Actieplan Laak

Laak heeft mooie plekken en betrokken bewoners. Maar er zijn ook problemen in de wijk. Daarom is er het actieplan Laak. Doel van dit plan is om alle problemen tegelijk aan te pakken. Samen met bewoners en partners in de wijk. 

Sommige problemen kan de gemeente snel aanpakken. Andere veranderingen hebben meer tijd nodig. Het actieplan duurt daarom tot en met 2026. De gemeente wil zo van Laak weer een stadsdeel maken waar bewoners trots op zijn. En graag wonen.

Het college van burgemeester en wethouders stelde in april 2023 het actieplan vast. Daarna scherpte de gemeente het actieplan verder aan. Dat was ook op verzoek van bewoners. Een overzicht van de acties staat op deze pagina. Of kunt u lezen in pdf.

De acties in het plan zijn niet definitief. Er kunnen altijd nieuwe acties bijkomen. Nieuwe ideeën van inwoners en ondernemers zijn hierbij altijd welkom.

Nieuwsbrief actieplan Laak

Blijf op de hoogte van wat er gebeurt om Laak schoner, veiliger, fijner en groener te krijgen.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Onderwerpen en acties actieplan Laak

Het actieplan Laak heeft 10 belangrijke onderwerpen. Bij al deze punten horen acties. Alle thema’s en actiepunten van de wijkagenda’s komen terug in het actieplan.

Die 10 punten zijn:

1: Arbeidsmigranten
2: Afval
3: Parkeren
4: Verbondenheid
5: Armoede
6: Wonen
7A: Openbare orde en veiligheid
7B: Verkeersveiligheid
8: Groen
9: Gezondheid
10. Ondernemers Goeverneurlaan, Lorentzplein, Jonckbloetplein en Goeverneurplein

Ook staat in het actieplan informatie over participatie.

1. Arbeidsmigranten

In Laak wonen de meeste arbeidsmigranten van heel Den Haag. Volgens de officiële cijfers 8.045, ongeveer 18 procent van het totaal aantal inwoners van Laak. Maar het zijn er waarschijnlijk meer. Want veel arbeidsmigranten staan niet ingeschreven bij de gemeente. De aanpak moet zorgen voor betere leefomstandigheden en minder overlast.

  1. Actie nagekomen: Extra capaciteit Haagse Pandbrigade

    Meer controles van de Haagse Pandbrigade op slechte huisvesting om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren en overlast voor de omgeving tegen te gaan.
    De Haagse Pandbrigade richt zich verder op de naleving van de Wet goed verhuurderschap voor betaalbare huur, de huisvestingsvergunning en de opkoopbescherming (voor betere kansen voor starters op de woningmarkt).

    Actie

    Meer controles door de Haagse Pandbrigade.

    Doel

    • woonsituatie van arbeidsmigranten blijvend verbeteren
    • minder overlast voor omwonenden

    Wanneer

    Vanaf 2023.

    Voortgang

    Dankzij de extra capaciteit heeft de Haagse Pandbrigade in de 1e helft van 2024 evenveel overtredingen gevonden als in heel 2023.

  2. Actie nagekomen: Aanpak overlast door arbeidsmigranten

    Soms raken arbeidsmigranten ineens hun baan of huis kwijt. Dat kan zorgen voor overlast op straat. Samen met een aantal organisaties probeert de gemeente deze mensen te helpen met zorg, onderdak en terugkeer naar ander werk of thuisland.

    Actie

    • kwetsbare arbeidsmigranten krijgen hulp bij verbeteren van leeefsituatie
    • (jongeren)overlast op straat aanpakken

    Doel

    • betere positie van ardbeidsmigranten in de Haagse samenleving
    • minder overlast voor bewoners in Laak

    Wanneer

    Vanaf eind 2023.

    Voortgang

    • Sinds november 2023 werkt er in Laak Centraal en Molenwijk een extra jongerenwerker om de overlast van arbeidsmigranten (jongeren en volwassenen) te verminderen. Deze extra inzet lijkt effect te hebben. Er is minder overlast op straat, bewoners reageren positief en er is meer onderling contact en begrip tussen verschillende groepen bewoners.
    • Sinds juni 2024 kunnen arbeidsmigranten die hun werk en woonplek verliezen maximaal 3 weken terecht bij een nieuwe opvanglocatie (Vangnet/Perspectiva). Samen met uitzendbureaus wordt geprobeerd hen weer aan werk en een woning te helpen. Als dit niet lukt, bijvoorbeeld door een verslaving of mentale problemen, wordt hulpverlening ingeschakeld en gewerkt aan terugkeer naar het thuisland.
  3. Actie nagekomen: Betere informatieverstrekking aan arbeidsmigranten over rechten en plichten

    Om arbeidsmigranten goed te informeren over rechten, plichten, hulp en ondersteuning, zoekt de gemeente hen op. Op straat, buiten kantooruren en in de eigen taal.

    Actie

    Het Mobiel Informatiepunt (een rijdend loket) informeert arbeidsmigranten over hun rechten, plichten, hulp en ondersteuning.

    Doel van de actie

    Steeds meer arbeidsmigranten kennen de regels, normen en waarden. Zodat zij kunnen meedoen in de samenleving en de weg weten naar hulp of ondersteuning.

    Wanneer

    2023 tot en met 2025, misschien langer.

    Voortgang

    In 2023 hebben de medewerkers van het Mobiel Informatiepunt in Laak 4.000 arbeidsmigranten gesproken. Tijdens de 1e helft van 2024 waren dat er 2.200.

  4. Lopende actie: Intensievere samenwerking met werkgevers voor de huisvesting van arbeidsmigranten

    De gemeente gaat meer samenwerken met werkgevers en uitzendbureaus voor betere huisvesting van arbeidsmigranten.

    Actie

    Gesprekken tussen gemeente, werkgevers, uitzendbureaus, regio, provincie en het Rijk over een eerlijke verdeling van de huisvesting van arbeidsmigranten.

    Doelen van de actie

    • Werkgevers en uitzendbureaus nemen hun verantwoordelijkheid voor de huisvesting van hun werknemers (arbeidsmigranten);
    • Betere positie van arbeidsmigranten op de Haagse woningmarkt;
    • Minder misstanden op de woningmarkt.

    Voortgang

    • De gemeente blijft gesprekken voeren met bovengenoemde partijen. 2 uitzendbureaus (leden van de brancheorganisatie ABU) hebben toegezegd mee te werken aan de nieuwe opvanglocatie voor arbeidsmigranten
  5. Lopende actie: Intensievere lobby bij het Rijk voor een goede registratie van arbeidsmigranten

    Om zicht te hebben op het werkelijke aantal arbeidsmigranten in Laak én de voorzieningen daarop aan te passen, is het belangrijk dat arbeidsmigranten zich verplicht registreren.

    Doel

    De gemeente weet hoeveel mensen er in Laak wonen en kan de voorzieningen daarop aanpassen.

    Voortgang

    Nu de nieuwe regering is geïnstalleerd, gaat de gemeente opnieuw in gesprek met het Rijk.

2. Afval

Veel bewoners in Laak ergeren zich aan het afval op straat. Extra vaak opruimen en schoonmaken helpt wel, maar lost het probleem niet op. Ondernemers, bewoners en bezoekers moeten hun afval op de juiste plek weggooien. Een schoon stadsdeel vraagt om (veel) extra inzet van de gemeente én een verandering van het gedrag van mensen zelf.

  1. Actie nagekomen: Extra schoonmaak in Laak Centraal

    Inzet van extra personeel en veegwagens in Laak Centraal.

    Acties

    • Extra schoonmaak door verschillende soorten veegmachines, onder andere op 15 plekken waar vaak veel afval op straat ligt, en in de weekenden;
    • Extra inzet van de medewerkers openbare ruimte en uitzendkrachten, bijvoorbeeld voor de meeuwenoverlast;
    • Sneller afhandelen van meldingen;
    • Handhaven op vuilniszakken bij ondergrondse containers (bijplaatsingen);
    • Invoering van een nieuwe manier van schoonmaken in heel Laak: van straat tot straat en van gevel tot gevel (vegen, vuil knijpen en onkruid weghalen).

