CID Dag

Activiteit

Op woensdag 16 oktober 2024 organiseert de gemeente de CID Dag. Kom langs en denk mee over de toekomst van uw woon- of werkomgeving. Doe mee aan de verschillende activiteiten: bezoek de informatiemarkt of praat mee tijdens een presentatie over groen, wonen en tech. Of ervaar zelf hoe het CID gaat ontwikkelen tijdens een wandel- of fietstocht.

Samen met partners, experts in gebiedsontwikkeling, bewonersorganisaties en studenten uit het CID-gebied bieden we een afwisselend programma met:

  • informatiemarkt met maquette van het gebied
  • presentaties, lezingen en workshops over belangrijke onderwerpen
  • wandelingen en fietstocht door het CID

Voor wie

(Toekomstige) bewoners, ondernemers, ontwikkelaars en belanghebbenden in en rondom het CID.

Wanneer

Woensdag 16 oktober 2024, middag en avond

Waar

Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75, 2521 EN Den Haag (vlakbij station Den Haag Hollands Spoor)

Aanmelden en meer informatie

Bekijk het activiteitenprogramma en meld je aan voor een of meerdere activiteiten op: denhaag.nl/cidaanmelden

Aanmelden

Activiteitenprogramma

Klik op de titels en lees meer over de informatiemarkt en activiteiten.

  1. Informatiemarkt

    Bezoek de informatiemarkt en laat u bijpraten over de laatste ontwikkelingen in het CID. Binnenkort vindt u hier een overzicht met de deelnemende projecten en partijen op de informatiemarkt.

  2. Binnenactiviteiten
    1. Wat maakt het CID een innovatiedistrict? Ontdek hoe er nu al aan innovatie wordt gewerkt en welke kansen dat biedt

      13.00 – 14.00 uur | Speaker’s Corner (max. 110 plekken)

      In het Central Innovation District (CID) in Den Haag werken bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, de overheid en maatschappelijke organisaties samen aan nieuwe technologieën en ideeën om maatschappelijke problemen op te lossen en te verbeteren. Dit is een belangrijk kenmerk van een innovatiedistrict. En dit willen we verder versterken als motor van vernieuwing voor Den Haag als Internationale Stad van Vrede & Recht. 

      Kent u The Hague Tech, PLNT of TNO-Vector? Benieuwd wat zij doen? Na een uitleg van de gastspreker wat hun organisatie doet, gaan we graag met alle aanwezigen in gesprek. Wilt u delen wat u zelf of als innovatieve organisatie kunt bijdragen? Wat hebben we nodig om samen de “i” van het CID vorm te geven? Wat is jouw belang, en hoe kan de gemeente daarbij helpen? We zijn benieuwd naar uw mening en ideeën! 

      Gastsprekers: o.a. The Hague Tech, The Hague Security Delta Campus, Security Delta, TNO en PLNT. 

      Tafelgasten: Mirko Buining (programmadirecteur gebiedsontwikkeling CID), Aimée Krommenhoek (programmamanager CID) 

    2. Toekomst Laakhavens Hollands Spoor: Een levendige plek om te wonen, werken, studeren, ontspannen en verblijven

      13.30 – 14.30 uur | Beijing Room (max. 50 personen)

      Er komen nieuwe kantoren en ruimtes voor creatieve bedrijven in de maakindustrie. Met de verschillende scholen en bedrijven in de buurt zijn er veel kansen voor kennisdeling en samenwerking. Laakhavens Hollands Spoor wordt een gebied waar iedereen zich thuis voelt. En waar iedereen kan ontwikkelen en vernieuwen. Wat staat er in het toekomstplan en wat betekent dit voor de buurt? De Ontwikkelvisie en het Beeldkwaliteitsplan zijn klaar. De projectmanager en stedenbouwkundige leggen uit wat er in de ontwikkelvisie staat. En hoe dit verder wordt uitgewerkt in een Ontwikkelstrategie en een Buitenruimteplan. Maar ook, hoe werkt de gemeente samen met het Rijk, marktpartijen, de vervoersorganisaties, de universiteiten, bewoners en andere partners in het gebied om het toekomstplan Hoe gaan we verder met het uitwerken van de plannen in het gebied? Laakhavens Hollands Spoor is in ontwikkeling en de plannen maken we graag samen met u. Praat en denk mee over de toekomst van Laakhavens Hollands Spoor. Toekomstplan voor Laakhavens Hollands Spoor – Projecten – Den Haag 

