Project

Herontwikkeling Koningin Julianaplein

Gestart door Gemeente Den Haag en ontwikkelaars

Nu

Weinig ruimte om te wonen en ontspannen rondom station Den Haag Centraal

Straks

Nieuwe woningen en voorzieningen, een nieuwe stadshal en een aantrekkelijk plein

Wat

Op het Koningin Julianaplein (KJ-plein) aan station Den Haag Centraal komen 2 woontorens. De torens zijn ongeveer 90 meter hoog. Er komen ongeveer 400 woningen in. De 2 torens zijn met elkaar verbonden door een lager gedeelte tussen de torens. Hier komen groene daktuinen en een groot gemeenschappelijk terras. Ook komt er ruimte voor voorzieningen zoals horeca en winkels. Aan het station komt een nieuwe stadshal. Het KJ-plein zelf krijgt een nieuwe inrichting met groen en een paviljoen.

Waar

Het KJ-plein tegenover station Den Haag Centraal.

Waarom

Het KJ-plein is een belangrijke stadsentree van de stad. Veel mensen komen op deze manier de stad binnen. Daarom wordt het KJ-plein een herkenbare Haagse plek. Met meer groen, betere verbindingen naar de stad en de Koekamp. En een paviljoen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. De gemeente wil bewoners, bezoekers en ondernemers gastvrij welkom heten in Den Haag.

Wie

Gemeente Den Haag en Ontwikkelcombinatie KJ-plein (OCKJ): Amvest, Development en Synchroon.

Planning

 1. Stap voltooidVooronderzoek 2002-2016

  De gemeente onderzoekt de mogelijkheden voor het KJ-plein met ontwikkelaars.

  In 206 wordt het KJ-plein onderdeel van het Programma Stadsentrees. Lees meer via RIS295374_Bijlage_Leidraad_stadsentrees (raadsinformatie.nl) (RIS295374).

 2. Stap voltooidOntwerpen 2017-2023
 3. Stap voltooidBesluiten 2023

  De gemeente deed een voorstel over een financiële vergoeding. Lees meer op Koningin Julianaplein: bouwen is mogelijk. De gemeenteraad ging 31 maart 2023 akkoord met het voorstel.

 4. Stap voltooidVoorbereiden September-december 2023
  • Midden september – midden december 2023: de gemeente start met voorbereidend werk op het plein en in de fietsenstalling. Dit om het gebied klaar te maken voor de bouw van de woontorens KJ Den Haag.
  • 1 oktober 2023: de fietsenstalling onder het KJ-Plein gaat dicht.
  • Midden oktober – midden december 2023: de aannemer start met het plaatsen van de bouwschutting.
 5. Huidige stapUitvoeren 2023-2027
  • 2 november 2023: de aannemer organiseert samen met de gemeente en ontwikkelaar een informatiebijeenkomst voor bewoners en organisaties uit de directe omgeving.
  • 11 december 2023: start bouw
  • December 2024: de fietsenstalling gaat voor een deel open.
  • December 2026: de bouw van de woontorens is klaar. De gemeente start met het inrichten van het KJ-Plein. Dit duurt ongeveer 3 maanden.
 6. Aankomende stapAfgerond 2027

  Naar verwachting is het project begin 2027 klaar. De fietsenstalling onder het KJ-Plein kan weer helemaal open.

Sfeerbeelden nieuwe Koningin Julianaplein

KJ-Plein vanaf Koekamp
Sfeerbeeld torens KJ-plein. Beeld: Powerhouse Company
Impressie van nieuwe Koningin Juliana Plein.
Sfeerbeeld KJ-plein. Beeld: DELVA Landscape Architects
Impressie van het Koningin Julianaplein.
Sfeerbeeld nieuwe stadsentree KJ-plein. Beeld: Powerhouse Company
KJ-Plein stadshal
Sfeerbeeld nieuwe stadsentree KJ-plein. Beeld: Powerhouse Company
Impressie met flats van het Koningin Julianaplein.
Sfeerbeeld torens KJ-plein. Beeld: Powerhouse Company
Impressie van nieuwe omgeving Den Haag Centraal.
Sfeerbeeld torens KJ-plein. Beeld: Powerhouse Company

Verbinding van het gebied

De herontwikkeling van het KJ-plein verbindt de woontorens, de stationshal en de Koekamp met elkaar. Hierdoor wordt het straks een aantrekkelijke plek voor bewoners, gebruikers en reizigers om te ontmoeten en ontspannen.  