    Doel

    Inwoners vinden de straten schoner. Dit meet de gemeente in een jaarlijks onderzoek en periodieke peilingen bij de klankbordgroep en bewoners van Laak Centraal.

    Wanneer

    Juni 2022 tot en met eind 2024 (misschien langer).

    Voortgang

    • Uit cijfers blijkt dat Laak iets schoner is, maar het afvalprobleem is zeker nog niet opgelost. Alle straten in Laak zijn 1x op de nieuwe manier schoongemaakt. Het allround team is nu bezig met de 2e ronde.
    • Tussen april 2023 en april 2024 heeft de handhavingsorganisatie bijna 500 boetes uitgedeeld voor afval dat naast een ondergrondse container stond.
  2. Actie nagekomen: Extra schoonmaak in de winkelgebieden in Laak

    Inzet van extra personeel en veegwagens in de winkelgebieden tijdens de weekenden.

    Acties

    • Extra vaak legen van afvalbakken en opruimen van afval op straat met veegwagen en knijpers;
    • Extra vaak weghalen van afval dat naast de ondergrondse containers staat;
    • Extra veegwagens in de zomerperiode;
    • Afspraken maken met ondernemers over het (laten) ophalen en opruimen van bedrijfsafval.

    Doelen van de acties

    • De winkelgebieden in Laak zijn op zaterdag en zondag schoner;
    • Ondernemers zorgen ervoor dat hun bedrijfsafval wordt opgehaald door een afvalverwerkingsbedrijf en dat hun klanten geen afval weggooien op de stoepen en straten rondom hun winkels.

    Voortgang

    De winkelgebieden zijn in de weekenden iets schoner. Maar het afvalprobleem is nog niet opgelost, want het gedrag van mensen speelt hierbij een grote rol. Het vraagt om creativiteit en geduld om dat gedrag te veranderen.

  3. Nog niet gedaan: Proef met vaste ophaaldag grofvuil

    De gemeente haalt het grofvuil in een deel van Laak tijdelijk op een vaste dag op (als proef).
    Dit is een idee van de gemeenteraad.

    Actie

    De gemeente bespreekt de plannen voor de proef eerst met de klankbordgroep van actieplan Laak.

    Doel

    Een vaste ophaaldag zorgt voor minder grofvuil en rommel op straat.

    Wanneer

    1e kwartaal 2024.

    Voortgang

    De klankbordgroep heeft geadviseerd om de proef met een vaste ophaaldag voor grofvuil niet uit te voeren. Volgens de klankbordgroep zorgt een vaste ophaaldag niet voor minder grofvuil en rommel op straat. Meer en betere communicatie kan volgens hen wel helpen. De wethouder heeft het advies overgenomen en voorgelegd aan de gemeenteraad.

  4. Actie nagekomen: Proef in Spoorwijk met het ophalen van alle afval in 1 keer

    In Spoorwijk gaat de gemeente al het afval (in en buiten de ORAC’s) in één keer ophalen. Deze proef startte in januari 2024. Als Spoorwijk hierdoor schoner is, gaat deze ‘afvaltrein’ ook in andere wijken rijden.

    Acties

    Alle afval in Spoorwijk wordt in 1 keer tegelijk opgehaald.

    Doelen van de acties

    Door de proef weet de gemeente of het schoner wordt in Spoorwijk als alle afval door verschillende schoonmakers in 1 keer wordt opgehaald.

    Voortgang

    Het algemene beeld is dat Spoorwijk wat schoner is. Daarom gaat het afvaltreintje eind 2024 ook in de andere wijken van Laak rijden.

  5. Actie nagekomen en lopende actie: Meer communicatie gericht op gedragsverandering

    De gemeente communiceert vaker over de regels rondom afval en doen dat op zo’n manier dat mensen zich aangesproken voelen en hun gedrag veranderen.

    Acties

    • Betere inzet van de communicatiemiddelen uit de Haagse campagne ‘Schoon doen we gewoon’ (on­ en offline);
    • Aanpassen van de communicatiemiddelen uit de campagne op inwoners en ondernemers Laak (bijvoorbeeld door inzet van lokale boegbeelden of vertalingen);
    • Afvallessen voor bewoners Laak Centraal in samenwerking met Stichting Aardewerk;
    • Organisatie opruimdagen, leefbaarheidsacties, voorlichtingsbijeenkomsten en andere acties.

    Doel van de acties

    Bewoners kennen de regels rondom afval en houden zich eraan. Daardoor is Laak schoner.

    Wanneer

    Vanaf juni 2023.

    Voortgang

    • On­ en offline communicatiekanalen worden beter benut. De gemeente laat steeds beter zien wat zij doet. En roepen bewoners en ondernemers op om hun steentje bij te dragen aan een schoner Laak.
    • Afvalvoorlichters zijn in december 2023 huis­aan­huis in gesprek gegaan met bewoners en hebben meertalige folders uitgedeeld in Laak Centraal, Molenwijk en Spoorwijk;
    • Afvalvoorlichters deelden in juni en juli gele vuilniszakken uit in Laak Centraal tegen de meeuwenoverlast;
    • In 2024 zijn er 4 opruimdagen met afvallessen van Stichting Aardewerk;
    • In 2024 zijn er 3 integrale leefbaarheidsacties;
    • Eind 2024 plaatst de gemeente ongeveer 10 opvallende prullenbakken in Laak. Deze ontwerpt zij samen met jongeren en omwonenden.

3. Parkeren

De parkeerdruk in Laak is hoog. Met het nieuwe parkeerbeleid wil de gemeente daar iets aan doen, zodat ook de leefbaarheid toeneemt. Sommige maatregelen zijn in 2023 gerealiseerd. Maar voor andere maatregelen is meer tijd nodig. In 2025 komt er een nieuw parkeervergunningensysteem. Dan wordt het mogelijk om een vergunningenplafond in te stellen. Over de exacte invulling daarvan wordt in 2025 meer bekend.

  1. Actie nagekomen: 4e en volgende bewonersvergunning(en) worden sinds 2022 niet meer verlengd

    4e en volgende bewonersvergunning(en) worden niet meer verlengd. Dit zijn vooral vergunningen voor bedrijfsbussen.

    Actie

    4e en volgende bewonersvergunning(en) worden niet meer verlengd.

    Doel

    Het aantal parkeervergunningen neemt steeds verder af, waardoor er meer parkeerruimte beschikbaar is.

    Wanneer

    November 2022.

    Voortgang

    In 2022 zijn er 110 parkeervergunningen ingetrokken.

  2. Actie nagekomen: Duidelijker aangeven van parkeermogelijkheden en handhaving

    Controle op borden en belijning die aangeven waar geparkeerd mag worden en er is meer handhaving op foutparkeren.

    Actie

    • Een goede controle op borden en belijning van de mogelijkheden om te parkeren;
    • Meer handhaven op foutparkeren.

    Doel

    Bewoners weten goed waar zij hun auto mogen parkeren, omdat dit duidelijk staat aangegeven. Er wordt gehandhaafd op foutparkeren.

    Voortgang

    Tussen april 2023 en april 2024 zijn er in Laak 4.406 overtredingen geconstateerd op foutparkeren. In 91 procent van deze gevallen is een boete opgelegd, 9 procent kreeg een waarschuwing. Laakhaven­-West, Laakkwartier­-Oost en Binckhorst zijn de wijken met de meeste boetes en waarschuwingen.

  3. Actie nagekomen: Onderzoek naar het effect van uitbreiden van tijden betaald parkeren

    Aan de hand van onderzoek bepaalt de gemeente of, en zo ja hoe, de tijden voor betaald parkeren worden uitegebreid.

    Actie

    De gemeente doet parkeerdruktellingen en onderzoek naar herkomst auto’s.

    Doel

    Bewoners ervaren minder parkeerdruk.

    Voortgang

    De gemeente besloot eerder dit jaar, onder andere na overleg met de klankbordgroep, de tijden voor betaald parkeren in Laak niet aan te passen. Een aantal andere maatregelen om de parkeerdruk te verminderen kunnen pas vanaf 2025 worden doorgevoerd (als het nieuwe parkeervergunningensysteem in gebruik is genomen). Eind maart 2024 ontvingen de bewoners en ondernemers in Laak hierover een brief.

