Afvalvoorlichters gaan langs de deuren in Laak

Nieuws

Afvalvoorlichters gaan de volgende maanden alle deuren in Laak langs. Zij doen dit om bewoners informatie te geven over de goede manier van afval aanbieden. En over de rol die ze zelf kunnen spelen bij het schoonhouden van hun straat. Bijvoorbeeld door met een gratis knijper zelf zwerfafval weg te halen.

Wethouder Arjen Kapteijns startte 1 december 2023 de actie. Dat deed hij door samen met een afvalvoorlichter de 1e gesprekken met buurtbewoners te voeren.

Wethouder Arjen Kapteijns op pad met afvalvoorlichter in Laak. Foto: Frank Jansen

Verschillende talen

De afvalvoorlichters komen in december 2023 langs alle woningen in Laak Centraal en Spoorwijk. Zij komen tussen 17.00 en 20.00 uur langs, als de meeste mensen thuis zijn. De andere wijken volgen in 2024. De afvalvoorlichters spreken verschillende talen. Ook hebben zij folders in verschillende talen. Bijvoorbeeld:

  • Pools
  • Bulgaars
  • beeldtaal (pictogrammen)

In de folders staat hoe bewoners afval aan moeten bieden. Ook staat er informatie in over melding doen van afval naast de container en op straat. En hoe bewoners een gratis afspraak voor grofvuil kunnen maken.

Eerder actief

Afvalvoorlichters waren al eerder actief in de wijk. Er waren goede ervaringen en resultaten. Voorlichting geven over afval in de wijk is daarom ook een onderdeel van het Aanvalsplan Afval 2023-2026.

Afvalvoorlichter op pad in Laak. Foto: Frank Jansen

Actieplan Laak

‘Afval op straat is een grote ergernis van inwoners van Laak’, weet wethouder Kapteijns. ‘En is een belangrijk thema in het actieplan Laak. Daarom halen we nu vaker vuilnis op, rijden er meer veegwagens, is een extra serviceploeg actief en wordt er strenger gehandhaafd. Maar uiteindelijk begint het probleem natuurlijk met het verkeerd aanbieden of het zomaar op straat gooien van afval. En niet iedereen kent de regels of ziet het belang ervan in om die te volgen. In een direct gesprek met bewoners bereik je dan het meeste. Daarom gaan we nu als gemeente letterlijk naar de mensen toe!’

Lees meer over het actieplan Laak op Actieplan Laak – Projecten – Den Haag.