    3. The Hague Applied AI (HAAI) Campus Een samenwerking tussen Haagse Hogeschool, Universiteit Leiden en ROC Mondriaan

      14:00 – 15.00 uur | New York Room (max. 50 personen)

      IT is belangrijk voor de grote veranderingen die we om ons heen zien, zoals de overgang naar duurzame energie en nieuwe ontwikkelingen in de zorg. Vaak gaan deze veranderingen samen met kunstmatige intelligentie (AI). De Haagse Hogeschool, Universiteit Leiden en ROC Mondriaan werken aan een samenwerking op de verantwoorde toepassing van AI. De Hague Applied AI campus is waardevol omdat we samen onze AI-activiteiten kunnen uitbreiden en verbinden. Hierdoor vergroten we het effect en de zichtbaarheid. En we zoeken naar samenwerking met alle andere organisaties die aan AI werken. We willen Den Haag neerzetten als leider in AI-regelgeving, wat past bij Den Haag als stad van Vrede en Recht en de thuisbasis van nationale en internationale organisaties. 

      Tijdens de bijeenkomst vertellen we wat de HAAI campus kan worden en hoe partijen kunnen aanhaken bij de 3 programmalijnen. Daarna gaan we met alle aanwezigen in gesprek over onderwijs, onderzoek en de impact van AI in de regio Den Haag. 

      Gastsprekers: Joost van der Veen (HHS) en Olga Wielders (The Hague Tech) 

      Gespreksleider: Remco Engels (Haagse Hogeschool) Meer informatie op: www.haaicampus.nl  

    4. Omgevingskwaliteit Samenwerken aan een duurzaam en langdurig gezonde leefomgeving

      14.30 – 15.30 uur | Speaker’s Corner (max. 110 plekken)

      Expert stedenhouw Richard Koekt vertelt hoe het CID-gebied past binnen het toekomstbeeld (omgevingsvisie) voor de hele stad. Hij legt uit wat omgevingskwaliteit betekent en hoe we met elkaar werken aan een fijne gezonde woon- en werkomgeving. Wat is het verband tussen een prettige plek om te leven en goede voorzieningen op de begane grond van een gebouw? En tussen de kwaliteit van de openbare ruimte en groenvoorzieningen, en tussen gebouwen met combinaties van wonen, werken, ontspannen, en de woonkwaliteit? Hoe willen we de omgevingskwaliteit in het CID verbeteren? Met voorbeelden van hoe we dit in de praktijk willen brengen. We zijn benieuwd naar uw mening en ideeën.  

      Spreker: Richard Koek, expert Stedenbouw gemeente Den Haag 

    5. De verticale campus. Wonen, studeren, ontspannen en ontmoeten in één gebouw.

      15.00 – 16.00 uur | Beijing Room (max. 50 plekken)

      Ontdek hoe de universiteit van de toekomst eruit kan zien. De Public Building afstudeerstudio van Technische Universiteit Delft heeft het afgelopen jaar gewerkt aan het ontwerp voor een verticale campus bij Den Haag Centraal. Een verticale campus is een gebouw waar onderwijs, ontmoeting, ontspanning en woonruimte worden gecombineerd met een ruimte op de begane grond dat ook toegankelijk is voor publiek. Het ontwerp laat zien hoe bestaande gebouwen slim kunnen worden veranderd, zodat onderwijs aansluit bij de ontwikkeling van de stad. Verschillende studenten presenteren hun vernieuwende ontwerpen voor de stad. Wat hebben we nodig voor de universiteit van de toekomst? Ga in gesprek met studenten en docenten en denk mee! 

      Docent Henk Bultstra opent de avond met een toelichting. Studenten presenteren de ontwerpen. 

    6. Toekomst Den Haag Centraal Welke plannen zijn er voor wonen en werken rond het belangrijkste ov-knooppunt van Den Haag?

      H15:30 – 16:30 uur | New York Room (max. 50 personen)

      et gebied rond het station moet in 2040 levendig, groen en goed verbonden zijn. Dat is het doel van het toekomstplan. In het gebied komen de komende jaren 2.250-2.500 extra woningen, betere verbindingen voor voetgangers en fietsers, meer groen en plekken om elkaar te ontmoeten. Ook komen er meer kantoren en ruimte voor maatschappelijke voorzieningen, zoals huisartsen, apotheken, wijkcentra, onderwijs en cultuur. We willen dat de omgeving Den Haag Centraal een plek is waar je graag wandelt, woont en werkt; dat de hele dag door leeft.  