  4. Lopende actie: Stimuleren deelvervoer

    De gemeente ondersteunt initiatieven voor deelauto’s en deelbakfietsen. Dit helpt bij het verminderen van de parkeerdruk, omdat er dan minder parkeerplaatsen gebruikt worden.

    Actie

    Initiatieven van bewoners om auto’s of (bak)fietsen met meerdere mensen te delen krijgen zoveel mogelijk ondersteuning.

    Doel

    Bewoners ervaren minder parkeerdruk.

    Voortgang

    Er zijn 12 huishoudens die samen 3 deelauto’s gebruiken (Jan Wapstraat).

  5. Lopende actie: Vergunningplafond

    In 2025 komt er een nieuw vergunningensysteem en wordt het mogelijk om een maximum­ aantal vergunningen uit te geven.

    Actie

    Nader te bepalen (lange termijn).

    Doel

    Bewoners ervaren minder parkeerdruk.

    Wanneer

    Na de ingebruikname van het nieuwe parkeervergunningensysteem, naar verwachting in de loop van 2026.

    Voortgang

    Het invoeren van een vergunningenplafond is aan de orde na de volledige ingebruikname van het nieuwe parkeervergunningensysteem. De invulling van het nieuwe vergunningen­ plafond maakt deel uit van het vernieuwde beleid (actualisatie Parkeerstrategie). Dit wordt in het najaar van 2024 besproken met de gemeenteraad en daarna vastgesteld door de raad. Hierna gaat de gemeente aan de slag met de uitwerking van het vergunningenplafond. Bij wijzigingen in het beleid wordt tijdig gecommuniceerd.

4. Verbondenheid

Het gevoel van sociale verbondenheid onder de bewoners in Laak is minder sterk dan in andere stadsdelen van Den Haag. Veel mensen wonen er maar tijdelijk, en hebben minder binding met hun wijk.

  1. Actie nagekomen: Ondersteuning bewonersinitiatieven Laak Centraal en Schipperskwartier

    Bewoners hebben soms ideeën voor activiteiten, maar weten niet altijd hoe ze die moeten organiseren. Opbouwwerkers van Wijkz kunnen hierbij helpen, maar soms is er meer nodig.

    Actie

    2 professionals ondersteunen bewoners in Laak Centraal en het Schipperskwartier bij het organiseren van activiteiten.

    Doel

    Meer activiteiten die de onderlinge verbondenheid versterken.

    Wanneer

    • Laak Centraal: zomer 2023 tot eind 2024.
    • Schipperskwartier: november 2023 tot eind 2024, misschien langer.

    Voortgang

    • Het bleek lastiger dan verwacht om ideeën van bewoners in Laak Centraal om te zetten in activiteiten. Daarom werken de 2 professionals (Laakbuddy’s) sinds april 2024 aan 1 opdracht: de Wereldreis in Laak, ook wel From Laak with Love genoemd. In dit project ontmoeten verschillende bevolkingsgroepen uit de wijk elkaar in het Laaktheater. Het programma start in september 2024.
    • Sinds november 2023 heeft het Schipperskwartier een eigen extra professional die bewoners helpt bij het organiseren van activiteiten. De gemeente merkt dat er in deze wijk steeds meer activiteiten zijn.
  2. Actie nagekomen: Extra wijkbudget Laak Centraal voor nieuwe bewonersinitiatieven

    Het wijkbudget van € 40.000 voor Laak Centraal besteden aan ideeën van bewoners die bijdragen aan de leefbaarheid in de wijk.

    Actie

    Beschikbaar stellen van het wijkbudget van € 40.000, en uitwerken en uitvoeren van de winnende ideeën.

    Doel

    Versterken van de onderlinge verbondenheid in Laak Centraal.

    Wanneer

    April 2023 tot eind 2024

    Voortgang

    Het wijkbudget is in oktober 2023 uitgereikt. De winnende plannen zijn uitgevoerd.
    In mei zijn 250 plantenzakken opgehangen in de Genestetlaan. De nieuwe Gymboxx staat waarschijnlijk in de zomer van 2024 op het Laakveld. En op het Jonckbloetplein staan sinds eind 2023 dam­ en schaaktafels en is er feestverlichting opgehangen.

  3. Actie nagekomen: Meer Lief en Leedstraten

    In een Lief & Leedstraat leren buren elkaar beter kennen en kijken zij vaker naar elkaar om. 1 van de buren beheert een geldpotje voor kleine attenties, zoals een fruitmand voor een zieke buurman of een bosje bloemen voor een jarige buurvrouw.

    Actie

    Het opzetten van nieuwe Lief & Leedstraten met bewoners en partners.

    Doel

    Het versterken van de onderlinge verbondenheid in Laak.

    Wanneer

    Maart 2023 tot eind 2024

    Voortgang

    • In 2023 zijn er 44 nieuwe Lief & Leedstraten bijgekomen in Laak Centraal en Molenwijk. Begin dit jaar is Stichting Lief & Leed gestart met de werving van gangmakers in de flats de Lamel en de Hagemeyer aan de Neherkade. De belangstelling van bewoners in de flats viel tegen (6 Lief & Leedstraten). Daarom is de werving in de flats gestopt en verplaatst naar een ander deel van Laakhavens, rondom de Waldorpstraat.
    • Laak heeft dan in totaal 78 Lief & Leedstraten.
  4. Actie nagekomen: Betrekken Poolse nieuwkomers

    Er wonen 3.500 geregistreerde Polen in Laak, een kwart van alle Polen (13.000) in heel Den Haag. Het is belangrijk dat zij meedoen in de samenleving en zich kunnen ontwikkelen.

    Actie

    Stichting Polka start in het VrouwenBuurtLab in Spoorwijk met activiteiten voor Poolse vrouwen. Zoals informatie over Nederlandse taallessen, gezondheidsactiviteiten en bemiddeling naar werk.

    Doel

    Steeds meer Poolse bewoners voelen zich thuis in Laak, doen mee en weten de weg naar hulp en ondersteuning.

    Wanneer

    Vanaf mei 2023.

    Voortgang

    In 2023 organiseerde Polka 23 activiteiten waarmee zij ruim 700 Poolse vrouwen bereikte.
    In 2024 staan er 41 activiteiten op de agenda, waar zij in totaal ongeveer 1.220 deelnemers verwachten.

  5. Actie nagekomen: Betrekken Bulgaarse nieuwkomers

    Er wonen naar schatting 3.200 Bulgaren in Laak. Ook voor deze groep is het belangrijk om mee te doen in de samenleving.

    Actie

    Hulp voor de Bulgaarse Club bij het professionaliseren van hun organisatie en bij het organiseren van activiteiten.

    Doel

    Steeds meer Bulgaarse bewoners doen mee en weten de weg naar hulp en ondersteuning.

    Wanneer

    Vanaf mei 2023.

    Voortgang

    De Bulgaarse Club is nu een stichting. 1 professional en 7 vrijwilligers werken aan activiteiten die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, informatie uitwisselen, de weg weten te vinden naar hulp en ondersteuning en oefenen met de Nederlandse taal. Met dit activiteitenaanbod willen zij in 2024 honderden Bulgaren in Laak bereiken.

  6. Lopende actie: Extra ontmoetingsruimte voor bewoners in Laak Centraal

    Bewoners in Laak Centraal zoeken een ruimte voor activiteiten en ontmoetingen.
    Die ontmoetingsruimte is er nu niet. De gemeente helpt bewoners om een geschikte ruimte te vinden.

    Actie

    De gemeente zoekt samen met bewoners naar een geschikte ruimte voor activiteiten en ontmoetingen in de wijk.

    Doel

    Meer sociale verbondenheid en activiteiten voor en door de bewoners in Laak Centraal.

    Wanneer

    2023 en 2024.

    Voortgang

    De gemeente heeft nog geen geschikte nieuwe ontmoetingsruimte in Laak Centraal gevonden, maar blijft zoeken.

  7. Lopende actie: Aanpak laaggeletterdheid

    50 procent van de bewoners van Laak is laaggeletterd. Dat is het hoogste percentage van Den Haag. De vraag naar en het aanbod van taallessen sluiten niet goed op elkaar aan. Bovendien weet niet iedereen de taallessen te vinden. En de bibliotheek in Laak wil graag uitbreiden.

