Ilias Chohabi: “De enorme hoeveelheid vrijwilligers in Laak maakt heel veel mogelijk”

“Als je hulp nodig hebt staat er altijd iemand voor je klaar. Ik ken geen andere wijk in Den Haag waar de saamhorigheid zo groot is.” Ilias Chohabi is manager bij de Jumbo aan de Laakweg in Laak, opgegroeid in de Schilderswijk. Op veertienjarige leeftijd is hij als vakkenvuller begonnen bij dit filiaal. Ilias kent deze buurt als zijn broekzak.

Ilias Chohabi

“Na mijn studie HR vroeg ik me af of ik mijn leven achter een computer wilde slijten. Echt energie krijg ik van werken met mensen en ze verder helpen. Ons team is vaker samen dan thuis, althans, zo voelt het. Als zij met plezier hierheen komen dan maakt me dat gelukkig. Op de een of andere manier zijn de mensen uit Laak veel toegankelijker naar elkaar. Na twee gesprekjes in de winkel heb je een connectie voor altijd. Laak is een multiculturele wijk met een gedeelde problematiek, misschien schept dat een band?

Winkelkarretjes

Die verbindende mix van culturen kent ook een keerzijde: er is veel criminaliteit. We hebben 3 tot 5 winkelaanhoudingen per dag. Dagelijks hebben we te maken met agressie en er ligt veel rommel op straat. We halen zelf onze achtergelaten winkelkarretjes terug om de buurt netjes te houden. Per jaar raken we er zo’n 50 kwijt, vermoedelijk in het water. Ik neem deel aan het actieplan Laak op het gebied van Veiligheid. De politie werkt bijvoorbeeld met ons samen om de aangiftes te vereenvoudigen. En als we zien dat er een schrijnend verhaal schuilt achter een aanhouding, proberen we de juiste lokale hulpinstantie te vinden.

Inmiddels ken ik de maatschappelijke instanties goed en dat zorgt weer voor andere samenwerkingen. Zo organiseren we op eerste kerstdag in ons magazijn een kerstlunch tegen eenzaamheid voor 350 mensen via de maatschappelijk partners. Met een kerstkoor, een gitarist en de kerstman maken we er een mooie happening van. Afgelopen zomer hadden we 600 mensen bij elkaar voor de Iftar.

Ilias Chohabi in de Jumbo supermarkt

Bubbel

De enorme hoeveelheid vrijwilligers in Laak maakt heel veel mogelijk. Door deze samenwerkingen voel ik die unieke saamhorigheid van Laak. Nu ik er nog eens goed over nadenk, valt er aan het contact tussen ondernemers veel te verbeteren. Naar mijn weten is er helemaal geen ondernemersvereniging. Als ondernemers zich verenigen kunnen we nog meer betekenen voor verbinding in de wijk.

De balans in de multiculturele samenleving in Laak is niet in evenwicht. Ik denk dat een meer gezonde mix van culturen groepsvorming tegengaat. Met zoveel Poolse winkels blijft die groep in z’n eigen bubbel leven. Als daarop meer aansturing komt krijgen we een schoolvoorbeeld van een prachtige en betrokken wijk waar iedereen zich thuis voelt.”