      Het eerste deel van het toekomstplan, de ontwikkelvisie, is vastgesteld door de gemeenteraad. De projectmanager en stedenbouwkundige leggen uit wat er in de ontwikkelvisie staat. En hoe dit verder wordt uitgewerkt in een Beeldkwaliteitsplan, een Ontwikkelstrategie en een Buitenruimteplan. Maar ook, hoe werkt de gemeente samen met het Rijk, de vervoersorganisaties, de universiteiten, bewoners en andere partners in het gebied om het toekomstplan voor deze belangrijke stadsentree mogelijk te maken. En op welke manier u kunt meedenken over de plannen die nog verder uitgewerkt moeten worden?  

      Sprekers: Pauline Bron (stedenbouwkundige) en Frank Weijzen (projectmanager), gemeente Den Haag. Kijk voor meer informatie op: https://projecten.denhaag.nl/project/plannen-voor-het-beatrixkwartier/ 

      Kijk voor meer informatie op: Toekomstplan voor Den Haag Centraal – Projecten – Den Haag

    7. Wonen in CID | Hoe woon je straks in een nieuw stuk Haags centrum?

      16.00 – 17:00 uur | Speaker’s Corner (max. 110 plekken)

      Doe mee met de paneldiscussie met verhuurders, woningcorporaties, architecten en het publiek in de zaal over de ontwikkeling van wonen en nieuwe woonconcepten in het centrum van de stad. 

      Wonen midden in het CID, wat heeft dit unieke centrummilieu te bieden aan huidige en toekomstige bewoners? Op meerdere plekken in het CID komen nieuwe woningen, bij Den Haag Centraal, in Laakhavens Hollands Spoor, in het Beatrix Kwartier en bij Laan van NOI. Een uniek deel van de stad naast het historische centrum, met winkels, restaurants, kroegen en theaters, en dat op loopafstand van de drie intercitystations. Met het woonprogramma investeert de gemeente extra in de vergroening en in goede voorzieningen zodat alles letterlijk binnen handbereik is. In het gebied komen veel betaalbare woningen voor diverse doelgroepen, en we gaan de hoogte in. Tijdens de paneldiscussie gaan we in op de woonconcepten van het CID en verkennen we nieuwe woonconcepten. Interessant is om te bespreken hoe bewoners elkaar straks kennen, en wat een gebouw, de omgeving en gebouweigenaar kunnen bijdragen aan de gemeenschap en de sociale wisselwerking. 

      Gastsprekers: verhuurders, woningcorporaties, architecten en het publiek in de zaal over de ontwikkelingen van wonen en nieuwe woonconcepten in het centrum van de stad. 

    8. Flora en fauna in een groeiende stad: leven in een groene omgeving

      16.30 – 17:30 uur | Beijing Room (max. 50 plekken)

      Doe mee met de paneldiscussie met verhuurders, woningcorporaties, architecten en het publiek in de zaal over de ontwikkeling van wonen en nieuwe woonconcepten in het centrum van de stad. 

      Wonen midden in het CID, wat heeft dit unieke centrummilieu te bieden aan huidige en toekomstige bewoners? Op meerdere plekken in het CID komen nieuwe woningen, bij Den Haag Centraal, in Laakhavens Hollands Spoor, in het Beatrix Kwartier en bij Laan van NOI. Een uniek deel van de stad naast het historische centrum, met winkels, restaurants, kroegen en theaters, en dat op loopafstand van de drie intercitystations. Met het woonprogramma investeert de gemeente extra in de vergroening en in goede voorzieningen zodat alles letterlijk binnen handbereik is. In het gebied komen veel betaalbare woningen voor diverse doelgroepen, en we gaan de hoogte in. Tijdens de paneldiscussie gaan we in op de woonconcepten van het CID en verkennen we nieuwe woonconcepten. Interessant is om te bespreken hoe bewoners elkaar straks kennen, en wat een gebouw, de omgeving en gebouweigenaar kunnen bijdragen aan de gemeenschap en de sociale wisselwerking. 

      Gastsprekers: verhuurders, woningcorporaties, architecten en het publiek in de zaal over de ontwikkelingen van wonen en nieuwe woonconcepten in het centrum van de stad. 