    Actie

    • De gemeente brengt vraag en aanbod beter bij elkaar en breiden het taalaanbod verder uit;
    • De bibliotheek aan de Linnaeusstraat wordt gemoderniseerd en krijgt een uitgebreid onderwijsaanbod;
    • Er komt een nieuwe bibliotheek in Spoorwijk.

    Doel

    • Vraag en aanbod van taallessen zijn beter op elkaar afgestemd;
    • Meer inwoners van Laak doen mee aan taallessen.

    Wanneer

    2024

    Voortgang

    • Met de bibliotheek, scholen en aanbieders van taallessen probeert de gemeente de lessen die er zijn beter onder de aandacht te brengen. Ook bekijkt de gemeente wat er nog meer nodig is, vooral voor arbeidsmigranten.
    • De bibliotheek in de Linnaeusstraat krijgt een nieuwe inrichting en ruimte voor meer activiteiten. Ook gaat deze bibliotheek langer open. Bewoners kunnen hierover meedenken. Begin 2025 is de verbouwing klaar.
    • Er is nog geen nieuwe plek voor de nieuwe bibliotheek in Spoorwijk.

5. Armoede

Veel inwoners van Laak hebben te maken met armoede en schulden. Een kwart van de huishoudens behoort tot de minimahuishoudens en ongeveer 10 procent is langdurig arm. Niet alle mensen met geldzorgen weten de beschikbare hulp en ondersteuning te vinden.

  1. Actie nagekomen: Dienstverlening en voorzieningen onder de aandacht brengen

    Er is hulp en ondersteuning voor bewoners met geldzorgen. Zoals Helpdesk Geldzaken,
    de Ooievaarspas en de Bijzondere Bijstand. Maar niet iedereen die dit nodig heeft, weet dit te vinden.

    Actie

    • De gemeente brengt het aanbod van hulp en ondersteuning bij geldzorgen via (wijk)organisaties en netwerken beter onder de aandacht van inwoners;
    • De gemeente organiseert voorlichting voor vrijwilligers en professionals die veel bewoners bereiken, over de beschikbare hulp en ondersteuning bij geldzorgen;
    • Helpdesk Geldzaken sluit vaker aan bij activiteiten en evenementen voor bewoners in de wijk.

    Doel

    • Meer inwoners van Laak weten de dienstverlening en regelingen rond armoede en schulden te vinden;
    • Meer gesprekken bij Helpdesk Geldzaken;
    • Meer gebruik van bepaalde voorzieningen door mensen met een laag inkomen.

    Wanneer

    Vanaf juni 2023.

    Voortgang

    • Meer mensen weten Helpdesk Geldzaken te vinden. Het 1e halfjaar van 2024 zijn er 570 hulpgesprekken gevoerd op 5 locaties in Laak. Sinds april is er een spreekuur zonder afspraak in Wijkcentrum Cromvlietplein. Van april tot en met juni zijn daar 82 gesprekken gevoerd.
    • Er is een 6e locatie van Helpdesk Geldzaken geopend in het Centrum Jeugd en Gezin in Laak.
    • Met de campagne ’Niemand verdient geldzorgen’ wordt het aanbod van regelingen en hulp voor mensen met geldzorgen extra onder de aandacht gebracht. On­ en offline.
  2. Actie nagekomen: Bewoners financieel weerbaarder maken

    De financiële weerbaarheid van veel bewoners in Laak is laag. Dat kan zorgen voor stress en schulden. Bewoners worden financieel minder kwetsbaar als zij beter leren omgaan met geld.

    Actie

    Samen met andere organisaties organiseert de gemeente voorlichting en trainingen voor bezoekers, leden en cliënten.

    Doel

    Meer bewoners maken gebruik van de beschikbare voorlichting en trainingen over financiële zaken.

    Wanneer

    Vanaf juni 2023.

    Voortgang

    Tussen november 2023 en juni 2024 zijn er op 8 verschillende plekken in Laak 15 workshops en trainingen gehouden over geldzaken. 170 bewoners deden hieraan mee.

  3. Actie nagekomen: Informele netwerken beter betrekken om het (hulp)aanbod onder de aandacht te brengen

    Informele netwerken zijn belangrijk voor bewoners met (hulp)vragen, maar ook voor de gemeente en andere organisaties die hun voorzieningen beter onder de aandacht willen brengen. Daarom zoekt de gemeente steeds naar nieuwe manieren om te weten welke informele netwerken er zijn, en ze actief te betrekken.

    Actie

    • Actief contact leggen met organisaties in de wijken;
    • Samenwerking met sleutelfiguren;
    • Zoeken naar (nieuwe) manieren om informele netwerken goed in kaart te brengen en actief te betrekken.

    Doel

    • Meer hulpgesprekken bij Helpdesk Geldzaken;
    • Meer trainingen en voorlichting;
    • Meer mensen met een laag inkomen maken gebruik van de beschikbare voorzieningen.

    Wanneer

    Vanaf 2023.

    Voortgang

    Deze actie loopt voortdurend. De gemeente kent een deel van de sleutelfiguren en werkt met hen samen, onder andere aan communicatie.

6. Wonen

Laak moet weer een stadsdeel worden waar het groen en schoon is, waar mensen voor lange tijd willen wonen en waar zij in hun eigen buurt kunnen verhuizen naar een andere woning. Dat betekent dat er verschillende soorten huizen in verschillende prijsklassen moeten zijn.

  1. Actie nagekomen: Aanpak overbewoning

    Goede en veilige huisvesting is voor iedereen belangrijk. Er zijn nieuwe wetten en regels die hierbij helpen. Dat zijn de Opkoopbescherming voor woningen die starters een betere kans op de woningmarkt moet geven, de Wet goed verhuurderschap en de huisvestingsvergunning.

    Actie

    Meer controles door de Haagse Pandbrigade.

    Doel

    • Meer betaalbare woningen voor mensen met een laag­ of middeninkomen;
    • Minder opkoop en speculatie met woningen door beleggers;
    • Een evenwichtiger verdeling van woningen.

    Wanneer

    2024, doorlopend.

    Voortgang

    Dankzij de extra capaciteit heeft de Haagse Pandbrigade in de 1e helft van 2024 evenveel overtredingen opgespoord als in heel 2023.

  2. Actie nagekomen: Woningonderhoud en verduurzaming woningen

    Huurders en eigenaren van ongeveer 1000 woningen met een E­, F­ of G­energielabel krijgen extra hulp bij het opknappen en energiezuiniger maken van hun huis.

    Actie

    De gemeente organiseert verschillende acties om huurders en eigenaren te informeren over de mogelijkheden. Zoals de straataanpak, de actie Energie Besparen en de aanpak Fijn wonen Laak Centraal.

    Doel

    • Groter wooncomfort;
    • Lagere energiekosten en milieuwinst;
    • Waardevermeerdering woningen in Laak.

    Wanneer

    2023, doorlopend.

    Voortgang

    Laak Centraal krijgt 14 miljoen euro van het Rijk en de gemeente om 1.000 slecht geïsoleerde woningen op te knappen en energiezuiniger te maken. In de andere wijken zijn verschillende acties om bewoners te helpen met energie besparen.

  3. Actie angekomen:: Woonspreekuur voor Laak Centraal

    Er komen spreekuren in de wijk voor bewoners met vragen over wonen, (ver)huren, verduurzamen en isoleren.

    Actie

    Er komt een woonspreekuur in Laak waar bewoners terecht kunnen met allerlei vragen over wonen, (ver)huren, isoleren en verduurzamen.

    Doel

    • Meer bewoners zijn op de hoogte van de diensten, rechten en plichten rondom wonen;
    • Meer mensen kunnen goed onderbouwde keuzes maken om hun woning te isoleren of te verbeteren en vinden een oplossing voor hun probleem;
    • De gemeente bereikt meer mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen of digitaal minder vaardig zijn.

    Wanneer

    Vanaf oktober 2023.

    Voortgang

    Sinds januari 2024 zijn er wekelijkse spreekuren in het Vadercentrum, de wijkpost op het Lorentzplein en Wijkcentrum Cromvlietplein. Daar zijn het 1e halfjaar van 2024 ongeveer 65 gesprekken gevoerd.

