“We blijven koorddansen totdat we de juiste balans vinden”

Laak heeft verrassend mooie plekjes. Midden in het groen staat het wijkcentrum Laakhavens. Een ontmoetingsplek voor alle bewoners uit de omgeving. Er zijn activiteiten en informatiebijeenkomsten. Margreet de Jonge is voorzitter van het Wijkberaad Laakhavens en een van de bewoners uit Laak die het wijkcentrum mogelijk maakt. Ook maakt zij deel uit van de klankbordgroep voor het actieplan Laak.

“We hebben wekelijks de naaiclub en koken voor kinderen, met een activiteit. Binnenkort beginnen we met koffie-ochtenden, want er is te weinig ‘zoete inval’. Een Turkse vrouwengroep ontmoet elkaar met regelmaat hier, maar we willen ook graag spontane aanloop van bewoners, zodat het wijkcentrum bekender wordt. We ontdekken gaandeweg wat wel of niet werkt. Een informatieavond wordt bij ons niet altijd goed bezocht. Zet je diezelfde informatiestand bij Burendag of het Laakfestival dan is het een drukte van jewelste. Een kwestie van slim combineren dus. Iets leuks met iets informatiefs, dat slaat aan, merken we.

Margreet de Jonge

Leuk maar tijdrovend

Het werk als vrijwilliger vind ik erg leuk om te doen, maar ook tijdrovend. Behalve het organiseren van activiteiten moet je ook goed op de hoogte blijven van wat er allemaal speelt in de wijk. Zo blijf je de juiste informatie geven aan bewoners. Met die achtergrond zit ik ook in de klankbordgroep van het actieplan Laak.

Ik woon al 40 jaar in Laak Centraal en heb de wijk zien verslechteren. Door externe vastgoedhandelaren en overbewoning verpaupert het aanzicht van de woningen. Het afval op straat zorgt ook nog eens voor rattenoverlast. Mensen weten niet dat ze het grofvuil kunnen bellen of dat ze geen brood mogen achterlaten voor vogels. Er zijn veel anderstaligen in Laak en de informatiefolders sluiten daar maar deels op aan. Het idee achter onze koffie-ochtenden is gezelligheid te combineren met gerichte informatie.

Margreet de Jonge

Lange adem

Overbewoning is een van de speerpunten van het actieplan. Ik denk dat daar qua verbetering veel winst te behalen valt. Zelf zou ik graag meer groen zien rondom de huizen in die mooie, maar wat sombere stijl van Berlage. Maar meer groen gaat weer ten koste van parkeerplekken en zo blijven we koorddansen tot we de juiste balans vinden.

Laakhavens is een actieve wijk waar veel te doen is. Zoals in de Haagse Sport Centrale, waar veel sportieve activiteiten plaatsvinden. Het Laaktheater heeft leuke toneelvoorstellingen, film, het ‘spoken word’. En je hebt de Kunstinloop met graffiti-kunst en andere kunstuitingen. De wijk heeft potentie en ik voel me er veilig. Het stukje onveiligheid wat ik ervaar is vooral in het verkeer. Er wordt veel geracet in de straten. Gelukkig staan alle punten benoemd in het actieplan. Het zal een kwestie van de lange adem worden, maar ik geloof zeker dat Laak er beter van gaat worden.”