Oude Haagse atoombunker wordt oefenruimte voor Haagse muzikanten

Nieuws

Goed nieuws voor de Haagse muzieksector en het Haags Gemeentearchief. De oude atoombunker ‘Noodzetel’, vlakbij Den Haag Centraal, krijgt een nieuwe bestemming. Vanaf 2025 kunnen Haagse muziekproducers, live muzikanten en dj’s hier oefenen en muziek opnemen. Ook is er straks 4 kilometer aan opslagruimte beschikbaar voor het Haagse Gemeentearchief.

Boaz Kok (Goldband), Benjamin Havenaar (stichting Noodzetel), Marieke McKenna (stichting Noodzetel) en Saskia Bruines (wethouder Cultuur en Erfgoed). Foto: Joris den Blaauwen.

Wethouder Cultuur Saskia Bruines: ‘We zijn erg blij dat we deze bunker aan de Schedeldoekshaven, in het Central Innovation District, kunnen ombouwen tot studio’s en oefenruimte voor Haagse muzikanten. Van opkomend talent tot gevestigde namen. Het is een unieke kans om een stukje Haagse geschiedenis te behouden en tegelijkertijd muzikanten te ondersteunen. Want er is een grote behoefte aan betaalbare werkruimtes voor (pop)muzikanten en producers.
Den Haag is de bakermat van de Nederlandse popcultuur en dat willen we graag behouden. Betaalbare oefenruimte is daarin ontzettend belangrijk. Ook is er straks 4 kilometer aan extra ruimte voor het Haags Gemeentearchief beschikbaar. Met speciale voorzieningen voor 200 meter film aan bijzondere Haagse historische beelden.’

Veilige, vaste plek

De oefenruimtes worden beheerd door een stichting die zich inzet voor hulp aan Haagse muzikanten. Benjamin Havenaar (Directeur The Crave Festival en initiatiefnemer van de stichting) is blij met de nieuwe plek: ‘Een terugkomend geluid dat we al jaren horen is dat musici en producers geen vaste eigen ruimte kunnen vinden. Er is een brede vraag naar een veilige, vaste plek waar deze makers hun instrumenten en apparaten kunnen laten staan. Dit stelt ze in staat om meer op de lange termijn te focussen en beter te kunnen investeren in hun carrière; wat de professionalisering van deze artiesten stimuleert.’

Nieuwe culturele hub

De oude slaapvertrekken en ziekenboegruimten worden omgebouwd tot 14 productiestudio’s en 3 oefenruimtes. Historische onderdelen en een aantal bijzondere ruimtes worden intact gehouden. Marieke McKenna (eigenaresse Mink Records, programmamaker voor NPO Soul & Jazz en initiatiefnemer van de stichting): ‘Door musici en producers uit verschillende muzikale genres en sociale scenes bijeen te brengen, hopen we op interessante kruisbestuivingen en samenwerkingen op zowel creatief en professioneel vlak. Dit zal het bloeiende Haagse muzieklandschap niet alleen faciliteren, maar ook artistiek diversifiëren en verbinden. Nu zien we toch nog veel eilandjes die maar weinig met elkaar in contact komen. We zijn ontzettend blij dat de Haagse gemeente de relevantie en urgentie ziet voor het belang van een ruimte om te creëren. We kijken ontzettend uit naar de opening van wat hopelijk een belangrijke nieuwe culturele hub wordt binnen onze – aan muziekgeschiedenis rijke – stad.’

Meer informatie

Geïnteresseerden in een studioruimte kunnen zich alvast aanmelden om op de hoogte gehouden te worden via de website noodzetel.com.

Gebiedsontwikkeling Central Innovation District

Deze toekomstige muziekstudio ligt in Den Haag Centraal, onderdeel van het Central Innovation District (CID). Dat is het gebied tussen en rondom de 3 Haagse intercitystations (Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI). In het CID werkt de gemeente samen met de stad aan de ontwikkeling van het nieuwe economische hart van de stad. Lees meer over het CID op de pagina Central Innovation District – Projecten – Den Haag.

CID nieuwsbrief

Er gebeurt veel in het CID. Op de hoogte blijven? Meld u aan voor de CID nieuwsbrief! De digitale nieuwsbrief verschijnt 6 keer per jaar met actuele informatie over de laatste ontwikkelingen.