Ontwikkelingen Laakhavens Hollands Spoor

Het oude industriegebied wordt een fijne plek om te wonen, werken en ontspannen.

Impressie van de Waldorp Four.
Impressie van het Grote Belastingkantoor.
Impressie van de Waldorp Four.
Impressie van het Grote Belastingkantoor.

Laakhavens Hollands Spoor bruist straks van de energie. Het gebied verandert in een levendige plek om te wonen, werken, studeren, ontspannen en verblijven. Er komen nieuwe woningen en plekken om te ontspannen. Ook komen er nieuwe kantoren en ruimte voor creatieve bedrijven in de maakindustrie. Met de verschillende scholen en bedrijven in de buurt zijn er veel kansen voor kennisdeling en samenwerking. Laakhavens Hollands Spoor wordt een gebied waar iedereen zich thuis voelt. En waar iedereen kan ontwikkelen en vernieuwen. 

Laakhavens Hollands Spoor is al goed te bereiken met het openbaar vervoer. 1 van de belangrijkste intercitystations van Den Haag, Hollands Spoor, ligt in het gebied. En de tram en bus rijden regelmatig door het gebied. 

In het gebied is straks van alles te doen

 • Prettig wonen dicht bij het centrum, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties 
 • Werken in moderne kantoren bij creatieve en vernieuwende bedrijven  
 • Ontmoeten en ontspannen bij voorzieningen in de buurt. Zoals winkels, horeca of cultuurinstellingen 
 • Genieten van natuur in een groot park in het hart van Laakhavens Hollands Spoor Rustig wandelen of fietsen in de groene buitenruimte, of over een lange Velostrada via de Waldorpstraat 
 • Varen, fietsen of wandelen bij de haven  
 • Eenvoudig overstappen naar de fiets, scooter of (deel)auto bij de mobiliteitshub 

 
Laakhavens Hollands Spoor is in ontwikkeling. De gemeente maakt de plannen graag samen met u. Binnenkort worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd over de buitenruimte. Iedereen is van harte welkom om mee te denken en mee te praten over de plannen. Houd de website in de gaten voor de projecten en de planning

Levendigheid in iedere straat

Laakhavens Hollands Spoor wordt een levendig woon-werkgebied, waar iedereen kan meedoen. Perfect voor ondernemers, studenten, starters en gezinnen. Met moderne woningen en meer ruimte voor creatieve bedrijven en de maakindustrie. De straten bruisen dankzij het uitgebreide aanbod van winkels, horeca en cultuur. Het gebied leeft en verbindt de drukte van de stad met groene rust, met meer groen op straat en een nieuw stadspark. Laakhavens Hollands Spoor is de toekomst van hoogstedelijk wonen.

Een groene stadscampus

Op de groene stadscampus werken bewoners, scholen, bedrijven en de overheid samen. Een plek waar leren en praktijk elkaar versterken. Maar waar ook ruimte is voor ontspanning. De campus wordt een ontmoetingsplek voor iedereen: studenten, bewoners en bezoekers. Er komen ruimtes voor onderwijs, kennisdeling, innovatie en ontspanning, zowel binnen als buiten. Werk hier aan de vraagstukken van morgen in een inspirerende omgeving. Ontmoet elkaar op een zonnig terras of kom tot rust langs het water met bloeiende kades.

Luchtfoto Laakhavens

Wat komt eraan?

 1. 2e kwartaal 2024: Inloopbijeenkomst Beeldkwaliteitsplan Laakhavens Hollands Spoor

  In 2023 werkte de gemeente aan het Beeldkwaliteitsplan Laakhavens Hollands Spoor. In dit plan staat in hoofdlijnen hoe de openbare ruimte eruit moet komen te zien. Binnenkort gaat het beeldkwaliteitsplan naar het college. Daarna ligt het plan 6 weken ter inzage. U kunt dan het plan bekijken en hierop reageren (zienswijze). 

  Zodra bekend is wanneer het plan ter inzage ligt, organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst. U bent hierbij van harte welkom. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie en de juiste datum van de inloopbijeenkomst.

  Bekijk voor meer informatie de pagina: Toekomstplan voor Laakhavens Hollands Spoor

 2. 2e kwartaal 2024: Participatie Herinrichting openbare ruimte Campuskwartier en Spoorzone Hollands Spoor

  De 1e stappen om het onderwerp te bespreken met de omgeving zijn al gezet. Bij eerdere participatiemomenten haalde de gemeente al veel wensen en ideeën op over de inrichting van de openbare ruimte.

  Op basis van die wensen en ideeën maakte de gemeente al schetsontwerpen. De gemeente gaat samen met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden verder met het uitwerken van wensen en ideeën. Deze worden verwerkt in een aangepast schetsontwerp. Tijdens de participatiebijeenkomsten mag u verder meedenken over thema’s zoals mobiliteit en (fiets)parkeren, groen en waterinrichting, veiligheid en voorzieningen. Bewoners, ondernemers en belanghebbenden ontvangen een uitnodiging voor de participatiebijeenkomsten. De verwachting is dat u in het voorjaar een uitnodiging krijgt. Zodra de planning bekend is vindt u op deze pagina meer informatie en data van de participatiebijeenkomsten. 

  Bekijk voor meer informatie de pagina: Toekomstplan voor Laakhavens Hollands Spoor

 3. 3e kwartaal 2024: Participatie Buitenruimteplan Laakhavens Hollands Spoor

  De gemeente werkt op dit moment aan het Buitenruimteplan voor het gebied Laakhavens Hollands Spoor. Dit plan beschrijft het toekomstige karakter van de openbare ruimte, dus in grote lijnen hoe de buitenruimte wordt gebruikt. En ook de voorwaarden waaraan de buitenruimte moet voldoen. Bijvoorbeeld waar bomen en planten komen of waar ruimte komt voor sporten, spelen, ontmoeten en ontspannen. Naar verwachting start midden 2024 de participatie over thema’s uit het buitenruimteplan. Zodra de planning bekend is kunt u op deze pagina meer informatie en data van de participatiebijeenkomsten vinden. Zodra bekend is wanneer de slotbijeenkomst kan plaatsvinden vermelden we dit ook op deze pagina. 

  Bekijk voor meer informatie de pagina: Toekomstplan voor Laakhavens Hollands Spoor

 4. 4e kwartaal 2024: Slotbijeenkomst Herinrichting openbare ruimte Campuskwartier en Spoorzone Hollands Spoor

  Tijdens de slotbijeenkomst laat de gemeente zien wat er met uw inbreng en die van de omgeving is gedaan tijdens het participatieproces. En vertelt zij hoe zij dit gaat verwerken. De gemeente presenteert de schetsontwerpen op hoofdlijnen. De verwachting is dat u na de zomer een uitnodiging ontvangt voor de slotbijeenkomst. U kunt tijdens de bijeenkomst reageren op de schetsontwerpen en uw mening delen. De gemeente gaat hierover graag met u in gesprek. Zodra de planning bekend is kunt u op deze pagina meer informatie vinden en de datum van de slotbijeenkomst. 

  Bekijk voor meer informatie de pagina: Toekomstplan voor Laakhavens Hollands Spoor

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar projectenlaakhaven@denhaag.nl.