Ontwikkelingen Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West

Het Beatrixkwartier wordt een levendig woon-werk gebied met meer groen.

Impressie Prinses Beatrixlaan met bomen.
Prinses Beatrixlaan.
Utrechtsebaan bij de entree Den Haag.
Projecten Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West
Luchtfoto van het Beatrixkwartier.

Het Beatrixkwartier is een van de belangrijkste werkgebieden van Den Haag. Er zijn veel grote gebouwen van zakelijke dienstverleners en commerciële bedrijven. In Bezuidenhout-West zijn vooral woningen en drukke (spoor)wegen. Om deze gebieden leefbaar en aantrekkelijk te maken komen er de aankomende jaren nieuwe woningen, kantoren en voorzieningen. Ook komen er betere verbindingen voor fietsers en voetgangers. En maakt de gemeente meer ruimte voor groen in de openbare ruimte.  

Het gebied is al goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn snelle verbindingen met de bus en de tram naar de binnenstad of het strand. De intercitystations Den Haag Centraal en Laan van NOI zijn op loopafstand. Steden in de buurt zoals Leiden en Delft zijn binnen 15 minuten te bereiken. Vliegvelden Schiphol en Rotterdam The Hague zijn binnen 30 minuten te bereiken.  

De mogelijkheden in het Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West

 • Wonen in een levendige omgeving, met de binnenstad, onderwijs en overheid om de hoek  
 • Werken in een modern kantorengebied, met ruimte voor vernieuwende bedrijven en talent 
 • Fijn wandelen of fietsen in de groene buitenruimte. Elkaar ontmoeten en ontspannen kan bij voorzieningen in de buurt  

Plannen tot 2040

 • Ongeveer 2.000 tot 3.000 nieuwe woningen  
 • Ongeveer 100.000 tot 170.000 vierkante meter voor vernieuwende bedrijven  
 • Ongeveer 10.000 vierkante meter voor voorzieningen 

De plannen voor het Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West zijn nog in ontwikkeling. Daarom nodigt de gemeente iedereen uit om mee te denken en mee te praten over de plannen. Houd de website in de gaten voor de projecten en de planning.  

Een bruisende mix van wonen en werken

Het Beatrixkwartier wordt steeds belangrijker voor de economie van Den Haag. Het gebied ligt dan ook dicht bij de binnenstad, het onderwijs en de overheid. Maar het Beatrixkwartier is meer dan een kantorenbuurt. Het is ook een plek om te wonen en ontspannen. Het wordt een meer gemengd gebied, zodat er straks van alles te doen is. Een levendige plek waar je kunt wonen, werken, ontspannen en ontmoeten. Bezuidenhout-West is vooral een woonwijk met een aantal kleine bedrijven in het gebied. Aan de rand van de wijk zijn mogelijkheden voor extra woningen. 

Een aantrekkelijke leefomgeving

Er komt meer groen in de openbare ruimte. Ideaal voor de lunchwandeling, woon-werkverkeer of ontspanning. Het gebied wordt ingericht met extra ruimte voor voetgangers en nieuwe ontmoetingsplekken. En met aandacht voor het klimaat. Deze veranderingen komen vooral langs de Prinses Beatrixlaan en Schenkkade. En bij de drukke (spoor)wegen in Bezuidenhout-West. Er zijn ook plannen voor het vergroenen van de Utrechtsebaan, zodat het geen obstakel meer is tussen Bezuidenhout en de stad. 

Kaart gebied Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West

Projecten Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West
Kaart gebied Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West

Projecten op de kaart

1. Gebied voor Toekomstplan Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West.

Onderdelen Toekomstplan (wit bolletje):

A. Prinses Beatrixlaan. Onderzoek hoe het gebied als ontmoetingsplek ingericht kan worden. En met meer ruimte voor fietsers, voetgangers en groen.
B. Schenkkade. Onderzoek naar hoe dit gebied ingericht kan worden met meer groen en ruimte voor ontspanning.
C. Utrechtsebaan. Onderzoek naar mogelijkheden voor een stadspark op de Utrechtsebaan (A12).
D. Juliana van Stolberglaan. Onderzoek naar herinrichting kruising Juliana van Stolberglaan met Utrechtsebaan.

