Massagesalons in Laak sluiten om sekswerk zonder vergunning

Nieuws

4 massagesalons in Laak gaan tijdelijk dicht. Dit is een besluit van burgemeester Jan van Zanen. Uit verschillende controles van het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) blijkt dat er in de massagesalons betaald sekswerk werd gedaan zonder de nodige vergunningen.

Bij de gemeente is er extra aandacht om de leefbaarheid en veiligheid in Laak te verbeteren. In Laak valt op dat er veel massagesalons zijn, naast seksbedrijven met een vergunning. Seksbedrijven met een vergunning moeten ervoor zorgen dat het veilig en schoon is voor werknemers en klanten. Het HEIT controleert of ze zich aan deze regels houden. Wanneer salons geen vergunning hebben, vermijden zij deze controles. Dit vergroot het risico op problemen zoals uitbuiting in ongeregistreerde seksbedrijven.​​​​​​​

Controles door HEIT

Het afgelopen jaar controleerde HEIT verschillende Haagse massagesalons die geen vergunning hebben om betaalde seks aan te bieden. Het doel van deze controles is inzicht krijgen in sekswerk zonder vergunning. Maar ook mogelijke misstanden (zoals seksuele uitbuiting) opmerken binnen de seksbranche. Tijdens de controles nam de forensische opsporing van de politie monsters af. Ook zagen de controleurs van het HEIT dingen die lijken op sekswerk zonder vergunning.

Het HEIT is een samenwerking tussen verschillende gemeenten, politie, Belastingdienst, Douane, Nederlandse Arbeidsinspectie, UWV, 3 omgevingsdiensten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het team werkt in Den Haag en omgeving om ondermijnende bedrijvigheid en misstanden in de prostitutie aan te pakken.

Wilt u ook iets melden?

Heeft u het vermoeden dat er iets niet klopt of denkt u dat er ergens een vorm van uitbuiting plaatsvindt? Bel dan de politie via 0900 – 88 44. Wilt u anoniem blijven? Meld dan bij Meld Misdaad Anoniem via het telefoonnummer 0800 – 70 00. Of ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl. Meldingen voor het HEIT kunt u doorgeven via telefoonnummer 14070.