Veilig oversteken Bezuidenhoutseweg-Rijnstraat

Een belangrijk knooppunt rondom Den Haag Centraal is de kruising Bezuidenhoutseweg-Rijnstraat. Veel fietsers en voetgangers maken gebruik van deze kruising. De kruising wordt opnieuw ingericht, zodat de route veiliger en aantrekkelijker wordt. En het zorgt voor een betere aansluiting naar de Koekamp. Lees meer over de kruising Bezuidenhoutseweg-Rijnstraat

Ondergrondse fietsenstalling tijdelijk gesloten

Van 1 oktober 2023 tot december 2024 sluit de fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein Den Haag Centraal (KJ-stalling). De stalling moet tijdelijk dicht omdat er boven de stalling gebouwd gaat worden.

Er zijn voldoende stallingsplaatsen in de buurt. Lees meer over de tijdelijke sluiting en stallingsplaatsen in de buurt op: KJ-stalling: tijdelijke sluiting – Bereikbaarheid Den Haag

Omleidingen fietsers en voetgangers KJ Plein

Het Koningin Julianaplein (KJ-plein) bij station Den Haag Centraal is afgesloten met een bouwhek. Met een tijdelijke slinger in de weg kunnen fietsers veilig het fietspad langs de Bezuidenhoutseweg gebruiken. Voetgangers steken over en lopen via het voetpad aan de Koekampzijde. Zo is er een veilige omleiding die het verkeer zoveel mogelijk door laat stromen. Als de bouw van de torens de 22e verdieping bereikt moet de Bezuidenhoutseweg soms 15 minuten worden afgesloten voor auto’s vanwege de veiligheid. Het verkeer wordt dan omgeleid via de Prinsessegracht. Fietsers kunnen dan over de rijbaan fietsen. Om opstoppingen te voorkomen gebeurt dit alleen buiten de spits. 

Omleidingskaart voor fietsers en auto’s. De gele lijn is voor fietsers. De blauwe lijn voor auto’s.

Meer informatie

Geplande evenementen

Wat is er al gedaan?

 1. 2 november 2023 – Informatiebijeenkomst bouw KJ Den Haag

  Eind 2023 start de bouw van KJ Den Haag op het Koningin Julianaplein naast station Den Haag Centraal. Aannemer J.P. van Eesteren organiseert samen met de gemeente en de ontwikkelaar een informatiebijeenkomst. De inloopbijeenkomst is 2 november 2023 bij Projectkantoor J.P. van Eesteren aan de Bezuidenhoutseweg 27. Aanmelden is niet nodig.

  Voor wie

  Bewoners, organisaties en geïnteresseerden omgeving KJ Den Haag

  Wanneer

  Donderdag 2 november van 16.00 tot 20.00 uur

  Waar

  Projectkantoor J.P. van Eesteren, Bezuidenhoutseweg 27

  Programma

  Tijdens deze bijeenkomst vertelt de aannemer over de planning en de werkzaamheden. En kunt u kennismaken met het bouwteam. De gemeente is aanwezig voor vragen over de openbare ruimte en de fietsenstalling.

  Meer informatie

  Meer informatie over het KJ Plein staat op de pagina Herontwikkeling Koningin Julianaplein. Informatie over de bouw en contactgegevens staan op de website van de aannemer www.wijbouwen.nu/kj.

  Nieuwsbrief CID

  Dit project is onderdeel van het CID. Meer weten over de plannen in het gebied? Meld u aan voor de nieuwsbrief Central Innovation District

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar csnoi@denhaag.nl.