Gemeente stelt Kwaliteitsplan CID vast

Nieuws

Op donderdag 15 februari 2024 stelde de gemeenteraad het Kwaliteitsplan CID vast. Het Kwaliteitsplan beschrijft de basis voor de beeldkwaliteit (hoe iets eruitziet) in het gebied. Bijvoorbeeld de identiteit van de deelgebieden, het ontwerp van de openbare ruimte en de soorten gebouwen. Ook is er aandacht voor belangrijke kernkwaliteiten in het CID.

In het Kwaliteitsplan CID staan de regels voor iedereen die in de toekomst in het Central Innovation District (CID) wil bouwen. Zodat de gebouwen en buitenruimte van goede kwaliteit zijn. En zodat er samenhang is tussen de deelgebieden en de hele gebiedsontwikkeling. De gemeente maakte het Kwaliteitsplan samen met de omgeving. Bekijk het plan via Kwaliteitsplan Central Innovation District Gemeente Den Haag (raadsinformatie.nl) (RIS314594).

3 Haagse kernkwaliteiten

Het CID is een nieuw stuk centrum, direct naast de oude binnenstad. Om ervoor te zorgen dat het CID goed bij het karakter van Den Haag past, moeten alle plannen voldoen aan 3 kernkwaliteiten:

  • Eeuwige Haagse Schoonheid: nieuwe gebouwen passen met de architectuur goed bij het gebied en zijn duurzaam.
  • Lange lijnen: net zoals in de rest van Den Haag, komen er in het CID lange, verbindende straten. Zodat het CID goed bereikbaar is.
  • Eigen karakter deelgebieden: de gemeente maakte gebiedsprofielen voor elk deelgebied.

7 kwaliteitsopgaven

Om het gebied mooi, leefbaar en toekomstbestendig te houden, heeft de gemeente 7 kwaliteitsopgaven gemaakt. Zo is er in het CID extra aandacht voor een toegankelijke en veilige openbare ruimte. Met meer groen op straat en rondom gebouwen. Het wordt een divers woon-werkgebied, met ruimte voor drukte en sfeer. Maar ook met rust en ontspanning. In het CID komt ook plek voor de Haagse economie, met meer ruimte voor vernieuwende bedrijven in verschillende sectoren. 

Door de kwaliteitsopgaven zorgt de gemeente dat iedereen fijn kan wonen, werken en leren in het gebied. En dat het Haagse karakter sterker wordt in het CID. Nu het Kwaliteitsplan CID is vastgesteld, werkt de gemeente verder aan de plannen voor de 4 deelgebieden:

  • Den Haag Centraal
  • Laan van NOI
  • Beatrixkwartier en Bezuidenhout-West
  • Laakhavens Hollands Spoor

Central Innovation District

Het CID is het gebied tussen en rondom de 3 Haagse intercitystations (Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI). In het CID werkt de gemeente samen met de stad aan de ontwikkeling van het nieuwe economische hart van de stad. Lees meer over het het CID op de pagina Central Innovation District – Projecten – Den Haag.

Meer informatie

Lees meer over de documenten die de gemeente maakt voor de gebiedsontwikkeling CID bij de veelgestelde vragen.

CID nieuwsbrief

Er gebeurt veel in het CID. Op de hoogte blijven? Meld u aan voor de CID nieuwsbrief! De digitale nieuwsbrief verschijnt 6 keer per jaar met actuele informatie over de laatste ontwikkelingen.