Den Haag kiest voor woningen op het Koningin Julianaplein

Nieuws

Op 30 maart 2023 stemde de Haagse gemeenteraad in om mee te betalen aan de bouwplannen op het Koningin Julianaplein (KJ-plein). De gemeente en de Ontwikkelcombinatie KJ-plein (OCKJ) betalen allebei een bedrag van € 3 miljoen. De bouw op het KJ-plein kan nu eind 2023 of begin 2024 beginnen.

Het geld is voor woningen, de ontwikkeling van het plein zelf en de nieuwe stadshal naast het Centraal Station. De bouw van woningen op het KJ-plein was niet meer mogelijk. Dit kwam onder meer door de gestegen bouwkosten. Niet alleen door inflatie, maar ook door duurdere energie en bouwmaterialen.

Ontwikkelaars Amvest en Synchroon en aannemer J.P. van Eesteren starten nog in 2023 met de bouw van het KJ-gebouw. Er komen in het gebouw 396 woningen. Het plein krijgt een groene inrichting. Op de begane grond van het KJ-gebouw komen nieuwe commerciële ruimtes. Zo krijgt het KJ-plein een nieuwe impuls. De bijzondere architectuur van het gebouw is van Powerhouse Company. Delva Landscape Architects ontwierp het groene landschap op het gebouw.

Stadshal, woningen en verblijfsplein

In het KJ-gebouw komen in totaal 396 woningen (123 koopwoningen, 222 vrije sector huurwoningen en 51 sociale huurwoningen). Met ondersteunende diensten voor het echte stadse leven. De appartementen variëren in grootte van 45 tot 140 vierkante meter. De huurwoningen worden gekocht en verhuurd door Amvest Residential Core Fund.

Het nieuwe groene KJ-plein wordt een echt verblijfsplein. Er komen een groot gemeenschappelijk terras en groene daktuinen. Die helpen bij een prettige woon- en leefomgeving. Ook komt er 1.200 vierkante meter aan ruimte voor horeca en winkels. Reizigers en bezoekers kunnen van en naar het station via het KJ-plein en de grote stadshal. De stadshal heeft een gewelfd, houten plafond. Het gebouw komt bovenop de openbare fietsenstalling uit 2020. De fietsenstalling komt uit in de stadshal.

Impressie van duiktuinen bij nieuwe woningen Koningin Julianaplein
Impressie van daktuinen bij nieuwe woningen Koningin Julianaplein

Financieel verstandigste keuze

De situatie op het KJ-plein is bijzonder. De gemeente is eigenaar van de grond van het KJ-plein. Dat betekent dat de gemeente financieel betrokken is bij de ontwikkeling. Mocht de gemeente niet meebetalen, dan betekent dit op korte of zelfs langere termijn geen woningen. Maar wel kosten voor de gemeente, zoals de (tijdelijke) inrichting van het plein. De gemeente heeft alle mogelijkheden laten beoordelen door onafhankelijk onderzoeksbureau PWC. Zij komt tot dezelfde conclusie. Het leveren van een eenmalige bijdrage aan de OCKJ is financieel de verstandigste keuze.

Aan het geld van de gemeente zitten wel voorwaarden. Zo mag de ontwikkelaar geen winst maken op het geld van de gemeente. Ook is het bedrag van € 3 miljoen een maximum. Dit kan minder worden, mochten de opbrengsten van de koopwoningen op het KJ-plein meevallen. Ook krijgt de OCKJ het geld van de gemeente pas op het moment dat de bouw is gestart. En er 12 maanden achterelkaar gebouwd is. Het geld van de gemeente komt er dus alleen als er echt gebouwd wordt.

Central Innovation District

Het KJ-plein is onderdeel van de ontwikkelingen in het Central Innovation District (CID). Dit is het gebied tussen en rondom de grote 3 Haagse stations (Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI). Met het CID werkt de gemeente samen met de stad aan de ontwikkeling van een gebied dat de economische concurrentie met het buitenland aankan. Met aantrekkingskracht voor talent, bedrijvigheid en kennis, waardoor nieuwe werkgelegenheid ontstaat. Nu al levert het gebied werk voor bijna 80.000 mensen en telt het 30.000 studenten. Er wonen 45.000 mensen in het gebied, in 23.000 woningen.

Gebiedsontwikkeling Central Innovation District

Herontwikkeling KJ-plein is een project in Den Haag Centraal en onderdeel van het Central Innovation District (CID). Dat is het gebied tussen en rondom de 3 Haagse intercitystations (Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI). In het CID werkt de gemeente samen met de stad aan de ontwikkeling van het nieuwe economische hart van de stad. Lees meer over het CID op de pagina Central Innovation District – Projecten – Den Haag.

Meer informatie

Lees meer over het project en de planning op de pagina Herontwikkeling Koningin Julianaplein – Projecten – Den Haag

CID nieuwsbrief

Er gebeurt veel in het CID. Op de hoogte blijven? Meld u aan voor de CID nieuwsbrief! De digitale nieuwsbrief verschijnt 6 keer per jaar met actuele informatie over de laatste ontwikkelingen.