  4. Actie nagekomen: Afspraken met vastgoedeigenaren

    Stadsdeel Laak maakt afspraken met vastgoedeigenaren in Laak over beter onderhoud en verduurzaming van woningen. De gemeente startte met 90 woningen in de Linnaeusstraat. Samen met 40 verhuurders maakte de gemeente een plan van aanpak voor deze woningen. De Linnaeusstraat is een voorbeeld voor andere woningen in Laak Centraal.

    Actie

    • De gemeente maakt afspraken met Vastgoed Belang afdeling West­Zuid;
    • De gemeente start met de aanpak van 1 woonblok met 90 woningen in de Linnaeusstraat. En legt contact met alle 40 verhuurders voor een gezamenlijk plan van aanpak voor dit woonblok.

    Doel

    • Meer woningen in Laak zijn beter onderhouden en energiezuiniger;
    • Betere samenwerking tussen gemeente en vastgoedeigenaren.

    Wanneer

    Vanaf oktober 2023

    Voortgang

    • In juli 2023 ondertekende de gemeente een convenant met Vastgoed Belang afdeling Zuid­ West. Het werk voor de Linnaeusstraat is aanbesteed, begin september 2023 tekende de gemeente de samenwerkingsovereenkomst met de uitvoerders. In het najaar van 2024 wordt de opdracht verstrekt en start de aannemer. Samen met de bewoners maakte de gemeente een maatwerkplan voor de verbetering van de woningen.
    • Na de Linnaeusstraat volgt de verbetering van de oudere woningen van De Genestetlaan tot en met de Trekweg. En daarna andere straten. Welke dat precies zijn, wordt later bekend.

7A. Openbare orde en veiligheid

Veiligheid is een belangrijk thema voor de inwoners van Laak. De gemeente blijft zich inzetten voor het verminderen en voorkomen van criminaliteit en overlast.

  1. Actie nagekomen: Meer zichtbare handhaving

    Gemeente, politie, brandweer, douane, belastingdienst en overige partners houden regelmatig integrale handhavingsacties. Zo proberen we criminaliteit, overlast en ondermijning aan te pakken. Naast deze acties zetten politie en handhaving zich dagelijks in voor een veilig en leefbaar Laak.

    Actie

    • De gemeente houdt regelmatig integrale handhavingsacties.

    Doel

    • Minder overtredingen en criminaliteit;
    • Inwoners van Laak voelen zich veiliger.

    Wanneer

    Doorlopend.

    Voortgang

    • In de 1e helft van 2024 was er 1 grote integrale handhavingsactie in Laak. De resultaten zijn bekendgemaakt met een persbericht. In het najaar van 2024 volgen soortgelijke acties.
    • Daarnaast zijn politie en handhaving dagelijks actief. Tussen april 2023 en april 2024 heeft de handhavingsorganisatie in Laak 112 boetes en 20 waarschuwingen gegeven voor het gebruik van alcohol en lachgas. 88 procent van de overtredingen heeft te maken met het gebruik van alcohol. Ook de politie deelt regelmatig boetes uit voor dit soort overtredingen.
    • Politie en handhaving hebben recreatieboten gecontroleerd op nachtverblijf, het ontbreken van een geldig vignet, achterstallig onderhoud en onjuist aanmeren. Er zijn 153 bestuurlijke rapportages opgemaakt voor overtredingen. In een aantal gevallen is de boot weggehaald.
    • Gemeente, politie en handhaving werken ook op andere manieren aan een veiliger Laak. Bijvoorbeeld door tijdelijke sluiting van een woning als daar drugs is gevonden.
  2. Actie nagekomen: Aanpak foute ondernemingen

    Het Haags Economisch Interventieteam (HEIT) houdt regelmatig controleacties voor de aanpak van ondermijning, oneerlijke concurrentie en misstanden in de prostitutie. Hierbij werkt het team samen met de politie, belastingdienst, douane, inspectie SZW, de Nederlandse Voedsel­ en Warenautoriteit (NVWA) en het UWV.

    Actie

    • Controleacties van het HEIT op basis van meldingen en signalen van bewoners, ondernemers en partnerorganisaties.

    Doel

    • Een beter ondernemersklimaat en minder ondermijnende activiteiten.

    Wanneer

    Doorlopend.

    Voortgang

    • Er worden gerichte controles uitgevoerd om malafide ondernemingen aan te pakken en sekswerk zonder vergunning tegen te gaan.
  3. Actie nagekomen: Verbeteren veiligheidsbeleving

    De gemeente plaatst een wijkpost op een centrale plek in Laak, zodat het voor bewoners makkelijker wordt om een melding te doen bij gemeente of politie. En start de campagne Meld Misdaad Anoniem.

    Actie

    • Plaatsing van een wijkpost in Laak en start campagne Meld Misdaad Anoniem.

    Doel

    • Betere zichtbaarheid van de gemeente, politie en Handhavingsorganisatie;
    • Meer meldingen;
    • Snellere actie op meldingen

    Wanneer

    Doorlopend.

    Voortgang

    • In januari 2024 is de wijkpost geplaatst op het Lorentzplein. De 1e helft van 2024 zijn er ongeveer 100 bezoekers geweest. De wijkpost blijft in elk geval tot eind 2024 staan. Bezoekers komen met de meest uiteenlopende vragen naar de wijkpost.
    • De campagne ‘Meld Misdaad Anoniem’ zorgde tijdens de 1e helft van 2024 meer meldingen en een grotere bekendheid van het meldpunt.
  4. Actie nagekomen: Extra maatregelen bij grote evenementen

    Tijdens grote evenementen, zoals oud en nieuw en het EK voetbal, probeert de gemeente onrust en problemen te voorkomen. Gemeente, bewoners(organisaties), buurtvaders, welzijnsorganisaties en andere partners werken hierbij samen.

    Actie

    • Extra inzet van jongerenwerk, buurtvaders en andere partners bij grote evenementen.

    Doel

    • Minder overlast;
    • Minder incidenten;
    • Positievere berichtgeving over de evenementen en het stadsdeel.

    Wanneer

    Doorlopend.

    Voortgang

    • Laak heeft, in tegenstelling tot andere jaren, een relatief rustige jaarwisseling gehad. Zo was er bijvoorbeeld minder schade aan gemeentelijke eigendommen dan vorig jaar. In de aanloop naar en tijdens het EK voetbal 2024 gingen jongerenwerkers, buurtvrijwilligers en andere professionals extra vaak de straat op om jongeren waar nodig aan te spreken op hun gedrag.
  5. Actie nagekomen: Aanpak jongerenoverlast en criminaliteit

    Om overlast door jongeren te verminderen en hen een beter toekomstperspectief te bieden, komt er meer jongerenwerk in Spoorwijk en het Schipperskwartier. Er komen speciale activiteiten om de weerbaarheid en het vertrouwen van meiden te vergroten.

    Actie

    • Inzet van een extra jongerenwerker;
    • Inzet van een extra meidenwerker.

    Doel

    • Minder overlast door jongeren in het Schipperskwartier en Spoorwijk;
    • Jongeren in deze wijken voelen zich gehoord en hebben een beter toekomstperspectief.

    Wanneer

    Doorlopend.

    Voortgang

    • Het extra jongerenwerk en de speciale groepsaanpak in het Schipperskwartier en Spoorwijk zorgen voor minder overlast op straat. Ook gaan meer jongeren weer sporten, aan het werk of naar school. De groepsaanpak in Spoorwijk is inmiddels succesvol afgesloten, in het Schipperskwartier nog niet.
  6. Nieuwe actie: Invoer vergunningplicht op Goeverneurlaan, Lorentzplein, Jonckbloetplein en Goeverneurplein

    Ondernemers op de Goeverneurlaan, het Jonckbloetplein, het Lorentzplein en het Goeverneurplein moeten vóór 1 december 2024 een bedrijfsactiviteitenvergunning aanvragen. Met deze vergunning wil de gemeente voorkomen dat criminele of oneerlijke ondernemers een bedrijf kunnen starten of hebben in een bepaald gebied. Als de politie of gemeente merkt dat een bedrijf zonder vergunning open is, dan wordt deze gesloten.