    9. Samenleven in een groeiende stad: wat voor Den Haag wil je bouwen?

      17.30 – 18:30 uur | Speaker’s Corner (max. 110 plekken)

      Den Haag zal de komende decennia flink groeien. Om die groei te accommoderen zal er flink moeten worden gebouwd. Maar wat voor woningen wil je bouwen? Wie gaan er wonen? Hoe zullen ze samenleven in het gebouw, in de straat, in de buurt? Het bouwen van nieuwe buurten gaat niet alleen over cijfers, geld en stenen maar vooral over de mensen die er zullen wonen en werken. Door zorgvuldig na te denken over het soort stad dat Den Haag wil zijn, kan de groei bijdragen aan een levendige en inclusieve gemeenschap. Het gaat uiteindelijk om het creëren van buurten waar mensen prettig kunnen samenleven. We zijn benieuwd naar uw mening en ideeen over samenleven in een groeiende stad.  

      Kijk voor meer informatie op: www.floormilikowski.com 

    10. Een leefbaar, veilig en bereikbaar Den Haag: Het laatste nieuws over verkeer en vervoer in het CID

      19.00 – 20:00 uur | Speaker’s Corner (max. 110 plekken)

      In de stad en dus ook in het CID-gebied verandert er de komende jaren veel. Dor de groei van de stad wordt het steeds drukker op de wegen en in het openbaar vervoer. Daarom is het belangrijk dat we met elkaar anders omgaan met vervoer (mobiliteit), oftewel hoe we ons verplaatsen door de stad. Zodat Den Haag leefbaar, verkeersveilig en bereikbaar blijft. De gemeente werkt hiervoor aan verschillende projecten. Er komen nieuwe wandel- en fietspaden en nieuwe manieren om je te verplaatsen. Denk aan parkeerhubs en deelmobiliteit. En er wordt gewerkt aan beter openbaar vervoer. De experts Mobiliteit praten u bij over de projecten die er nu zijn en eraan komen. Denk en praat met ons mee over verkeer en vervoer in het CID. Zo kunnen we samen zorgen dat Den Haag ook in de toekomst een fijne, bereikbare stad blijft. 

    11. Terugkoppeling participatie. 1) Ontwerp herinrichting openbare ruimte Campuskwartier en Spoorzone HS en verkeersluw maken van de Waldorpstraat-Oost en 2) Buitenruimteplan Laakhavens Hollands Spoor.

      19:00 – 20:30 uur | Beijing Room (max. 50 personen)

      U krijgt een terugkoppeling van de twee participatietrajecten.  

      1) Het ontwerp voor de herinrichting openbare ruimte Campuskwartier en Spoorzone HS en het verkeersluw maken van de Waldorpstraat-Oost, dit is het gebied tussen station HS en de Haagse Hogeschool 

      2) Het Buitenruimteplan Laakhavens Hollands Spoor.  

      De gemeente vertelt wat er met uw inbreng en die van de omgeving is gedaan. En hoe zij deze inbreng gaat verwerken in het ontwerp van het Campuskwartier en Spoorzone HS en het concept Buitenruimteplan Laakhavens Hollands Spoor. Studenten van de Haagse Hogeschool laten met de minor Smart City de bevindingen uit de participatietrajecten zien. De gemeente geeft een toelichting op de vervolgstappen van beide participatietrajecten.  

      Kijk voor meer informatie op Toekomstplan voor Laakhavens Hollands Spoor – Projecten – Den Haag en Herinrichten openbare ruimte Campuskwartier en Spoorzone HS – Projecten – Den Haag 

    12. Ons reisgedrag en de invloed op leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid: Trends en ontwikkelingen in verkeer en vervoer

      20.00 uur | Speaker’s Corner (max. 110 plekken)

      In deze interactieve sessie bespreken we de trends en ontwikkelingen in het gebruik en bezit van verschillende vervoersmiddelen in en rond het CID. Gelukkig zijn er goede plannen om het verkeer en vervoer te verbeteren. Praat met ons mee en laat ons weten wat we kunnen verbeteren. Zo wordt reizen in het CID makkelijker, veiliger en schoner. Dat is fijn voor iedereen die er woont en werkt. 

