Wijkagenda Rivierenbuurt: zo kwam de wijkagenda tot stand

Nieuws

Sinds maart 2024 heeft de Rivierenbuurt een wijkagenda en een uitvoeringsplan. De thema’s, doelen en acties voor de wijkagenda zijn bepaald. Dit in samenwerking met wijkbewoners, wijkpartners en de gemeente. Lees hoe de wijkagenda Rivierenbuurt tot stand is gekomen.

Stap 1: het wijkprofiel

Het wijkprofiel is de 1e stap bij het maken van de wijkagenda Rivierenbuurt. In het wijkprofiel Rivierenbuurt vindt u in de vorm van data, de belangrijkste informatie over uw wijk.

Stap 2: de vragenlijst

Om het wijkprofiel aan te vullen met gegevens en verhalen uit de wijk, verstuurde de gemeente een vragenlijst. Bewoners in de Rivierenbuurt ontvingen eind augustus 2023 een brief en papieren vragenlijst. Zij konden de vragen op papier invullen. En inleveren met een retourenvelop of bij 1 van de brievenbussen op 4 plekken in de wijk. Bewoners konden de vragenlijst ook online invullen op de website denhaag.nl/vragenwijkagenda. Naast de huis-aan-huis brief, was er ook een social media advertentie en stond er een bericht in de wijkkrant. 

Stap 3: analyseren vragenlijst

Het doel van de vragenlijst is uitzoeken wat speelt in de wijk. 275 bewoners vulden de vragenlijst in. Rivierenbuurt-Noord heeft 3.882 bewoners. Rivierenbuurt-Zuid heeft 880 bewoners. In totaal heeft 6% van alle bewoners in de Rivierenbuurt de vragenlijst ingevuld. Het is dus geen groep die kenmerkend is voor de hele Rivierenbuurt. Maar dat neemt niet weg dat de uitkomsten wel laten zien wat er speelt in de buurt. De gemeente analyseerde de vragen en verwerkte deze in een wijkrapport

Stap 4: 1e wijkbijeenkomst

Dinsdag 10 oktober 2023 kwamen zo’n 60 bewoners, wijkpartners en de gemeente samen op de verhalenavond Rivierenbuurt. Op de avond vertelden 3 bewoners hun wijkverhaal. Ook presenteerde de gemeente de 1e resultaten van de vragenlijst wijkagenda Rivierenbuurt. Aan de hand van deze resultaten en verhalen, konden bewoners inspraak uitoefenen aan verschillende thematafels. De input aan de thematafels is verwerkt in het de wijkagenda. Bekijk foto’s en het verslag van de avond op de pagina: Wijkagenda Rivierenbuurt: inspirerende verhalenavond – Projecten – Den Haag.

Stap 5: 2e wijkbijeenkomst

Dinsdag 28 november 2023 kwamen ruim 40 bewoners, wijkpartners en de gemeente samen tijdens een tweede bijeenkomst over de Rivierenbuurt. Op de avond presenteerde de gemeente de concept wijkagenda Rivierenbuurt 2024-2028. En konden bewoners meedoen aan 3 ontwerpsessies. Doel van deze bijeenkomst was het bespreken van de concept wijkagenda. En samen acties formuleren. De input aan de thematafels is verwerkt in de wijkagenda. Bekijk foto’s en het verslag van de avond op de pagina: Wijkagenda Rivierenbuurt: wijk denkt mee – Projecten – Den Haag.

Stap 6: van concept naar definitieve wijkagenda

De concept wijkagenda werd aangepast op basis van feedback tijdens de 2 wijkbijeenkomsten. En op basis van gesprekken met wijkpartners. In het bijzonder met bewonersorganisatie Rivierenbuurt.

Stap 7: acties formuleren

De wijkagenda kan alleen starten met een uitvoeringsplan. Hierin staan de acties die helpen bij het verbeteren van de wijk. Voor ieder thema zijn acties beschreven. Deze acties zijn voor de gemeente en voor wijkpartners. Ook bewoners kunnen meedoen aan acties of doen dit al.

Stap 8: uitreiken wijkagenda en uitvoeringsplan

Dinsdag 19 maart 2024 kwamen zo’n 40 bewoners, wijkpartners en de gemeente samen op de bijeenkomst ‘Samen maken we de Rivierenbuurt’. De avond stond in het teken van de vragen: hoe wordt de verbinding met de wijk en de verbinding met elkaar sterker? En: hoe zorgen we er samen voor dat de kracht van de wijk de goede aandacht krijgt? De wijkagenda en het uitvoeringsplan werden gepresenteerd. Bekijk foto’s en het verslag van de avond op de pagina: Inspirerende uitreiking wijkagenda Rivierenbuurt – Projecten – Den Haag.

Communicatie naar de wijk

Bewoners en ondernemers ontvingen voor alle wijkbijeenkomsten een uitnodigingsflyer per post. De flyer was in het Nederlands en Engels. Bekijk de uitnodigingen terug via onderstaande downloads.

  1. UItnodiging Verhalenavond Rivierenbuurt Wijkagenda 1 (PDF, 166.4 kb)

    download
  2. Uitnodiging Presentatie Wijkagenda Rivierenbuurt (PDF, 144.5 kb)

    download
  3. UItnodiging Ontwerpsessie Wijkagenda Rivierenbuurt 28 November 2023 1 (PDF, 159.2 kb)

    download

Wijkagenda Rivierenbuurt

Bekijk de wijkagenda en het uitvoeringsplan op de pagina Wijkagenda Rivierenbuurt – Projecten – Den Haag