Meedenken fietsen parkeren en mobiliteit in Bezuidenhout: 1e resultaten

Nieuws

Van 24 november 2024 tot en met 17 januari 2025 kon u meedenken over fietsen parkeren en buurtmobiliteitshubs in Bezuidenhout-Oost. En knelpunten en kansen laten weten. De 1e resultaten zijn bekend.

De gemeente gebruikt de resultaten om de beste plekken voor voorzieningen voor fietsen parkeren en buurtmobiliteitshubs te bepalen. Voor elke plek maakt de gemeente een schetsontwerp. Er komt voor iedere plek ook een uitleg waarom deze locatie is gekozen. De plekken worden half maart 2025 bekend. Bewoners en ondernemers van Bezuidenhout-Oost krijgen een uitnodiging om hierop te reageren.  

Knelpunten en kansen op de kaart 

Bewoners en ondernemers dachten op verschillende manieren mee. Bijvoorbeeld bij de projectmarkt op 9 december 2024, bij straatgesprekken en door invullen van de interactieve kaart. Bekijk de resultaten op de kaart.

Resultaten fietsen parkeren

Bewoners en ondernemers zien knelpunten en kansen voor fietsen parkeren:

  • Er is overlast door (fout) geparkeerde fietsen rond het Stuyvesantplein. Hier kunnen volgens bewoners nieuwe plekken komen voor fietsen parkeren. Bijvoorbeeld op het driehoekige stuk van het plein bij het elektriciteitshuisje. Ontwerpers van de gemeente bekijken wat mogelijk is.
  • Volgens bewoners staan er op De Usselincxstraat en de Maystraat veel geparkeerde fietsen. Maar er zijn te weinig plekken om fietsen te parkeren. De gemeente onderzoekt of in de straten zelf plek komt voor fietsen parkeren. Bijvoorbeeld vlakbij bomen. Of dat het beter past op de hoeken met de Van der Cappellenstraat en de van der Wyckstraat.
  • Bewoners en ondernemers noemden de Sillestraat bij het ‘pleintje’ ook vaak. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden. Er zijn al fietsparkeermogelijkheden op het plein. Er staan ook ondergrondse containers en een buurtmobiliteitshub gepland. De ontwerpers zoeken naar ruimte. 
  • Op de Cornelis van der Lijnstraat zijn nu weinig plekken voor fietsen parkeren. De gemeente onderzoekt mogelijkheden voor fietsen plaatsen op of vlakbij autoparkeerplaatsen.
  • Bewoners noemden ook vaak groter maken van bestaande fietsparkeervoorzieningen als mogelijkheid. De gemeente kijkt naar de Juliana van Stolberglaan. Onder meer bij de bestaande fietstrommels en fietsnietjes. De gemeente onderzoekt deze optie ook voor de Van Heutzstraat.
  • Bewoners noemden de kruising Rijklof van Goensstraat met de Gerard Reijnstraat vaak als probleem. De gemeente onderzoekt hier de mogelijkheden voor bijplaatsen van fietsparkeermogelijkheden. En mogelijk aanpassen van bestaande fietsparkeervoorzieningen.
  • Bewoners noemden de Johannes Camphuijsstraat bij de speeltuin een kans voor extra fietsparkeervoorzieningen. De gemeente kijkt naar de mogelijkheden. Bewoners noemen de Carel Reinierszkade bij de Roosenboomstraat ook als kans.
  • Bewoners en ondernemers noemden het Spaarwaterplein vaak als kans. Maar in de omgeving werden geen knelpunten aangegeven. Er zijn hier al veel fietsparkeervoorzieningen, ook aan de overkant van de Theresiastraat bij de bibliotheek. De gemeente kijkt eerst naar andere plekken voor fietsparkeermogelijkheden die belangrijker zijn.
  • In het algemeen werd vaker gevraagd om inpandige fietsenstallingen. De gemeente beheert inpandige fietsenstallingen niet. Particulieren kunnen hiervoor hun gebouw beschikbaar stellen. Zij kunnen hiervoor subsidie aanvragen bij de gemeente. Het plan en beheer blijft bij de aanvrager. 
  • Er werd vaak gevraagd om handhaving op zwerffietsen bij bestaande fietsparkeervoorzieningen. De gemeente geeft dit door aan de controleurs.

Resultaten buurtmobiliteitshubs

Bewoners en ondernemers zien knelpunten en kansen voor buurtmobiliteitshubs: 

  • Bewoners reageren niet positief op het voorstel van de gemeente voor een buurtmobiliteitshub bij De Eerensplein. De belangrijkste reden is dat deze op een autoparkeerplaats is gepland. Er zijn hier al weinig autoparkeerplaatsen.
  • Bewoners reageren heel positief op het voorstel van de gemeente voor een buurtmobiliteitshub op het Stuyvesantplein.
  • Bewoners reageren positief op het voorstel van de gemeente voor een buurtmobiliteitshub op de Stuyvesantstraat/Laan van NOI.
  • Bewoners reageren positief op het voorstel van de gemeente voor een buurtmobiliteitshub op de Carel Reinierszkade/Kleine Loo.
  • De voorkeur voor een buurtmobiliteitshub op een autoparkeerplaats of juist op de stoep verschilt per bewoner en ondernemer.
Bewoners en ondernemers denken mee over fietsen parkeren en buurtmobiliteitshubs bij de projectenmarkt op 9 december 2025.