    Actie

    • Besluit over de vergunningplicht;
    • Beoordeling van de vergunningen;
    • Handhaven van de vergunningplicht.

    Doel

    • Tegengaan van criminele of oneerlijke bedrijvigheid;
    • Creëren van een gezond ondernemersklimaat.

    Wanneer

    September 2024 tot september 2029.

    Voortgang

    • Gebied aangewezen per 1 september 2024;
    • Informatiebrief aan ondernemers in persoon uitgereikt.

7B. Verkeersveiligheid

Het is belangrijk dat iedereen in Laak zich veilig voelt in het verkeer. Daarom wil de gemeente de openbare ruimte zo veilig mogelijk in te richten.

  1. Actie nagekomen: Verbeteren verkeersveiligheid

    De gemeente verbetert de verkeersveiligheid in Laak op verschillende manieren. Voorbeelden van kleine verbeteringen zijn verkeersdrempels, snelheidsdisplays en snelheidscontroles. Bij grote onderhoudsprojecten en herinrichtingen is er extra aandacht voor voetgangers en fietsers.

    Actie

    • Kleine verbeteringen zoals verkeersdrempels, snelheidsdisplays en snelheidscontroles;
    • Onderzoek naar­ en uitvoeren van grote projecten voor onderhoud en herinrichtingen.

    Doel

    • Fietsers en voetgangers voelen zich veiliger in het verkeer;
    • De verkeersveiligheid in Laak is verbeterd.

    Wanneer

    2023, doorlopend.

    Voortgang

    • In 2023 verbeterde de gemeente de oversteekplaatsen voor fietsers in de Oudemanstraat en op de brug aan de Rijswijkseweg/Neherkade. Ook werden er, op basis van meldingen van bewoners, 6 extra snelheidsdisplays geplaatst.
    • Vanaf september 2024 wordt de riolering vervangen tussen de Jan van der Heijdenstraat, de Van Musschenbroekstraat en de Rijswijkseweg. De gemeente gebruikt dit moment om de verkeers­veiligheid in de wijk te verbeteren. Er komen op verschillende plekken verhogingen en in sommige straten eenrichtingsverkeer.
  2. Actie nagekomen: Openbare ruimte Laak Centraal op orde brengen

    De gemeente pakt het achterstallig onderhoud aan van stoepen, straten en pleinen Laak Centraal. En gaat samen met bewoners de wijk in om te kijken wat reparatie nodig heeft. Vaak gaat het om losse stoeptegels, gaten in de weg of scheve paaltjes.

    Actie

    • Wandelingen door de wijk met bewoners van Laak Centraal om te kijken wat we moeten repareren;
    • Inzet van een extra serviceploeg voor onderhoud in de openbare ruimte van Laak Centraal.

    Doel

    De stoepen, straten en pleinen in Laak Centraal zijn netjes en veilig.

    Wanneer

    Juni 2023 tot eind 2024.

    Voortgang

    In het voorjaar van 2023 hebben we een paar wijkwandelingen georganiseerd om te kijken waar extra onderhoud nodig is. Tijdens de 1e helft van 2024 zijn er 369 onderhoudsacties uitgevoerd. Daarmee komt het totaal vanaf juni 2023 tot juni 2024 op 862.

8. Groen

In Laak is veel steen en beton en minder groen. Terwijl groen heel belangrijk is: bomen, planten en parken maken dat inwoners zich prettiger en gezonder voelen.

  1. Actie nagekomen: Meer permanent groen op hoek Laakkade/Oudemanstraat

    De gemeente wil meer plekken in Laak groener maken en bewoners hierover laten meedenken. Bewoners kunnen stemmen op verschillende locaties.

    Actie

    • Bewoners kunnen online stemmen voor de locatie die volgens hen als 1e nieuw groen verdient;
    • De gemeente plant nieuw groen op de gekozen locatie.

    Doel

    Laak is groener.

    Wanneer

    2023.

    Voortgang

    De hoek Laakkade/Oudemansstraat kreeg de meeste stemmen. Daar zijn eind 2023 nieuwe planten en struiken geplaatst.

  2. Actie nagekomen: nieuwe plantenbanken

    De gemeente kijkt samen met bewoners waar plantenbanken kunnen komen. Een plantenbank is een bank waar een bak voor planten aan vastzit. De banken zorgen voor meer groen en meer ontmoetingsplekken.

    Actie

    • Bewoners stemmen op plekken voor de plante(n)banken;
    • Gemeente plaatst 10 plantenbanken.

    Doel

    • Laak is wat groener;
    • Er zijn meer ontmoetingsplekken op straat.

    Wanneer

    Eind 2023.

    Voortgang

    De 10 banken zijn in juni 2023 geplaatst.

  3. Actie nagekomen: meer bomen in Laak Centraal

    De gemeente investeert in nieuwe bomen. Want bomen geven zuurstof en schaduw, en ze zorgen ervoor dat bewoners zich prettiger en gezonder voelen.

    Actie

    Het planten van 16 nieuwe bomen in Laak Centraal

    Doel

    Laak is wat groener

    Wanneer

    Eind 2023.

    Voortgang

    De 16 nieuwe bomen zijn geplant. In 2024 komen er nog eens 16 bomen bij.

  4. Lopende actie: vergroenen van de Allard Piersonlaan

    De gemeente maakt een plan om de groenstrook op de Allard Piersonlaan op te knappen, met meer groen, bankjes en speeltoestellen. Zodat bewoners er kunnen spelen, wandelen en elkaar kunnen ontmoeten.

    Actie

    • De gemeente maakt een plan om de Allard Piersonlaan groener en mooier te maken;
    • De gemeente gaar hierover in overleg met omwonenden;
    • De gemeente start met de uitvoering.

    Doel

    • De Allard Piersonlaan is mooier en groener;
    • Bewoners hebben een fijne plek om te spelen, te wandelen en elkaar buiten te ontmoeten.

    Wanneer

    Begin 2023 start de gemeente het onderzoek. Daarna gaat zij in gesprek met omwonenden.

    Voortgang

    • De gemeente maakte een ontwerp voor de nieuwe inrichting van de groenstrook op de Allard Piersonlaan. In juni 2024 sprak de gemeente hierover met een aantal omwonenden. De gemeente wil in november 2024 starten met de uitvoering.

9. Gezondheid

De gezondheidsverschillen in Den Haag zijn groot. Inwoners van Laak worden gemiddeld minder oud en leven minder lang in goede gezondheid dan in andere delen van de stad. De gemeente probeert de gezondheid van de inwoners van Laak op verschillende manieren te verbeteren.

  1. Actie nagekomen: extra aandacht voor bestaande en nieuwe preventie

    We willen de gezondheid van de inwoners van Laak verbeteren. Samen met bewoners en professionals kijken we wat nodig is en waar bewoners behoefte aan hebben. De GGD maakt vervolgens een zogenaamde wijkpreventie­aanpak met bestaande en nieuwe ideeën.
    We organiseren een paar keer per jaar een bijeenkomst voor professionals om elkaar te ontmoeten en kennis te delen.

    Actie

    • We starten met de wijkpreventie­aanpak gezondheid in Laak;
    • We organiseren bijeenkomsten om kennis te delen en netwerken te versterken.

    Doel

    • We bereiken meer bewoners;
    • Er zijn meer initiatieven met bewoners en professionals;
    • Er is meer samenwerking tussen bewoners en professionals om gezondheidsproblemen te voorkomen.

    Wanneer

    Vanaf september 2023.

    Voortgang

    • Het 1e halfjaar van 2024 hebben we 15 themabijeenkomsten georganiseerd over gezondheid, leefstijl en armoede. 4 bijeenkomsten waren gezondheidsmarkten tijdens wijkfeesten. In totaal hebben we ongeveer 400 bewoners bereikt.
    • Samen met de vrijwilligers van het Vrouwenbuurtlab hebben we verschillende trainingen georganiseerd. Bijvoorbeeld over mentale gezondheid en het herkennen van mentale problemen.
    • In het voorjaar van 2024 hebben we een gezondheidsspreekuur in de Buurtkamer Spoorwijk uitgeprobeerd. Maar er was weinig belangstelling, dus zijn we er weer mee gestopt.
    • In het najaar van 2024 organiseren we een grote bijeenkomst over de relatie tussen gezondheid en armoede.
    • We sluiten aan bij formele en informele netwerken in het stadsdeel.
  2. Actie nagekomen: meer kansen voor jongeren in Laak

    Veel jongeren in Laak groeien op in moeilijke omstandigheden. De gemeente wil deze jongeren stimuleren hun leven zelfstandig op te bouwen en voorkomen dat zij het criminele pad opgaan. Daarom komt er meer jongerenwerk.

