Volgende stap voor snelle OV-verbinding CID-Binckhorst

Nieuws

Er komt een snelle tram over de Binckhorst. De gemeente is het hiermee eens. Ook komen er andere maatregelen voor het verkeer in dit gebied.

De tram gaat van Den Haag Centraal naar Rijswijk en Voorburg. Daardoor kunnen er in de toekomst 35.000 nieuwe huizen gebouwd worden. De regering, gemeente en partners uit het gebied investeren bijna € 600 miljoen in de tram.

Grote stap voor bereikbaarheid regio

De nieuwe OV-verbinding loopt via de Binckhorstlaan en Maanweg naar station Voorburg en vanaf de Binckhorstlaan via de Prinses Mariannelaan en de Geestbrugweg richting Rijswijk en Delft. Wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling) ziet dit als een grote stap voor de bereikbaarheid van de regio: ”In het CID en de Binckhorst willen we zeker 25.000 nieuwe woningen en 30.000 tot 35.000 nieuwe arbeidsplaatsen toevoegen. Deze gebieden zijn het economische hart van de Haagse regio met een groot nationaal belang. Met dit besluit zetten we samen met de regiopartners MRDH en gemeente Leidschendam-Voorburg, gemeente Rijswijk en de provincie Zuid Holland een prachtige stap voor de aanleg van het regionale OV en daarmee de ontwikkeling van de regio.”

Amsterdam 1 June 2016 / Amsterdam 1 juni 2016. Informal EU-US Justice and Home Affairs ministerial meeting with Dutch minister of Justice Ard van der Steur. Foto: Rijksoverheid/Valerie Kuypers – Photograph: Dutch Government/Valerie Kuypers

Ruimte voor voetganger, fiets en deelvervoer

Naast een snelle OV-lijn, wordt er extra geïnvesteerd in duurzame en schone vormen van mobiliteit in de Binckhorst, Voorburg-West en Rijswijk te verhogen. Hierdoor ontstaat meer ruimte in de stad voor wonen, werken en verblijven en verbetert de leefkwaliteit. Dit pakket is gericht op het verbeteren van de infrastructuur voor fiets en voetganger, maatregelen om het aantal bewegingen van auto’s te beperken en maatregelen om de leefbaarheid, veiligheid en doorstroming van straten te vergroten. Het gaat onder meer om maatregelen voor herinrichting en inpassing van de hoogwaardige OV-lijn in de Lekstraat, de Binckhorstlaan in Voorburg, de Prinses Mariannelaan en de Geestbrugweg.

Participatie

De afgelopen jaren is er uitgebreid met bewoners, bedrijven en bezoekers van het gebied gesproken over de verkenning van de tramlijn over de Binckhorst. In 2020 zijn de eerste gesprekken begonnen, waarna in 2021 een platform voor bewoners en belanghebbenden opgericht. Afgelopen maand zijn een drietal informatieavonden georganiseerd in het nieuwe informatiecentrum Binckhorst. Op deze avonden zijn ondernemers, inwoners en belangstellenden nogmaals meegenomen in de plannen en konden zij hun vragen stellen.

Achtergrond en proces

Eind 2018 is de MIRT-verkenning regionale bereikbaarheid CID-Binckhorst gestart als onderdeel van het regionale gebiedsgerichte bereikbaarheidsprogramma MoVe. In deze verkenning is onderzocht met welke vorm van hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) de Binckhorst goed bereikbaar gemaakt kan worden. Daarnaast is gekeken naar een pakket aan mobiliteitsmaatregelen voor de bereikbaarheid van de Binckhorst, gericht op de voetganger, fiets en deelmobiliteit. De verkenning is uitgevoerd in opdracht van de Gemeente Den Haag, de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken, Provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en gemeente Leidschendam-Voorburg. De gemeente Rijswijk is sinds 2021 betrokken bij de verkenning en wordt met de ondertekening van de bestuursovereenkomst ook opdrachtgever in de volgende fase. In het BO MIRT van november 2022 zijn tussen de initiatiefnemende partijen afspraken gemaakt over de bekostiging van het voorgenomen Voorkeursalternatief, oftewel: de OV-lijn en het vervoersmiddel die de voorkeur hebben.

Het voorkeursalternatief is nu vastgesteld door de betrokken colleges van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. De plannen worden voor de zomer behandeld door de gemeenteraden van deze gemeenten. Bij goedkeuring door de gemeenteraden zullen de plannen de komende jaren verder worden uitgewerkt, samen met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen.

Gebiedsontwikkeling Central Innovation District

De nieuwe tramverbinding rijdt door Den Haag Centraal, onderdeel van het Central Innovation District (CID). Dat is het gebied tussen en rondom de 3 Haagse intercitystations (Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI). In het CID werkt de gemeente samen met de stad aan de ontwikkeling van het nieuwe economische hart van de stad. Lees meer over het CID op de pagina Central Innovation District – Projecten – Den Haag.

CID nieuwsbrief

Er gebeurt veel in het CID. Op de hoogte blijven? Meld u aan voor de CID nieuwsbrief! De digitale nieuwsbrief verschijnt 6 keer per jaar met actuele informatie over de laatste ontwikkelingen.