Banenmarkt in Laak krijgt 700 bezoekers
Ongeveer 700 mensen bezochten zaterdag 9 november 2024 de banenmarkt in Laak. Er waren 45 werkgevers. En organisaties die helpen bij geldzorgen, taallessen en herwaarderen van diploma’s. Vrijwilligers hielpen de werkzoekenden naar de juiste werkgevers. En hielpen met de taal als dat nodig was.
De banenmarkt werd georganiseerd door:
- VrouwenBuurtLab
- gemeente
- UWV
- Mondriaan taalonderwijs
De banenmarkt helpt bewoners van Laak (nieuw) werk te vinden. Bijvoorbeeld omdat zij nu geen werk hebben. Of omdat zij werk willen dat beter past bij hun talent of opleiding. De banenmarkt laat ook zien dat de Nederlandse taal leren helpt bij nieuw werk vinden.
Dilan Cesim, coördinator VrouwenBuurtLab: ‘De 1e banenmarkt in februari 2024 was een groot succes. Er kwamen toen ongeveer 1.000 bezoekers. Door het enthousiasme van werkzoekenden en werkgevers besloten we dit jaar nog een banenmarkt te organiseren.’
Idee van bewoners
Bewoners in Laak vinden het niet altijd makkelijk om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Of om contact op te nemen met organisaties die kunnen helpen.
Dilan zegt daarover: ‘We kregen van de mensen die het VrouwenBuurtLab bezoeken vaak te horen dat ze wel willen werken. Maar dat het soms niet goed lukt om in contact te komen met een werkgever. Daarom bedachten we samen met deze mensen een banenmarkt in de eigen buurt.’.
Het VrouwenBuurtLab ging hier met de gemeente mee aan de slag.
Samenwerking buurtorganisaties
De kracht van de banenmarkt is dat de initiatiefnemer, het VrouwenBuurtLab, een organisatie uit Laak is. De gemeente en het VrouwenBuurtLab werkten ook samen met andere organisaties uit Laak. Bijvoorbeeld Polka, de Bulgaarse Club en de laakbuddy’s. ‘Deze organisaties zijn heel belangrijk. Zij kennen de mensen in Laak goed en weten ervoor te zorgen dat ze komen,’ zegt Dilan. Samen hebben de organisaties veel bewoners kunnen bereiken. Ook de medewerkers van het Mobiel Informatiepunt hielpen om de banenmarkt te promoten.
Toekomst
Dat het niet bij deze 2 banenmarkten blijft, weet Dilan zeker. ‘De energie die een banenmarkt geeft aan de werkgevers, de andere organisaties en de werkzoekenden, is bijzonder. We gaan nu eerst napraten over de banenmarkt en dan plannen maken voor een vervolg.’