Extra schoonmaakacties in Laak

Nieuws

Sinds januari werken de gemeente en de Haagse Milieu Service (HMS) extra hard aan het schoonmaken van de straten in Laak. En dat is fijn, want in dit deel van de stad zijn veel ergernissen over afval. Zoals vuilnis dat naast de ondergrondse afvalcontainers wordt geplaatst, sigarettenpeuken, hondenpoep en grofvuil op de stoepen. 2 voorbeelden van de extra inzet zijn de gevel-tot-gevel schoonmaakacties en het afvaltreintje in Spoorwijk.

Schone straten van gevel tot gevel

Het A-Team (Allround Team) is een nieuw team binnen de Haagse Straat Organisatie van de gemeente. De 8 medewerkers van dit team gaan van straat tot straat en maken deze van gevel tot gevel netjes en schoon. Ze voeren het werk uit dat normaal gesproken door verschillende teams wordt gedaan. Van vegen en vuil knijpen, tot aan onkruid weghalen. Ze gaan pas weer verder als de straat er netjes uitziet. En dat valt veel bewoners op, want de medewerkers krijgen tijdens het werk vaak complimenten.

Het team is een paar maanden geleden gestart en heeft nu ongeveer 30 procent van de straten in Laak schoongemaakt. Het is de bedoeling dat alle straten in Laak dit jaar 2 keer aan de beurt komen. Dit is extra, dus bovenop het ‘gewone’ schoonmaakwerk.

Proef: het afvaltreintje in Spoorwijk

In Spoorwijk proberen de Haagse Milieu Service (HMS) en de Haagse Straat Organisatie samen iets nieuws uit: een zogenaamd afvaltreintje. De 2 ploegen rijden achter elkaar door de straten. Iedere dag tussen 08.00 en 12.00 uur halen zij samen alle afval op in deze wijk. Ze legen dus niet alleen de ondergrondse containers, maar halen ook de vuilniszakken die ernaast staan en het grofvuil waar geen afspraak voor is gemaakt, weg. Als het grofvuil te groot is om meteen mee te nemen, plakken ze er een sticker op en wordt het zo snel mogelijk door een grotere wagen opgehaald.

Extra schoonmaakacties zijn onderdeel van actieplan Laak

Het schoonmaken van gevel-tot-gevel en het afvaltreintje zijn acties uit het actieplan Laak. De gemeente hoopt dat de straten er dankzij deze aanpak netter uit blijven zien. Maar daar heeft zij alle bewoners, bezoekers en winkeliers van Laak voor nodig. Want vuil trekt vuil aan. Gooit iemand iets op de grond, of zet iemand zijn vuilniszak naast de volle ondergrondse container? Dan volgt vaak snel een 2e blikje of de volgende vuilniszak. Dus help mee: zo blijven de straten van Laak schoon.