“Kom bij ons kijken en zie hoe hartverwarmend Laak óók is”

Debby Harting Koning begon 22 jaar geleden in Spoorwijk als wijkopbouwmedewerker. Zeven jaar later nam ze het initiatief voor het gezinsbuurthuis Bij-1.

Dit vrolijk ingerichte buurthuis, dat het midden houdt tussen een huiskamer en een kinderspeelplek, biedt activiteiten voor gezinnen uit Laak (en omgeving) met kinderen. Zo zijn er speelgroepen voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar en een kinderclub voor kinderen van 4-10 jaar. Maar er is bijvoorbeeld ook een kookclub speciaal voor tieners, die hier meestal als kind al kwamen spelen. Er komen jaarlijks zo’n 150 kinderen en 100 ouders. Dertig vrijwilligers houden de boel draaiende.

Debby Hartings Koning bij gezinsbuurthuis Bij-1

“In de ochtend spelen hier de kleintjes met hun ouders en in de middag komen de wat oudere kinderen. De school zit hier tegenover, de meeste kinderen hoeven alleen de straat over te steken. Soms heb je ineens 25 kinderen tegelijk; dat is lastig te managen. Gelukkig gaat het meestal goed en hoeven we niemand te weigeren omdat het te vol is. Dankzij de vrijwilligers, die een hecht en sterk team vormen, kunnen we alles aan. Als we toch een keer te vol zijn, dan loop ik met de kinderen die niet naar binnen kunnen mee naar hun huis, omdat ik niet wil dat ze alleen over straat lopen.”

Bakkerij

”Eigenlijk is zo het buurthuis ontstaan. Ik zag naar mijn smaak te veel kinderen op straat hangen en wilde ze de ervaring bieden die ik vroeger had als je thuiskwam en er stond een kopje thee voor je klaar. Met daarna tijd voor een spelletje of het lezen van een boek. Mijn woonkamer werd steeds voller met alle kinderen die ik had uitgenodigd op straat. Toen er een bakkerij leegkwam en ik deze kon huren, heb ik de winkel omgebouwd tot buurthuis. Ik ben zelf in het achterste deel gaan wonen om de huur te kunnen betalen. Bij-1 is inmiddels gegroeid en verhuisd; het positieve vervolg van wat eerst mijn overvolle woonkamer was.”

”Met spelen verwerk je je dag, maar niet elk kind heeft thuis speelgoed. We hebben hier veel spelletjes die goed zijn voor je ontwikkeling en je taalvaardigheid. Ook krijgen de kinderen fruit en omdat ze elkaar graag nadoen, eten ze spelenderwijs gezonder. In de ochtend zie en spreek ik de ouders van de hele jonge kinderen. Er is ruimte voor opvoedvragen. Het is fijn om kersverse ouders op weg te kunnen helpen. Er ontstaan hier vriendschappen voor het leven.”

Debby Hartings Koning bij gezinsbuurthuis Bij-1

Dorps karakter

”Inmiddels woon ik langer in Laak dan dat ik bij m’n ouders woonde. Op mijn 19de ging ik op mezelf wonen in Spoorwijk en ik ben er nooit meer weggegaan. Ik geniet van het dorpse karakter. Iedereen kent en helpt elkaar. De mindere kanten van de wijk, zoals het afval op straat, bestrijd ik door de kinderen te leren dat dat niet normaal is. Maar ze zien het natuurlijk elke dag. Los daarvan ligt mijn hart in deze wijk. Als ik ergens kom waar de bevolking niet zo divers is als hier, voel ik me minder thuis. De betrokkenheid in Spoorwijk is groot en dat vind ik erg tof.”

”Laak heeft een minder goed imago wanneer het gaat om zwerfafval, hondenpoep, armoede enz. Maar als je dan komt kijken bij ons Zomercircus en de Buitenspeeldag met oudhollandse spelletjes, dan zie je pas echt hoe hartverwarmend Laak óók is. Vanuit de wijk krijgen we zoveel leuke reacties, dat maakt me wel trots. Ik zou wensen dat het aanbod in de wijk meer kansen biedt aan inwoners. En een fijne, veilige plek voor kinderen is, zodat de uitstraling van de wijk net zo divers, saamhorig en leuk wordt als de Laakers zelf zijn.”