Project

Tijdelijke invulling Leeghwaterplein

Gestart door Gemeente Den Haag, corporatie en ontwikkelaar

Nu

Weinig ruimte voor goedkope woningen in de Laakhavens

Straks

120 tijdelijke woningen en een ontmoetingsplek

Wat

Aan het Leeghwaterplein, tussen het ROC Mondriaan en de MegaStores, komen 120 tijdelijke woningen. De woningen worden ontwikkeld voor studenten, statushouders en starters. De openbare ruimte wordt aantrekkelijk ingericht met groen. En er komt een ontmoetingsplek voor de bewoners en de wijk.

Waar

Leeghwaterplein, tussen het ROC Mondriaan en de MegaStores.

Waarom

De tijdelijke invulling van het Leeghwaterplein is onderdeel van het Doorbraakplan. De woningen worden gebouwd voor zorgdoelgroepen, zodat hun kansen op de woningmarkt worden vergroot. In de ontmoetingsruimte is ruimte voor activiteiten om de buurt met elkaar te verbinden.

Wie

Gemeente Den Haag, woningcorporatie Haag Wonen en ontwikkelaar INSPIRE Real Estate.

Planning

 1. Stap voltooidPlan maken Oktober 2022
 2. Stap voltooidOnderzoeken November en december 2022
  • Er was een wijkavond met de directe omgeving. Bewoners en andere betrokkenen konden meedenken over de invulling van de openbare ruimte en activiteiten voor de ontmoetingsplek.
 3. Stap voltooidPlan maken April en mei 2023
  • De gemeente werkte de plannen uit het Doorbraakplan Leeghwaterplein verder uit. De tijdelijke invulling van het Leeghwaterplein is bedacht in samenwerking met de directe omgeving.
 4. Huidige stapBesluiten Mei 2023
  • Op 30 mei 2023 is de vergunningsaanvraag voor het bouwplan gedaan. Als de vergunning wordt verleend, kan de gemeente starten met het bouwklaar maken van de grond.
 5. Aankomende stapUitvoeren 2e kwartaal 2024

  De gemeente en betrokken partijen bespreken het project en de mogelijkheden. Wanneer er meer bekend is over de planning leest u dat op deze pagina.

Leeghwaterplein

Samen met de omgeving

Samen met de directe omgeving is de gemeente in 2022 gestart met een invulling voor dit stuk grond. Onder meer bewoners uit stadsdeel Laak, studenten van de Haagse Hogeschool, het ROC Mondriaan, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), ontwikkelaars van de MegaStores en vertegenwoordigers van het Laaktheater zijn in gesprek gegaan met de initiatiefnemers (de gemeente, een woningcorporatie en ontwikkelaar). Samen met alle betrokkenen worden de idee├źn uitgewerkt.

Doorbraakplan

Het project is onderdeel van het tweede deel van het zogeheten Doorbraakplan, dat in 2022 werd vastgesteld door het college. De planning is dat rond de zomer van 2023 de eerste woningen geplaatst worden. De ontwikkeling van dit terrein is tijdelijk, omdat het over een aantal jaar onderdeel is van de herontwikkeling van de Laakhavens. Lees meer over het Doorbraakplan via RIS310115.

Documenten

 1. Verslag Klankbordgroepbijeenkomst Placemaking Leeghwaterplein (PDF, 172.1 kb)

  download

Onderdeel van gebied

Onderdeel van wijk

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar projectenlaakhaven@denhaag.nl.