    Actie

    • Inzet van extra jongerenwerkers die jongeren helpen bij hun ontwikkeling;
    • Extra activiteiten en voorlichting voor meiden, met aandacht voor loverboys, weerbaarheid en intimidatie.

    Doel

    • Meer jongeren doen mee aan activiteiten en laten zich de weg wijzen naar extra hulp en ondersteuning als dat nodig is;
    • Meer jongeren hebben een beter toekomstperspectief;
    • Meiden hebben meer zelfvertrouwen en zijn minder kwetsbaar;
    • Minder overlast van jongeren op straat.

    Wanneer

    Eind 2023, doorlopend.

    Voortgang

    • In november 2023 zijn de extra jongerenwerkers in Spoorwijk en het Schipperskwartier gestart. Zij richten zich vooral op groepen die voor overlast zorgen. Dankzij de extra capaciteit en de speciale groepsaanpak zijn veel jongeren weer gaan sporten, aan het werk of naar school. Er is ook minder overlast op straat.
    • Begin 2024 is de extra meidenwerker gestart in Molenwijk, het Schipperskwartier en Spoorwijk.
  3. Actie nagekomen: meer bewegen

    In Laak zijn er weinig sportvoorzieningen, terwijl jongeren zeggen dat zij meer willen sporten. Daarom zorgt de gemeente voor nieuwe plekken om (gratis) te sporten. Vooral voor jongeren, maar volwassenen kunnen er ook gebruik van maken.

    Actie

    • Plaatsing van 3 Gymboxxen (containers met fitnessapparatuur) in het Puntpark (Molenwijk), op het Laakveld (Laak Centraal) en op de Bontekoekade (Schipperskwartier);
    • Extra begeleiding voor sporters bij de Gymboxxen door Streetsport;
    • Bokslessen voor jongeren in Molenwijk en later ook in andere wijken;
    • Onderzoek, samen met bewoners, naar andere kansen voor extra sportactiviteiten.

    Doel

    • Meer jongeren (en volwassenen) doen mee aan sportactiviteiten;
    • Meer jongeren (en volwassenen) voelen zich fysiek en mentaal gezond;
    • Meer jongeren (en volwassenen) hebben vertrouwen in hun toekomst;
    • Minder overlast op straat door jongeren.

    Wanneer

    Eind 2023, doorlopend.

    Voortgang

    • De Gymboxxen op de Bontekoekade en in het Puntpark zijn geplaatst en open. De Gymboxx op het Laakveld wordt waarschijnlijk deze zomer geplaatst.
    • Er is extra begeleiding (25 uur per week) van Streetsport bij de Gymboxxen.
    • Er zijn wekelijkse bokslessen voor jongeren in Molenwijk.

10. Ondernemers Goeverneurlaan, Lorentzplein, Jonckbloetplein en Goeverneurplein

Het winkelgebied en haar ondernemers zijn belangrijk voor de economie en de leefbaarheid in Laak. De gemeente wil zorgen voor een fijn, schoon en veilig winkelgebied. Een winkelgebied waar ondernemers elkaar kennen en samenwerken. En waar bezoekers zich veilig voelen en graag komen. Daarom voegde de gemeente deze als prioriteit toeg aan actieplan Laak.

  1. Nieuwe actie: Een veilig, leefbaar en aantrekkelijk winkelgebied

    We huren een transformatiemanager in om de ondernemers en de gemeente te helpen het winkelgebied weer aantrekkelijk en veiliger te maken. Samen met de bedrijfscontact­ functionaris pakt de transformatiemanager de leegstand en verloedering aan. Het inhuren van een transformatiemanager is een aanvulling op de invoering van de verplichte vergunning voor ondernemers

    Actie

    • Inzet van een transformatiemanager;
    • Plaatsen 10 bloempiramides en 50 bloemenmanden;
    • Betrekken van ondernemers bij het (zwerf)afvalprobleem én de oplossing. Dat doen we door een gebiedsgerichte inzet van de campagne ‘Schoon doen we toch gewoon’. We werken deze plannen verder uit met ondernemers en sleutelfiguren.

    Doel

    De Goeverneurlaan en de 3 pleinen vormen een veilig, leefbaar en aantrekkelijk gebied waar mensen graag komen om boodschappen te doen en elkaar te ontmoeten.

    Wanneer

    Oktober 2024 tot en met 2026.

  2. Nieuwe actie: Samenwerking en betrokkenheid

    De ondernemers van de Goeverneurlaan en de 3 pleinen zijn nu niet georganiseerd, en als groep niet betrokken bij de wijk en actieplan Laak. De transformatiemanager en de bedrijfscontactfunctionaris gaan helpen bij het opzetten van een ondernemersvereniging. Op die manier hebben de ondernemers meer invloed op de verbetering van het winkelgebied, meer te zeggen over werkzaamheden in hun buurt en heeft de aanpak tegen zwerfafval
    meer effect.

    Actie

    • Oprichten van een kopgroep van ondernemers (korte termijn) en het oprichten van een ondernemersvereniging (langere termijn);
    • Organiseren van activiteiten zoals markten, braderieën en ondernemersontbijten;
    • Een betere vertegenwoordiging van ondernemers in de klankbordgroep actieplan Laak.

    Doel

    Goed georganiseerde ondernemers die de wijkeconomie versterken, de leefbaarheid verbeteren en meer klanten trekken.

    Wanneer

    September 2024 tot en met 2026.

  3. Nieuwe actie: Informeren over gemeentelijke dienstverlening

    Veel ondernemers in Laak weten niet welke regelingen er zijn en hoe zij daar gebruik van kunnen maken. Denk aan subsidies voor toegankelijkheid, verduurzaming en (digitale) veiligheid. De gemeente wil ondernemers beter informeren en helpen bij het aanvragen van regelingen en subsidies.

    Actie

    • Organiseren van bijeenkomsten over gemeentelijke dienstverlening voor ondernemers;
    • Faciliteren van bijeenkomsten over ander relevant beleid van de gemeente of grote projecten in de wijk;
    • Opbouwen van communicatienetwerken;
    • Maken en verspreiden van nieuwe communicatiemiddelen die passen bij de informatiebehoefte van ondernemers in Laak.

    Doel

    Meer ondernemers weten welke regelingen er zijn en maken er gebruik van. Er is een sterke wijkeconomie die bijdraagt aan de leefbaarheid in Laak.

    Wanneer

    September 2024 tot en met 2026.

Communicatie en participatie

Goede communicatie en actieve betrokkenheid van bewoners en ondernemers zijn van groot belang om actieplan Laak te laten slagen. Door te zorgen voor goede informatie en het gesprek met elkaar te (blijven) voeren, groeit ook het vertrouwen tussen bewoners en de gemeente en bewoners onderling.

  1. Lopende actie: Optimale informatievoorziening en inzet op gedragsverandering

    De gemeente wil bewoners informeren over wat er gebeurt in Laak in het kader van het actieplan (en daarbuiten) en ze daar ook bij betrekken. Bijvoorbeeld door polls of enquêtes, op denhaag.nl/laak, sociale media en via onze stadsdeelmedewerkers en netwerken. Bewoners vinden de gemeente, elkaar en elkaars buurtinitiatieven via het digitale buurtnetwerk Hoplr. Met gebiedsgerichte campagnes draagt de gemeente bij aan gedragsverandering, bijvoorbeeld rondom afval.

    Actie

    • De gemeente vertelt op denhaag.nl/laak, Facebook, Hoplr en in de wijkbladen wat er allemaal gebeurt vanuit het actieplan en wat de resultaten zijn;
    • De gemeente biedt een online platform aan waar bewoners met elkaar en met de gemeente in contact kunnen komen (Hoplr);
    • De gemeente zet gebiedsgerichte campagnes in voor gedragsverandering rondom afval en armoede.