Bouwprojecten (zwart bolletje)

2. Juliana van Stolberglaan 1. Nieuwe kantoren en voorzieningen
3. Monarch IV. Nieuwbouw Rijkskantoor.  
4. Zilveren Toren. Herontwikkeling parkeergarage tot woningen en ruimte voor kantoren.
5. Daendelsstraat. Herontwikkeling kantoorgebouw tot woningen.
6. Herontwikkeling bedrijfspand KPN en braakliggend terrein tot woningen en ruimte voor kantoren en voorzieningen.

Openbare ruimte projecten (groen bolletje):

7. Inrichten klein park (pocketpark) Juliana van Stolberglaan 1.

Nieuwsbrief CID

Er gebeurt veel in het CID. Op de hoogte blijven? De digitale nieuwsbrief verschijnt 6 keer per jaar met actuele informatie over de laatste ontwikkelingen. 

Meld u aan

Onderdeel van gebied

Central Innovation District

Geplande evenementen

Wat komt eraan?

 1. 3e kwartaal 2024 – Participatiebijeenkomsten pocketpark Juliana van Stolberglaan

  Op de voormalige plek van het Koninklijk Conservatorium starten binnenkort de voorbereidingen van de bouw van een nieuw kantoor voor de ANWB en een Rijkskantoor. 

  Tussen de 2 kantoren komt een levendig park. De gemeente ontwerpt het park samen met de buurt. Zodra de planning bekend is ontvangt u een uitnodiging voor de participatiebijeenkomst. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie en de datum van de participatiebijeenkomst.

  Lees meer over het project op de pagina: Kantoren op locatie Koninklijk Conservatorium – Projecten – Den Haag

 2. Voor zomer 2024 – Vervolgbijeenkomst Ontwikkelvisie Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West

  De gemeente organiseert naar verwachting voor de zomer een vervolgbijeenkomst over de toekomst voor het Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West. Zodra de planning bekend is, stuurt de gemeente een uitnodiging naar de omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden.

  In juli 2022 startte de gemeente de participatie over de plannen (ontwikkelvisie en beeldkwaliteitsplan) met een digitale vragenlijst. Op 14 en 15 oktober 2022 waren er bijeenkomsten. Door een tekort aan personeel bij de gemeente lag het project stil.

  In 2024 worden nieuwe bijeenkomsten georganiseerd over thema’s uit de ontwikkelvisie. Zodat de plannen afgemaakt kunnen worden. Tijdens de vervolgbijeenkomst vertelt de gemeente over welke reacties zijn verzameld in 2022 en hoe dit tot nu toe is verwerkt. Ook is de gemeente benieuwd over welke onderwerpen u verder wilt praten na de zomer.

  Lees meer over het project en de verslagen van 2022 op de pagina: Toekomstplan voor het Beatrixkwartier – Projecten – Den Haag

 3. September-oktober 2024 – Themagesprekken Ontwikkelvisie Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West

  De gemeente organiseert gesprekken over verschillende onderwerpen uit de ontwikkelvisie. Bij sommige onderwerpen vraagt de gemeente naar uw wensen en ideeën. Bij andere onderwerpen vraagt de gemeente om, als groep, advies te geven. Dit advies gebruikt de gemeente voor de toekomstplannen van het gebied.

  Zodra de onderwerpen en planning van de participatiemomenten bekend is, stuurt de gemeente een uitnodiging naar de omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden. U vindt de planning u op de website onder ‘Doe mee’.

  Lees meer over het project en de verslagen op de pagina: Toekomstplan voor het Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar csnoi@denhaag.nl.