Toekomstplannen voor Laakhavens

Nieuws

Laakhavens verandert de volgende jaren flink. Er komt meer groen. En de voetganger komt op de 1e plaats. Er komen 9.000 nieuwe woningen. Maar ook een stadspark, voorzieningen, werkruimtes en winkels. Om dat in goede banen te leiden, zijn er plannen nodig. Hoe de toekomst van de Laakhavens eruit gaat zien, beschrijft de gemeente in het beeldkwaliteitsplan Laakhavens-Hollands Spoor.

Het plan beschrijft hoe de gebouwen (architectuur) en de openbare ruimte eruit moeten zien. Bijvoorbeeld de materialen en kleuren die er moeten komen. En aan de voorwaarden waar toekomstige projecten moeten voldoen. Het plan stelt ook de voorwaarden voor ontwerpers voor in de toekomst.

Duidelijkheid voor ontwikkelaars

Met het beeldkwaliteitsplan geeft de gemeente duidelijkheid voor iedereen die in Laakhavens-Hollands Spoor wil bouwen. Zo wil de gemeente bijvoorbeeld:

  • het havenkarakter van Laakhavens-Hollands Spoor houden
  • Laakhavens klaarmaken voor de toekomst
  • betere buurten bouwen
  • de ‘eilandjes’ in Laakhavens verbinden met groen, ontmoetingsplekken en mooie gebouwen

Meer ruimte voor groen

De gemeente wil het gebied ook groener maken. Nu is de verdeling tussen steen en groen in Laakhavens:

  • 87% steen (huizen en wegen)
  • 13% groen en water

Zij heeft het doel om de verdeling helemaal te veranderen:

  • 45% steen (huizen en wegen)
  • 55% groen en water

Respect voor de omgeving

Wie in het gebied bouwt moet dus meebouwen aan een groene, waterrijke wijk. Met respect voor de geschiedenis van het gebied, waar de voetganger centraal staat.

Beeldkwaliteitsplan ligt ter inzage

Het beeldkwaliteitsplan ligt van 22 maart tot 2 mei 2024 ter inzage voor inspraak. U kunt het plan ook bekijken bij het Den Haag Informatiecentrum, Spui 70. Hiervoor kunt u een afspraak maken op de website. Ook organiseert de gemeente in april 2024 een inloopbijeenkomst.

Gebiedsontwikkeling Central Innovation District

Het deelgebied Laakhavens Hollands Spoor is onderdeel van het Central Innovation District (CID). Dat is het gebied tussen en rondom de 3 Haagse intercitystations (Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI). In het CID werkt de gemeente samen met de stad aan de ontwikkeling van het nieuwe economische hart van de stad. Lees meer over het CID op de pagina Central Innovation District – Projecten – Den Haag.

Meer informatie

Lees meer over de plannen voor Laakhavens Hollands Spoor op Toekomstplan voor Laakhavens Hollands Spoor – Projecten – Den Haag.

CID-nieuwsbrief

Er gebeurt veel in het CID. Op de hoogte blijven? Meld u aan voor de CID-nieuwsbrief. De digitale nieuwsbrief is er 6 keer in het jaar met actuele informatie over de laatste ontwikkelingen.