    Doel

    • Meer bewoners en ondernemers weten wat de gemeente doet om de leefbaarheid in Laak te verbeteren (meer bezoekers denhaag.nl/laak en meer volgers Facebook);
    • Meer bewoners komen met elkaar (en de gemeente) in contact via Hoplr;
    • Meer bewoners voelen zich betrokken bij hun wijk en dragen bij aan de leefbaarheid (meetbare verandering in beleving en gedrag).

    Wanneer

    2023, doorlopend.

    Voortgang

    • De gemeente gebruikt de online en offline communicatiekanalen steeds beter. Zij plaatsen (bijna) dagelijks berichten op denhaag.nl/laak, Facebook en Hoplr. En levert verhalen aan bij de wijkbladen. En verstuurt iedere 6 weken een nieuwsbrief via e­mail. De gemeente vertelt niet alleen vanuit eigen perspectief, maar interviewen ook bewoners en professionals.
    • Eind 2024 stopt de gemeente waarschijnlijk met Hoplr. De kosten zijn te hoog in verhouding tot het aantal gebruikers.
    • De gebiedsgerichte campagne om te informeren over de regelingen rondom geldzaken is begin 2024 gestart.
    • Een deel van de gebiedsgerichte campagne over afval koppelt de gemeente aan de nieuwe prioriteit ‘Ondernemers Goeverneurlaan’.
  2. Actie nagekomen: Klankbordgroep

    De klankbordgroep actieplan Laak bestaat uit ongeveer 20 leden die de verschillende wijken en doelgroepen vertegenwoordigen. Gemeente en klankbordgroep komen regelmatig bij elkaar om de voortgang van het actieplan te bespreken. De klankbordgroep informeert hun achterban over de voortgang en geeft signalen vanuit de achterban door aan de gemeente.

    Actie

    Bijeenkomsten organiseren voor gemeente en klankbordgroep om de voortgang van het actieplan te bespreken.

    Doel

    • Betere uitvoering en effect van het actieplan dankzij de samenwerking;
    • Meer onderling begrip en vertrouwen.

    Wanneer

    Vanaf april 2023.

    Voortgang

    • In 2023 zijn er 2 bewonersavonden en 3 bijeenkomsten voor de klankbordgroep geweest. In de evaluatie over het afgelopen jaar waren de leden van de klankbordgroep positief over de samenwerking met de gemeente. Het vertrouwen is weer een beetje hersteld. Een aantal leden zei dat zij behoefte heeft aan kleinere, meer themagerichte bijeenkomsten met ruimte voor het gesprek. Deze zijn de 1e helft van 2024 georganiseerd.
    • Er zijn themabijeenkomsten geweest over parkeren (uitbreiden betaald parkeren), wonen (verduurzamen woonblokken), verbondenheid, afval (pilot grofvuil), en gezondheid en armoede. In de 2e helft van 2024 komen verkeersveiligheid, arbeidsmigranten, ondernemers Goeverneurlaan, groen en afval, en leefomgeving aan bod. Daarnaast is er een bijeenkomst geweest met de volledige klankbordgroep.
    • De gemeente neemt de ideeën van de klankbordgroep mee in de plannen voor de toekomst.
    • De gemeente organiseerde in juli 2024 een uitje om de leden van de klankbordgroep te bedanken voor hun inzet.

Samenwerking

Actieplan Laak is een samenwerking tussen verschillende gemeentelijke diensten. Ook werkt de gemeente veel samen met partners, zoals de politie en welzijnswerk. De burgemeester en 5 wethouders (Mariëlle Vavier, Martijn Balster, Arjen Kapteijns, Robert Barker en Nur Icar) zijn verantwoordelijk voor het slagen van het actieplan.

Klankbordgroep

Sinds april 2023 is er een klankbordgroep voor het actieplan Laak. In deze groep zitten vertegenwoordigers van alle bewoners- en ondernemersgroepen en wijken. De groep praat met de stadsdeeldirecteur, wethouders en burgemeester. Ze bespreken dan hoe het gaat met het actieplan. Vragen, opmerkingen en ideeën uit de wijken geeft de adviesgroep door aan de gemeente. Ook houden zij bewoners en ondernemers op de hoogte van ontwikkelingen en resultaten.

Spreekuren in Laak

De gemeente houdt op verschillende plekken in Laak een spreekuur. U kunt dan een vraag stellen of hulp vragen aan een medewerker van de gemeente. Het is gratis en u hoeft geen afspraak te maken.  

  1. Spreekuur in de wijkpost

    Voor de Albert Heijn op het Lorentzplein staat een wijkpost. Hier kunt u praten met medewerkers van de politie en de gemeente. Bijvoorbeeld over afval, overlast of verkeersveiligheid. 

    • Dinsdag van 10.00 tot 14.00 uur   
    • Woensdag van 12.00 tot 14.00 uur   
    • Donderdag 10.00 tot 12.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur 
  2. Spreekuur Helpdesk Geldzaken  

    Heeft u vragen over geld? Of maakt u zich zorgen over uw geldzaken? Kom dan naar het spreekuur van de Helpdesk Geldzaken.   

    • Maandag van 09.00 tot 12.00 uur in het Wijkcentrum op het Cromvlietplein 120.   

    Wilt u een gesprek op een andere dag of locatie? Of kunt u alleen ’s avonds? Maak dan een afspraak. Dit kan per e-mail helpdeskgeldzaken@denhaag.nl of telefoon (070) 353 61 88.  Kijk op denhaag.nl/helpdeskgeldzaken voor meer informatie.   

  3. Woonspreekuur 

    Heeft u een vraag over energie besparen en het verbeteren van uw woning? Of over de regels voor woningeigenaren, huurders en verhuurders? Kom dan naar het woonspreekuur.  

    • Maandag van 14.00 tot 16.00 uur in het Vadercentrum, Jonckbloetplein 24 (gemeente en Duurzaam Den Haag) 
    • Maandag van 16.00 tot 18.00 uur bij de bus van het Mobiel Informatiepunt. De bus staat op verschillende plekken in Laak. Kijk op Facebook of op Denhaag.nl  
    • Om de week op dinsdag van 09.00 tot 11.00 uur in Wijkcentrum de Wissel, Van Meursstraat 1a. Alleen tijdens oneven weken: dus op 9 april, 23 april, 7 mei enzovoorts. 
    • Dinsdag van 12.00 tot 14.00 uur in de wijkpost tegenover de Albert Heijn op het Lorentzplein 
    • Dinsdag van 15.00 tot 17.00 in de Bibliotheek Laakkwartier, Linnaeusstraat 2 
    • Dinsdag van 17:30 tot 19:00 in het Vadercentrum, Jonckbloetplein 24  
    • Om de week op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in Wijkcentrum Cromvlietplein, Cromvlietplein 120 (gemeente en Duurzaam Den Haag). Alleen tijdens even weken: dus op 17 april, 1 mei, 15 mei enzovoorts. 
  4. Spreekuur Mobiel Informatiepunt

    Het Mobiele Informatiepunt helpt Europese arbeidsmigranten in onder andere Laak. De  informatiebus staat ook op veel evenementen. De voorlichters spreken Pools, Bulgaars, Turks, Engels en Nederlands. Kijk voor tijden en locaties op de Facebookpagina van het LOKAAL informatiepunt(Externe link). Of bel met 06-50 02 47 79.  

Spreekuren in de wijk zijn onderdeel van actieplan Laak

De spreekuren zijn één van de acties uit het actieplan Laak. Op deze manier kunt u in uw eigen wijk terecht bij de gemeente met een vraag of klacht.   

Vragen?

Heeft u vragen of opmerkingen over actieplan Laak? Stuur dan een e-mail naar actieplanlaak@denhaag.nl.

Stuur e-mail

Wethouder en directeur over actieplan Laak

In de video vertellen stadsdeelwethouder Mariëlle Vavier en stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa over het actieplan.

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar actieplanlaak@denhaag.nl.

Nieuwsbrief actieplan Laak

Blijf op de hoogte van wat er gebeurt om Laak schoner, veiliger, fijner en groener te krijgen.

Meld u aan voor de nieuwsbrief