Project

Herontwikkeling Beatrijsstraat 8-12

Gestart door Gemeente Den Haag

Nu

Oud schoolgebouw

Straks

Nieuwe plek voor kleine bedrijven

Wat

Het oude schoolgebouw aan de Beatrijsstraat 8-12 krijgt een andere functie. De gemeente maakt van de school een plek voor kleine bedrijven.

Waar

Beatrijsstraat 8-12.

Waarom

Er is behoefte aan kleine, betaalbare bedrijfsruimtes in de stad. Het plan voor de Beatrijsstraat past hier goed bij.

Wie

Gemeente Den Haag.

Planning

 1. Stap voltooidVooronderzoek 2022
  • september 2022: de 1e bewonersbijeenkomst over de plannen voor Beatrijsstraat 8-12
 2. Stap voltooidOntwerpen 2022
  • oktober 2022: het 1e ontwerp is gemaakt. Ook start in oktober 2022 de aanbesteding voor een aannemer
  • december 2022: het 1e ontwerp is klaar
 3. Stap voltooidUitvoeren 2023
  • januari 2023: op 11 januari 2023 is de 2e bewonersbijeenkomst
  • maart 2023: de gemeente kiest de aannemer die het werk gaat uitvoeren
  • mei 2023: de aannemer start met de werkzaamheden
 4. Stap voltooidAfronden Eind 2024

  Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan het eind van 2024 klaar.

Straks 40 bedrijven

De klaslokalen in het gebouw worden kleine ruimtes. Er is straks plek voor ongeveer 40 bedrijven. Nieuwbouw is vaak te duur voor kleine ondernemers. Daarom kijkt de gemeente vanuit het programma Kleinschalige Bedrijfsruimte naar het verbouwen van bestaande gebouwen van de gemeente.

Tijdelijke gebruikers

Gebruikers Helicopter en De Samenscholing gebruikten de afgelopen jaren het schoolgebouw. Er waren vanaf het begin al afspraken tussen de gebruikers en de gemeente. Zoals dat het schoolgebouw alleen tijdelijk gebruikt kon worden. Tot de gemeente een nieuwe bestemming voor het gebouw had.

Bedrijfsruimtes

De ruimtes die na de verbouwing ontstaan, zijn voor kleine bedrijven in de maakindustrie. Bijvoorbeeld meubelmakers, schilders of kleermakers. Er is ook plek voor kunstenaars.

Ruimte voor de buurt

Er is in de wijk ook behoefte aan plekken om elkaar te ontmoeten. Daarom denkt de gemeente na over een ruimte voor de buurt in het gebouw. Een plek voor idee├źn uit de buurt of een plek waar bewoners samen kunnen komen. Bijvoorbeeld een plek om te lunchen of een cursusruimte. Het is nog niet zeker of dit er komt. Misschien komt er ook een huisartsenpraktijk of andere gezondheidszorg in het gebouw.

Buitenruimte

Het oude schoolplein krijgt ook een nieuwe inrichting. Er komen in ieder geval parkeerplaatsen voor de huurders van het gebouw. En er komt nieuw groen (bomen en planten). De gemeente onderzoekt of zij een plek kan maken waar jongeren uit de buurt kunnen bewegen. De speeltuin blijft.

Bewonersavond

Op 13 september 2022 en 11 januari 2023 organiseerde de gemeente een inloopavond voor de buurt. Tijdens deze avond presenteerde de gemeente de plannen en het voorlopig ontwerp. Ook vroeg de gemeente aan de buurtbewoners wat ze van de plannen vinden. En wat zij graag terug willen zien in het gebouw en daarbuiten. De gemeente kijkt of ze dit mee kan nemen bij het maken van het ontwerp voor de school. En bij het maken van de plannen voor de omgeving.

Planning

De gemeente maakt nu de plannen en ontwerpen. De verbouwing van het gebouw start in januari 2023. Eind 2024 is de verbouwing klaar. De nieuwe huurders kunnen dan het gebouw gebruiken.

Bedrijfsruimte huren

Werkt u in de maakindustrie en heeft u interesse in het huren van een ruimte in dit gebouw? Of heeft u vragen over het project? Stuur dan een e-mail naar beatrijsstraat@denhaag.nl.

Onderdeel van gebied

Onderdeel van wijk

Heeft u vragen over het project? Stuur dan een e-mail naar beatrijsstraat@denhaag.nl.