Nifessa Morsy: “Een veilige plek voor vrouwen is mijn missie voor Laak”

Het VrouwenBuurtLab, een ontmoetingscentrum voor vrouwen in Laak, wordt gerund door 30 vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is de Egyptische Nifessa Morsy. In 1977 kwam zij van Caïro naar Laak en is ze hier helemaal thuis.

Nifessa Morsy bij het VrouwenBuurtLab

“In Egypte was ik boekhouder, maar in Nederland heb ik me gespecialiseerd tot preventie assistent tandarts. Naast zorgen voor m’n gezin ben ik altijd blijven werken en doorleren. Zo heb ik ook een diploma sociaal werker. Vanwege huiselijk geweld ben ik een jaar de stad uit geweest, maar zodra de kust veilig was ging ik weer in Laak wonen.

Inmiddels ben ik 68 jaar en het VrouwenBuurtLab is mijn grote passie. Ik kan hier zoveel betekenen voor andere vrouwen. Elke dag drinken we koffie met elkaar. En er zijn geen taboes. Alles mag gezegd worden, maar wel met respect. Met allerlei activiteiten versterken we de positie van de vrouwen. Denk aan taalles, boksles, creatieve ontplooiing en zelfstandigheid. We leren vrouwen, als ze dat willen, hoe ze ondernemer kunnen worden. Soms komen hier vrouwen die te maken te hebben met onderdrukking door hun man of met huiselijk geweld. Vanuit mijn eigen ervaring en een gerichte opleiding begeleid ik die vrouwen.

Gratis lunch

We houden hier ook vrouw-kind-lunches. Daar heb ik subsidie voor aangevraagd en gekregen. Lokale ondernemers steunen de lunches met gratis boodschappen. De lunch bestaat uit leren om gezond te eten en dat combineren we dan met opvoedtips. Maar het is ook vooral heel gezellig. De lunches werden zo goed bezocht dat ik er zelf bijna aan onderdoor ging. Het was te veel om te behappen. Nu doen we het maandelijks in plaats van wekelijks, en is er meer hulp.

Mijn grote hobby is zingen en acteren. Mijn grote ergernis in Laak het brood op straat en de bijbehorende rattenoverlast. Daarom heb ik het idee om in het Laaktheater een toneelvoorstelling voor en door Laakers te maken over hoe verschillende culturen omgaan met brood op straat. Ook heb ik voorlichtingsfolders in meerdere talen laten maken en geven we workshops met handige tips voor het hergebruiken van brood.

Nifessa Morsy

Veilige plek

Vrijwilligerswerk is onbetaald, maar ik krijg er veel voor terug en dat voelt voor mij als het allerhoogste salaris. Zonder vrijwilligers geen sociaal leven. Mijn missie voor Laak is om een veilige plek te bieden voor vrouwen, waar ze zich vrij voelen en minder eenzaam zijn. Er is zoveel van elkaar te leren, of het nu gaat om zelfstandigheid of een schone en leefbare wijk, ik zet me er met hart en ziel voor in. Soms meer dan ik aankan, maar altijd met veel plezier.”