  3. Buitenactiviteiten
    1. Fiets mee door het CID

      15.00 – 16.00 uur | Grand Café Xieje (max. 15 deelnemers) |

      Maak kennis met de architectuur, buitenkunst, natuur en het erfgoed in het CID en ontdek de geschiedenis en toekomst van het gebied tussen de 3 intercitystations Laan van NOI, Hollands Spoor en Den Haag Centraal. Voor velen is het nu een buurt waar u doorgaans zonder veel aandacht doorheen loopt of rijdt. Fiets mee en maak een ware ontdekkingsreis door een het CID-gebied.  

      De Vrienden van Den Haag organiseren deze fietstocht onder leiding van Jacob Bijl. 

      De fiets- en wandelroute staat beschreven in de gids Lopen en fietsen langs het CID lint, in 2023 gepubliceerd door de Vrienden van Den Haag.  

      Verzamelpunt: bij Grand Café Xieje, Leeghwaterkade 190, schuin tegenover de Haagse Hogeschool.  

      Route: Laakhavens en Trekvliet, Binckhorst, stations Den Haag Centraal en Hollands Spoor. 

      Neem uw eigen fiets mee. Heeft u geen fiets? Mogelijk kunt u een fiets OV-fiets gebruiken bij een van de NS-stations.

    2. Ontdek het Laakhavens van de toekomst

      17.30 uur – 18.30 uur | ingang Haagse Hogeschool (max. 15 deelnemers)

      Laakhavens Hollands Spoor verandert in een levendige plek om te wonen, werken, studeren, ontspannen en verblijven. Er komen nieuwe woningen, kantoren en plekken om te ontspannen. Maak kennis met de bijzondere architectuur, buitenkunst, natuur en het erfgoed in Laakhavens Hollands Spoor en ontdek de geschiedenis en toekomst van Laakhavens Hollands Spoor. Voor velen is het nu een buurt waar u doorgaans zonder veel aandacht doorheen loopt of rijdt. Wandel mee en beleef zelf de energieke sfeer van Laakhavens Hollands Spoor.  

      Onder leiding van projectleider Ronald van der Ark wandelen we door het gebied.  

      Verzamelpunt: voor de ingang van de Haagse Hogeschool, Johanna van Westerdijkplein 75. 

    3. Wandel mee door het CID

      17.30 uur – 18.30 uur | ingang Hollands Spoor (max. 15 deelnemers)

      Maak kennis met de architectuur, buitenkunst, natuur en het erfgoed in het CID en ontdek de geschiedenis en toekomst van het gebied tussen de 3 intercitystations Laan van NOI, Hollands Spoor en Den Haag Centraal. Voor velen is het nu een buurt waar u doorgaans zonder veel aandacht doorheen loopt of rijdt. Wandel mee en maak een ware ontdekkingsreis door een het CID-gebied.  

      De Vrienden van Den Haag organiseren deze fietstocht onder leiding van Christine Sijbesma.  

      De fiets- en wandelroute staat beschreven in de gids ”Lopen en fietsen langs het CID lint”, in 2023 gepubliceerd door de Vrienden van Den Haag.  

      Verzamelpunt: voor de ingang van station Hollands Spoor aan het Stationsplein (centrum zijde). 

      Route: Hollands Spoor, Huijgenspark, de Resident, Paxhaven, Den Haag Centraal.  

Meer informatie 

Lees meer over de CID Dag op Denk mee met het Central Innovation District – Projecten – Den Haag

Gebiedsontwikkeling Central Innovation District

Het Central Innovation District is een van de drie grote gebiedsontwikkelingen in Den Haag. Dat is het gebied tussen en rondom de 3 Haagse intercitystations (Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI). In het CID werkt de gemeente samen met de stad aan de ontwikkeling van het nieuwe economische hart van de stad. Daarbij zijn goede bereikbaarheid, genoeg groen en voorzieningen belangrijk. Zo blijft de stad ook in de toekomst aantrekkelijk, veilig en leefbaar. Lees meer over het CID op de pagina Central Innovation District.

Nieuwsbrief CID  

Op de hoogte blijven over de CID Dag en andere ontwikkelingen? Meld u aan voor de CID nieuwsbrief! De digitale nieuwsbrief verschijnt 6 keer per jaar met actuele informatie over de laatste ontwikkelingen.  

Contact 

Heeft u vragen over de bijeenkomst, of een andere vraag? Stuur dan een e-mail naar cid@denhaag.nl