Dieuwertje Broersma: “Al mijn hele leven woon ik in Laak en ik vind het hier heerlijk”

Dieuwertje Broersma, onderwijsassistent en binnenkort hopelijk leraar in het basisonderwijs, kijkt een beetje verbaasd naar de rommel naast de ORAC’s (ondergrondse containers) in haar straat.

“Als ORAC-adoptant hou ik in de gaten of er afval klem zit en dat mensen de boel netjes achterlaten, maar ik hoef bijna nooit wat te doen. Het is vrijwel altijd netjes. Net nu tref ik er grofvuil aan. Waarschijnlijk wordt de meld-app goed door bewoners goed gebruikt, zodat grofvuil meestal snel opgehaald wordt.

Dichtkitten

Ik ben ook actief in Laak als energiecoach. Je gaat dan bij mensen langs om samen te kijken hoe je eenvoudige duurzaamheidsmaatregelen kan toepassen. Als coach bied ik gratis ledlampen en radiatorfolie aan. Door persoonlijk langs te gaan verlaag je de drempel om actie te ondernemen. In de praktijk is dat in Laak niet altijd eenvoudig. Soms zeg ik tegen bewoners, kit de tochtkieren zelf dicht in plaats van te wachten op de woningcorporatie, dat gaat een stuk sneller. Ik ben opgegroeid met duurzaamheid en voor mij voelt het vanzelfsprekend om daar mijn energie in te steken. Nu ik in andere woningen kom, zou ik willen dat in Laak beter gekeken wordt naar de slechte omstandigheden in de sociale huursector.

Chillplek

Ik weet dat Laak een wijk is met problemen, maar toevallig woon ik in een straat waar het meevalt. Al mijn hele leven woon ik in Laak en ik vind het hier heerlijk. Misschien weet ik wel niet beter, dat kan natuurlijk ook. Volgens mij heb je overal in de stad wel problemen. In mijn straat is het niet zo dat je iedereen kent, en dat vind ik wel oké.

Laatst vond ik een klein katje in de tuin en ben ik langs huizen gegaan om de eigenaar te vinden. Ik leerde ineens een hele groep Poolse buren kennen die er alles aan deed om mee te zoeken naar de eigenaar van het katje. Dat was zo lief. Het deed me inzien dat Laak een plek nodig heeft waar we elkaar heel laagdrempelig kunnen ontmoeten. Misschien wel hier bij de kinderboerderij naast de speeltuin, een chillplek voor alle bewoners.”

Meldingen over zwerfvuil of verkeerd aangeboden huisvuil (zakken naast de container) kunt u melden via Melding Doen | Den Haag. Of door te bellen naar 14070. Meer weten over afval aanbieden, laten ophalen en manieren om te melden? Kijk op www.denhaag.nl/afval of www.schoondoenwegewoon.nl.