Project

Toekomstplan voor het Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West

Gestart door Gemeente Den Haag

Nu

Een belangrijk werkgebied met veel kantoren 

Straks

Een levendig woon-werkgebied met nieuwe woningen, kantoren, voorzieningen en meer groen 

Wat

De gemeente werkt aan een toekomstplan voor het Beatrixkwartier. Hierin staan afspraken over de toekomst van het gebied. Bijvoorbeeld over hoe de openbare ruimte eruit moet komen te zien en aan welke voorwaarden toekomstige projecten moeten voldoen. Op dit moment werkt de gemeente aan een ontwikkelvisie en beeldkwaliteitsplan.  

Waar

Het Beatrixkwartier en de Utrechtsebaan.

Waarom

Het Beatrixkwartier is een belangrijk werkgebied in Den Haag. De gemeente wil het gebied levendig en aantrekkelijk maken, zodat het gebied ook een fijne plek wordt om te wonen en ontspannen. Den Haag groeit. Daarom maakt de gemeente een toekomstplan. Zodat er genoeg ruimte is voor nieuwe en huidige bewoners, ondernemers, studenten en bezoekers. En zodat het Beatrixkwartier een leefbare en fijne plek blijft voor iedereen.  

Wie

Gemeente Den Haag

Planning

 1. Stap voltooidOnderzoeken 2022-2023

  De gemeente organiseerde bijeenkomsten over thema’s uit de ontwikkelvisie en het beeldkwaliteitsplan. Bekijk de verslagen onder het kopje Downloads onderaan deze pagina. Informatie over de bijeenkomsten vindt u onder het kopje Doe mee bovenaan deze pagina. 

  • Juli en augustus 2022: een digitale vragenlijst over de plannen in het gebied.   
  • 14 en 15 oktober 2022: de CID Dagen met bijeenkomsten over de ontwikkelvisie en het beeldkwaliteitsplan.   
 2. Stap voltooidPlan maken 2023-2024
  • De gemeente werkt de plannen voor het Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West uit in de ontwikkelvisie en het beeldkwaliteitsplan. 

  Let op: momenteel verwerkt de gemeente de eerder opgehaalde wensen, ideeën en meningen. Door een tekort aan personeel bij de gemeente loopt het maken van de visie vertraging op.  

 3. Huidige stapOnderzoeken 2024
  • De gemeente organiseert naar verwachting voor de zomer van 2024 een vervolgbijeenkomst over de ontwikkelvisie voor het Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West. Tijdens de vervolgbijeenkomst vertelt de gemeente over welke reacties zijn verzameld in 2022 en hoe dit tot nu toe is verwerkt. Ook is de gemeente benieuwd over welke onderwerpen u verder wilt praten na de zomer. Zodra de planning bekend is, stuurt de gemeente een uitnodiging naar de omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden. 
 4. Aankomende stapPlan maken 4e kwartaal 2024
  • De gemeente werkt de plannen voor het Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West uit in de ontwikkelvisie.  
 5. Aankomende stapBesluiten 1e kwartaal 2025
  • Het college van burgemeester en wethouders stuurt de ontwikkelvisie naar de gemeenteraad. 
  • De gemeenteraad neemt een besluit over de ontwikkelvisie. 

Meedenken en meepraten

De gemeente maakt de plannen graag samen met u. Daarom organiseert de gemeente verschillende bijeenkomsten. Iedereen is van harte welkom om mee te denken en mee te praten over de plannen. Alle ideeën, wensen, zorgen en meningen krijgen zoveel mogelijk een plek. Bekijk de geplande bijeenkomsten.

Ontwikkelvisie en beeldkwaliteitsplan


Eerst maakt de gemeente ontwikkelvisie. Dit document beschrijft de toekomst van het Beatrixkwartier. Hierin staat in grote lijnen hoe de ruimte en de kwaliteit van gebied moet worden. De gemeente maakt ook een beeldkwaliteitsplan. Hierin staat het toekomstige karakter van de omgeving. Zoals hoe de gebouwen (architectuur) en de openbare ruimte eruit moeten zien. In deze plannen staan ook de voorwaarden (kaders) waaraan toekomstige projecten moeten voldoen. Bekijk de veelgestelde vragen voor meer informatie over de ontwikkelvisie en het beeldkwaliteitsplan. 

Ontwikkelstrategie en buitenruimteplan

Daarna maakt de gemeente een ontwikkelstrategie. Dit document beschrijft hoe de gemeente de plannen gaat uitvoeren. Zoals de middelen die de gemeente inzet om het Beatrixkwartier te kunnen ontwikkelen. En de gemeente maakt een buitenruimteplan. Hier beschrijft het toekomstige karakter van de openbare ruimte. Zoals hoe de buitenruimte wordt gebruikt, onderhouden en beheerd. En de voorwaarden (kaders) waaraan toekomstige openbare ruimte projecten moeten voldoen. Bekijk de veelgestelde vragen voor meer informatie over de ontwikkelstrategie en het buitenruimteplan.

Uitlegvideo plannen voor het Beatrixkwartier


Projectleider David van der Steen en stedenbouwkundige Catelijne Elissen vertellen in een video wat de plannen zijn voor het Beatrixkwartier. Zij leggen ook uit wat een ontwikkelvisie en beeldkwaliteitsplan is. En waarom de gemeente deze plannen graag met u samen wil maken. 


Downloads

 1. Verslag CID Dagen 2022 Bijeenkomst Toekomst Beatrixkwarter Utrechtsebaan (PDF, 1.4 mb)

  download
 2. Enquête Resultaten Ontwikkelvisie Beatrixkwartier 2022 (PDF, 441.3 kb)

  download
 3. Informatiebrief Uitnodiging Beatrixkwartier Juli 2022 (PDF, 630 kb)

  download

Onderdeel van gebied

Onderdeel van wijk

Geplande evenementen

Wat komt eraan?

 1. Voor zomer 2024 – Vervolgbijeenkomst Ontwikkelvisie Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West

  De gemeente organiseert naar verwachting voor de zomer een vervolgbijeenkomst over de toekomst voor het Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West. Zodra de planning bekend is, stuurt de gemeente een uitnodiging naar de omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden.

  In juli 2022 startte de gemeente de participatie over de plannen (ontwikkelvisie en beeldkwaliteitsplan) met een digitale vragenlijst. Op 14 en 15 oktober 2022 waren er bijeenkomsten. Door een tekort aan personeel bij de gemeente lag het project stil.

  In 2024 worden nieuwe bijeenkomsten georganiseerd over thema’s uit de ontwikkelvisie. Zodat de plannen afgemaakt kunnen worden. Tijdens de vervolgbijeenkomst vertelt de gemeente over welke reacties zijn verzameld in 2022 en hoe dit tot nu toe is verwerkt. Ook is de gemeente benieuwd over welke onderwerpen u verder wilt praten na de zomer.

  Lees meer over het project en de verslagen van 2022 op de pagina: Toekomstplan voor het Beatrixkwartier – Projecten – Den Haag

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar csnoi@denhaag.nl.