Project

Project Steenzicht

Gestart door Gemeente Den Haag, corporatie en ontwikkelaar

Nu

Oude woningen

Straks

2 nieuwe gebouwen met 220 woningen

Wat

Het project Steenzicht is een nieuwbouwplan. Het bestaat uit 2 gebouwen met 220 woningen. 117 woningen zijn sociale huur en 103 middenhuur.

Waar

Dreven, Gaarden, Zichten in Den Haag Zuidwest.

Waarom

In de Dreven, Gaarden en Zichten staan veel woningen van vlak na de oorlog, waaronder in Steenzicht. De gemeente, woningcorporatie Staedion en projectontwikkelaar Heijmans werken samen aan het verbeteren van de 3 buurten om ze geschikt te maken voor de toekomst.

Wie

Gemeente Den Haag, woningcorporatie Staedion en projectontwikkelaar Heijmans.

Planning

 1. Stap voltooidOnderzoeken 2019 – Ambitiedocument

  Ambitiedocument

  Gemeente Den Haag en Staedion deden onderzoek in Dreven, Gaarden en Zichten om de buurt te verbeteren en geschikt te maken voor de toekomst. Hiervoor is het Ambitiedocument de Dreven, Gaarden en Zichten (RIS305714) opgesteld.

 2. Stap voltooidPlan maken 2021 – Nota van Uitgangspunten

  Nota van Uitgangspunten

  Na vaststelling van het Ambitiedocument zijn de plannen voor Dreven, Gaarden en Zichten verder uitgewerkt in de Nota van Uitgangspunten. Dit zijn plannen die beschrijven hoe:

  • de buurten vernieuwd worden
  • er meer woningen bij kunnen komen én de wijk toch groen kan blijven
  • de bewoners in de buurten gezonder en sterker kunnen worden
  • er meer ruimte voor kleine bedrijven en ontmoetingsplekken komt

  Het college van burgemeester en wethouders heeft de Nota’s van Uitgangspunten goedgekeurd. Bekijk deze plannen in de Nota’s van Uitgangspunten Dreven-Gaarden-Zichten (RIS308511).

  Informatiebijeenkomsten

  De gemeente heeft online informatiebijeenkomsten per wijk georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst vertelde de gemeente meer over de plannen en de Nota’s van Uitgangspunten. Aanwezigen konden ook vragen stellen.

 3. Stap voltooidBesluiten Februari 2022 – gemeenteraad stemt in met projectdocument

  Gemeenteraad stemt in met projectdocument

  Op 10 februari 2022 stemt de gemeenteraad in met het projectdocument voor de Dreven, Gaarden en Zichten. In het Projectdocument staat hoe de plannen voor de Dreven, Gaarden en Zichten de komende 15 tot 20 jaar worden uitgewerkt. Er staat onder andere in:

  • waar het ontwerp van de bouwblokken en de openbare ruimte aan moet voldoen
  • hoe er omgaan wordt met parkeren en duurzaamheid
  • wat de kosten van het project zijn

  Bewoners en ondernemers uit de 3 buurten hebben in verschillende workshops mee kunnen denken. Ze gaven hun mening en deelden hun ideeën over de openbare ruimte, de opzet van de buurt, vervoer en wat ze graag willen doen in de buurt.

  Lees het hele Projectdocument (RIS311093).

 4. Stap voltooidPlan maken Mei 2022 – ontwerpen 1e bouwprojecten

  Ontwerpen van 1e bouwprojecten Ruimzicht en Steenzicht

  De plannen voor Dreven, Gaarden en Zichten worden uitgewerkt in deelplannen. De 1e grote bouwprojecten van de totale gebiedsontwikkeling gaan over Ruimzicht en Steenzicht. De bewoners van de Zichten konden tijdens een informatieavond op 19 mei 2022 de ontwerpen bekijken van de nieuwe wooncomplexen Ruimzicht en Steenzicht. Bekijk de volledige plannen op de projectpagina’s van Ruimzicht en Steenzicht.

  Inloop

  De bewoners in de Zichten kwamen op donderdagavond 8 juli 2021 bij elkaar in de binnentuin van Ruimzicht. Wilt u zien hoe het was? Bekijk de video.

 5. Stap voltooidUitvoeren Zomer 2023 – start bouw

  De bouwwerkzaamheden zijn gestart. De verwachting is dat de woningen in 2025 klaar zijn.

Nieuwbouwplan

Het project Steenzicht is een nieuwbouwplan. Het bestaat uit 2 gebouwen met 220 woningen. 117 woningen zijn sociale huur en 103 middenhuur. Het gaat om 2-, 3- en 4- kamerappartementen en enkele appartementen over 2 verdiepingen (maisonnette woningen). De woningen zijn voor 1- en 2-persoonshuishoudens en kleine gezinnen. Er komt ook een overdekte garage voor auto’s en fietsen. En er komt een gezamenlijke binnentuin en daktuin. De gebouwen zijn ontworpen door architectenbureaus JVST en MLA+.

Impressie van Steenzicht

Wensen uit de wijk

Wijkbewoners konden hun reactie geven op de 1e schetsontwerpen. Naar aanleiding van de reacties is het gebouw lager gemaakt en aan een kant trapsgewijs opgebouwd. Ook zijn er meer grote woningen toegevoegd. De nieuwe bewoners mogen meedenken over de inrichting van de binnentuin. De bouw start naar verwachting rond de zomer van 2023.

Ontwerpen van 1e bouwprojecten Ruimzicht en Steenzicht

Project Steenzicht is een van de 1e grote bouwprojecten van de totale gebiedsontwikkeling van Dreven, Gaarden en Zichten. De bewoners van de Zichten konden tijdens een informatieavond op 19 mei 2022 de ontwerpen bekijken van de nieuwe wooncomplexen Ruimzicht en Steenzicht.

Presentatie bouwplannen Ruimzicht en Steenzicht. Het ontwerp is nog niet definitief. Er kunnen nog wijzigingen volgen.

Blijf op de hoogte over de bouwontwikkelingen met de BouwApp

Op de BouwApp bekijkt u de laatste bouwontwikkelingen. Ook kunt u hier vragen stellen over de bouw. Of bouwoverlast delen.

Bekijk de BouwApp

Onderdeel van gebied

Onderdeel van wijk

Bij vragen kunt u een bericht sturen naar vragen@eenbeterebuurt.nl. De gemeente, Staedion en Heijmans beantwoorden samen uw vragen.

In geval van nood

Ziet u een onveilige situatie op of rond de bouwplaats? Bij noodsituaties kunt u contact opnemen via het alarmnummer van Heijmans: (073) 543 66 66. 

Inloopspreekuren

In de wijkkantoren zijn inloopspreekuren waar u meer over de plannen kunt horen, vragen kunt stellen en uw mening kunt geven.

Staedion Wijkkantoor Dreef 60

Elke dinsdag van 14.30 tot 15.30 uur.

Staedion Wijkkantoor Het Zicht 42

Elke donderdag van 14.30 tot 15.30 uur.