Project

Overkapping deel Utrechtsebaan bij Maria Stuartplein

Gestart door Gemeente Den Haag

Nu

Geluidshinder voor bewoners the Roofs door verkeer Utrechtsebaan

Straks

Minder geluidshinder

Wat

Over een deel van de Utrechtsebaan komt een overkapping tegen geluidshinder. De gemeente maakte een voorlopig ontwerp (RIS313363) en onderzocht of andere mogelijkheden (alternatieven) het geluid voldoende dempen en technisch haalbaar zijn.

Waar

Utrechtsebaan, bij het Maria Stuartplein (Grotiusplaats).

Waarom

De overkapping zorgt ervoor dat de mensen in de nieuwe woontorens The Roofs aan het Maria Stuartplein, minder geluidshinder hebben. Ook maakt de groene overkapping het mogelijk om prettig van het centrum naar het Beatrixkwartier te wandelen of fietsen. 

Wie

Gemeente Den Haag.

Planning

 1. Stap voltooidInspraak Oktober 2022
  • Oktober 2022: Het voorlopig ontwerp lag ter inzage. Lees meer via: RIS313363 
 2. Stap voltooidOntwerpen 2022 – 2023
  • Op basis van het rapport van de klankbordgroep maakte de gemeente een nieuwe variantenstudie. Ook maakte de gemeente het ontwerp voor de overkapping. Lees het rapport via RIS314633 
 3. Huidige stapBesluiten 2e kwartaal 2024
  • De gemeente besluit met welk alternatief zij het geluidsprobleem verminderd. Als het voorlopig ontwerp akkoord is, start de bouw. Anders maakt de gemeente een nieuw ontwerp voor de overkapping over de Utrechtsebaan. 
 4. Aankomende stapUitvoeren 2e kwartaal 2026
  • Naar verwachting start de bouw in het 2e kwartaal van 2026.  
 5. Aankomende stapAfronden 2e kwartaal 2027
  • Naar verwachting is de bouw klaar in het 2e kwartaal van 2027.  


Voorlopig ontwerp overkapping Utrechtsebaan


De gemeente maakte in juni 2022 het voorlopig ontwerp (RIS313363) voor de openbare ruimte op de overkapping over de Utrechtsebaan. In dit ontwerpt krijgt de overkapping een groene inrichting. Om prettig van het Beatrixkwartier naar het centrum te lopen.

In 2022 onderzocht de gemeente ook alternatieven. Dit op advies van de klankbordgroep, en verzoek van de gemeenteraad.

De gemeente werkte meerdere alternatieven uit. En vergeleek deze met elkaar. Het voorlopig ontwerp (RIS313363) kwam als beste optie naar voren.

Planning

In mei 2024 maakte de gemeente een definitief voorstel. Deze heeft als basis het voorlopig ontwerp (RIS313363). De gemeente stuurt het voorstel naar de gemeenteraad. Zij stelt deze naar verwachting voor de zomer van 2024 vast.


Impressie van de groene overkapping Utrechtsebaan.
Sfeerbeeld groene overkapping Utrechtsebaan
Utrechtsebaan met op de achtergrond The Roofs

Vergroenen Utrechtsebaan

Het vergroenen van de Utrechtsebaan is onderdeel van de ontwikkelvisie voor het gebied Den Haag Centraal en de ontwikkelvisie voor het gebied Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West. De gemeente betrekt de omgeving bij het maken van deze plannen.  

In de ontwikkelvisie Den Haag Centraal (RIS318431) staan de ambities over het groen, leefbaar en aantrekkelijk maken van het gebied. De overkapping van de Utrechtsebaan naast The Roofs is daar 1 van. Zo komt ten oosten van Den Haag Centraal een nieuw groen plein: het Haagse Loperplein. Dit is onderdeel van de ‘Haagse Loper’. Dit is een aantrekkelijke, autovrije wandelroute door de stad van het Spui, via de Turfmarkt, via de overkapping van de Utrechtsebaan, naar de Theresiastraat. Langs deze looproute vinden wandelaars op de begane grond van de omliggende gebouwen allerlei voorzieningen. Door de vernieuwing van de Koninklijke Bibliotheek ontstaat er ruimte voor de ontwikkeling van een nieuw plein als onderdeel van de Haagse Loper.   

Onderdeel van gebied

Onderdeel van wijk

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail csnoi@denhaag.nl.