Project

Spuikwartier: van bouwplaats naar bruisende plek

Gestart door Gemeente Den Haag en ontwikkelaars

Nu

Bouwplaats

Straks

Bruisende plek met veel afwisseling en nieuwe woningen

Wat

De gemeente maakt van het Spuikwartier een bruisende plek met veel afwisseling. Amare is het nieuwe culturele hart van de stad. Het vernieuwde Spuiplein wordt een aantrekkelijke centrale ontmoetingsplaats. Ook komen er honderden nieuwe woningen.

Waar

Spuikwartier.

Waarom

De gemeente wil de binnenstad van Den Haag aantrekkelijk houden. De plannen voor het Spuikwartier zijn hier onderdeel van.

Wie

Gemeente Den Haag.

Luchtfoto van het Spuikwartier

Amare, huis voor podiumkunsten

Amare is het gebouw geworden waarin 2021 het Nederlands Dans Theater (NDT), Koninklijk Conservatorium (KC), Residentie Orkest (RO) en Zuiderstrandtheater een nieuwe plek kregen. Het gebouw is ontworpen door de architecten Patrick Fransen van NOAHH Network Oriented Architecture en Jo Coenen van Architects & Urbanists. De aannemer is bouwcombinatie Cadanz. Het gebouw heeft 4 op elkaar lijkende gevels met kolommen. Hierdoor geeft het gebouw de bezoeker een sfeer van openheid. De oppervlakte van Amare is ongeveer 125 bij 70 meter en het gebouw is bijna 40 meter hoog.

Amare is de culturele huiskamer van Den Haag met een heel breed programma. Van klassiek tot modern en van ballet tot cabaret. Het gebouw heeft 4 zalen. De theaterzaal met 1.300 zitplaatsen is voor alle podiumvoorstellingen van het Zuiderstrandtheater. De concertzaal heeft 1.500 stoelen die er ook uit kunnen. De zaal is geschikt voor alle soorten muziek, van klassiek tot modern. Verder zijn er nog 2 zalen met verschillende gebruiksmogelijkheden voor 200 en 600 bezoekers. Dat zijn de repetitiezaal van het Residentie Orkest en de ensemblezaal van het Koninklijk Conservatorium.

Kijk voor meer informatie op www.amare.nl.

Amare

Realisatie Expeditiehof/stadsbalkon fase 1

In het Spuikwartier, tussen Amare en toren Bolero, wordt de laad- en losruimte van Amare afgebouwd. Dit laad- en losruimte wordt ook wel expeditiehof genoemd. Boven op het expeditiehof wordt een stadsbalkon gebouwd.

De bouw van het stadsbalkon en expeditiehof zal in 2 hoofdfases uitgevoerd worden. Het project wordt wegens de verschillende bouwontwikkeling in de omgeving gefaseerd uitgevoerd. De hoofdfases zijn fase 1 en fase 2. De start bouw van fase 1 staat voorlopig gepland in oktober/november 2023. Fase 1 zal in de zomer van 2024 gereed zijn.

Het stadsbalkon zal in de eindsituatie van fase 2 een verbinding vormen tussen de aangrenzende gebouwen en de omliggende openbare ruimtes. Het project wordt gerealiseerd ten behoeve van een betere gebruikssituatie voor de expeditie van Amare en een fijnere leefomgeving voor de naastgelegen gebouwen.

Timelapse van de bouw

Bekijk de timelapse van de bouw van Amare, periode juli tot en met december 2019.

Hoogbouw

Rondom Amare komen de volgende jaren 3 nieuwe hoge gebouwen. Torens met honderden woningen en verschillende ruimtes voor bedrijven.

Ontwikkelcombinatie Sonate bouwt 2 woontorens. Toren Adagio aan de Turfhaven en toren Bolero aan de Schedeldoekshaven. De torens van ongeveer 90 meter hoog krijgen meer dan 450 koop- en huurwoningen. Op de begane grond komen voorzieningen voor bedrijven.

Op de plek van het oude Nederlands Dans Theater, komt uiteindelijk een 3e toren: LDT. Voorheen werd deze toren Cantate genoemd.

