap voltooidOnderzoeken 2025
- De gemeente maakt een Buitenruimteplan. Hierin staan de voorwaarden voor het inrichten van de openbare ruimte. Bij het maken van het plan organiseert de gemeente participatiemomenten voor bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden.. Volg de planning op Toekomstplan voor Den Haag Centraal – Projecten – Den Haag.
-
Stap voltooidUitvoeren
- Het is nog niet bekend wanneer de werkzaamheden kunnen starten.
Meer ruimte voor groen
De gemeente werkt aan een plan om het gebied rond de Schedeldoekshaven, Prins Bernhardviaduct en de Terminalgebouwen opnieuw in te richten. Er komt meer ruimte voor fietsers en voetgangers en meer groen. En er komen nieuwe woningen, ruimte voor voorzieningen en nieuwe gebouwen van de Rijksoverheid.
Van snelwegviaduct tot stadsstraat
De gemeente wil het Prins Bernhardviaduct smaller maken. En maakt daardoor meer ruimte voor fiets- en wandelpaden. Zo wordt het gebied aantrekkelijker voor voetgangers en fietsers. Er ontstaat een betere verbinding tussen station Den Haag Centraal, de binnenstad en de wijken Rivierenbuurt en Bezuidenhout-West. De gemeente onderzoekt ook of een nieuwe tramverbinding via de Schedeldoekshaven mogelijk is.
In gesprek met de omgeving
De Schedeldoekshaven is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Central Innovation District. Voor het gebied rond Den Haag Centraal maakt de gemeente een Toekomstplan samen met de omgeving en andere belanghebbenden. De ambities voor de toekomst van dit gebied legde de gemeente vast in onder andere een ontwikkelvisie en een beeldkwaliteitsplan. Op de pagina Toekomstplan voor Den Haag Centraal – Projecten – Den Haag leest u de planning van de volgende onderdelen van het Toekomstplan (ontwikkelstrategie en buitenruimteplan). En wanneer u verder mee kunt praten.
Tijdelijke inrichting kruising Ammunitiehaven-Nieuwe Haven
In de Ontwikkelvisie Den Haag Centraal staan voorstellen hoe de kruising Ammunitiehaven-Nieuwe Haven eenvoudiger en veiliger kan worden. Door de komst van de nieuwe woontorens in het Spuikwartier is het belangrijk dat de kruising nu al verbetert. Daarom wil de gemeente met de omgeving een ontwerp voor een tijdelijke inrichting van de kruising maken. Meer informatie over de tijdelijke inrichting staat op de pagina: Spuikwartier: van bouwplaats naar bruisende plek.
Onderdeel van gebied
Onderdeel van wijk
Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar csnoi@denhaag.nl.