Hoogbouw in het Spuikwartier

Opgeknapte parkeergarages

Onder het Spuikwartier liggen 3 parkeergarages:

 • Stadhuisgarage
 • Turfmarktgarage
 • Spuigarage

Tijdens het werk in het Spuikwartier is de Stadhuisgarage gewoon bereikbaar. De Spuigarage is sinds december 2021 weer open voor 200 plekken, later komen er plekken bij. De Turfmarktgarage is voor een deel dicht. De parkeergarages worden wel opgeknapt. Als beide garages straks weer open zijn, zijn in de Spuigarage ongeveer 240 parkeerplekken. In de Turfmarktgarage ongeveer 310. Onder Amare komt ook nog een fietsenstalling met ongeveer 1.500 plaatsen. Tot het zover is, zijn er andere parkeerplekken in de buurt te vinden.

Herkenbare buitenruimte

Het vernieuwde Spuikwartier wordt een prettige en goed te herkennen plek in de binnenstad. De plek krijgt veel groen, banken, loop- en fietsroutes en ruimte voor terrassen. De Turfmarkt is voor voetgangers, fietsers zijn te gast. De bestrating die al gebruikt is tussen de Zwarteweg en Wijnhaven is er nu ook tussen de Wijnhaven en Turfmarkt. Dit is langs het stadhuis tot het Spuiplein.

Zodra de bouw bij de Turfhaven klaar is, wordt de Wijnhaven ingericht. Het Spuiplein is een centrale ontmoetingsplaats en evenementenplein en heeft een tijdelijke inrichting. Meer informatie over de definitieve inrichting van het Spuiplein staat op de pagina Herinrichten Spuiplein.

Herinrichting openbare ruimte Wijnhaven

De huidige openbare ruimte van de Wijnhaven is toe aan onderhoud en wordt verbeterd. Tussen januari en mei 2024 werkt de gemeente aan de verbeteringen. Op de plek van de donkergrijze hardsteen komen straatbakstenen. De Wijnhaven krijgt verder meer groen en bankjes. Dit sluit allemaal mooi aan op de Spuiplein en de rest van de binnenstad.  

Rondom het Stadhuis

Onderdeel van de nieuwe inrichting van de buitenruimte is nieuwe bestrating rondom het stadhuis. Die moet bij de nieuwe inrichting van de Turfmarkt en het Spuiplein passen. En bij het natuursteen in het Atrium.

De gemeente vervangt de bestrating rondom het Stadhuis tot het voorjaar van 2024.

Proefvak bestrating Spuiplein

Planning

Het vernieuwen van het Spuikwartier bestaat uit verschillende bouwprojecten waar meer aannemers aan werken. Het duurt een aantal jaren voordat het hele Spuikwartier klaar is. Bekijk de planning:

Planning nieuwbouw Spuikwartier op de kaart. De kleur blauw is Amare. Paars is toren Adagio. In rood toren Bolero en in donkerblauw toren Cantate. Het stadsbalkon is de kleur groen op de kaart.

Amare, woontorens en stadsbalkon

 • opening Amare: 2021
 • bouw toren Adagio (Turfhaven): zomer 2023 klaar
 • bouw toren Bolero (Schedeldoekshaven): zomer 2022 klaar
 • bouw toren Cantate (Schedeldoekshaven): nog te bepalen
 • stadsbalkon (fase 1): start najaar 2023
 • stasbalkon (afronding): na oplevering toren Cantate

Openbare ruimte

 • omgeving Stadhuis: start najaar 2022
 • Wijnhaven: start najaar 2023
 • Spuiplein: start najaar 2024
 • Turfmarkt: voorjaar 2024 klaar
 • Turfhaven: start najaar 2023
Planning openbare parkeergarages op de kaart. De kleur groen is de Stadhuisgarage. Blauw is de Spuigarage en oranje de Turfmarktgarage. De paarse kleur zijn de ingangen van de garages.

Parkeergarages

 • Stadhuisgarage: open
 • opening Spuigarage: eind 2022, 200 parkeerplaatsen
 • complete opening Turfmarktgarage: najaar 2024

Bereikbaarheid

Tijdens het werk in het Spuikwartier blijven het stadhuis, de bibliotheek, woningen, winkels, horeca en de parkeergarages bereikbaar. Heeft het werk invloed op de bereikbaarheid? Dan geeft de gemeente daar op tijd een bericht over.

Bouwoverlast

De aannemers van de hoogbouw en de buitenruimte proberen zo min mogelijk overlast te geven. Vragen of opmerkingen over de bouw kunt u direct stellen aan de aannemers via https://debouw.app/projects/spuikwartier/updates.

Onderdeel van wijk

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar spuikwartier@denhaag.nl